Kereső toggle

Igényes kölyökklub a belvárosban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Budapest belvárosi forgatagában létezik egy „sziget”, ahol gyerek és szülő egyaránt boldog lehet. A Palotanegyedben, a Múzeumkertnél található a Kacifánt Játszóház, ahová a szülők gyerekeiket nyugodt szívvel „leparkolhatják”. A nem mindennapi vállalkozásba Kármán Eszter, a játszóház egyik alapítója és tulajdonosa ad betekintést.

– A Kacifánt több mint négy éve indult, és gyermekeink ihlették. Unokahúgommal, Till Zsuzsannával közösen hoztam létre a céget. Hasonló korú gyermekeinkkel a Károlyi-kertbe jártunk ugyanis levegőztetni a csemetéket. Elcsodálkoztunk azon, hogy a belvárosi parkon kívül a kisgyerekesek nem tudnak egymásra találni. Így gondoltunk egy merészet, és úgy egy év gondolkodás, számolgatás után belefogtunk. Mindketten elhagytuk a kényelmes, magas fizetésű középvezetői állásunkat, hogy megvalósítsuk merész álmunkat, és mindez 2011-ben történt, a gazdasági válság kellős közepén.

Miben tud többet vagy mást nyújtani ez a játszóház a több száz konkurenciánál?

– A játszóház kifejezés sosem illett ránk igazán, hiszen ez a gyűjtőfogalom manapság az ugrálóváras, labirintusos helyekre vonatkozik. A Kacifánt pedig sokkal inkább egy beszélgetős, együttjátszós hely, ahol anyukák és gyerekek végre kimozdulva az otthoni négy fal közül, és túl a játszótér kötelező napi körein, egyaránt megtalálhatják egymást. Kávét iszogatva, sütit majszolgatva tölthetik együtt az időt, színvonalas baba-mama programokon vehetnek részt, kicserélhetik egymással a tapasztalataikat, segítséget kaphatnak szoptatási, babahordozási, pszichológiai kérdésekben. Ha pedig az anyukáknak kis szabadidőre van szükségük, pár órás gyermekfelügyeletet is vállalunk. De vállaljuk hétvégi gyerekzsúrok, bábszínház, nyári gyerektáborok szervezését is, valamint cégek saját dolgozóik gyermekei számára zártkörű táborukhoz igényelhetnek helyszínt és programot.

Az eredmények azt mutatják, hogy sikerült megtalálni a közös hangot a családokkal.

– Az első évünk végére kiderült, hogy ebből az igen változatos portfólióból mire is van a legnagyobb szüksége a kisgyermekes családoknak. Volt egy olyan piaci rés, ami még mindig betöltetlen volt, ez pedig az egész napos gyerekfelügyelet, amiből szinte észrevétlenül kialakult a családi napközink, a Kacifánt bölcsi. Mostanra már mind az öt munkanapon, sőt egész évben van lehetőség bölcsibe hozni hozzánk a 1,5–3 éves gyerekeket, ami azt jelenti, hogy a klub- és szabadjáték-profil eléggé háttérbe szorult. A családi napközi az első számú prioritásunk, ezt a vonalat szeretnénk a továbbiakban erősíteni, mert hiánypótló szerepünk van a belvárosban. A Kacifánton kívül ugyanis nagyítóval kell keresni Pest belső kerületeiben a családi napközit, pláne ilyen színvonalasat! A családok szájról szájra adják a nevünket, már hirdetnünk sem nagyon kell, folyamatosan jön az utánpótlás.

Filozófiájukat olvasva, számomra Montessori pedagógiai módszere ugrik be. Miért jó ez a nevelési módszer, és miben különbözik más módszerektől?

– Mi magunk, anyukaként nagyon hiszünk a Maria Montessori, Vekerdy Tamás, Ranschburg Jenő által képviselt nevelési irányban, és ezt igyekszünk – a Kacifánt minden tevékenységét átfogóan – szellemiséggé emelni. Főleg a bölcsink esetében tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a picik „pótanyukáiként” maximálisan a gyerekek egyedi személyiségére odafigyelve, sok szeretettel, elfogadással forduljunk feléjük, segítsük őket abban, hogy az első szocializációs élményeik minél kellemesebbek legyenek. Ebben az életkorban kezd igazán kinyílni a világ számukra, ezt igyekszünk támogatni olyan módon, hogy nem mi irányítunk, hanem engedjük, hogy ők maguk fedezzék fel környezetüket, társaikat. Hiszünk a büntetés és jutalmazás nélküli nevelésben, mindent meg tudunk beszélni a gyerekekkel, illetve a szülőkkel, akikkel nagyon szoros, napi kapcsolatot tartunk.

Nagymama hiányában sok anyukának gondot okoz alkalomadtán a gyerek biztonságos elhelyezése. Kik felügyelik, illetve nevelik a gyerekeket?

– A Kacifántban óvodapedagógus, gyógypedagógus foglalkozik a gyerekekkel. Hatalmas szívük van, hihetetlenül kreatívak, és óriási munkabírással rendelkeznek. Remekül kommunikálnak nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is, akikkel napi szinten beszélik meg a gyermekeikkel kapcsolatos híreket, történéseket. Így a szülők nagy bizalommal vannak feléjük, és ez a bizalom mindennek az alapja.

A gyermek megszokott életterén kívül hogyan lehet tartósan és eredményesen lekötni az idejét, figyelmét?

– A két-hároméves kor jellemzője, hogy a gyerekek nagyon keresik a megszokott élettéren túlnyúló ingereket, szívesen szocializálódnak, ismerkednek másokkal, és fedezik fel a világot. Így aztán a Kacifántban soha senki nem unatkozik. Bár egy adott tevékenységgel csak 10-15 percre lehet lekötni a gyerekek figyelmét, szerencsére nagyon könnyű más tevékenységre váltani, hiszen még semmi nem unalmas számukra. Egy egyszerű só-liszt gyurmázással, vagy közös énekléssel, mondókázással remekül tudnak szórakozni. Nem kell hatalmas mennyiségű játékszert felhalmozni, hiszen az ősszel lepréselt falevelekkel való pepecselés legalább annyira elfoglalja őket, mint a legóvár építése.

A különféle korcsoportok eltérő foglalkozásokon vehetnek részt. Olyan szellemes kifejezések, mint a Táncoló Talpak, Anyaidő, Zenebuborék, Maszatoló, Rhyme Time mit rejtenek?

– A Kacifántban hétköznapokon délelőtt és délután is kínálunk foglalkozásokat, melyeket külsős kollégák tartanak, mi pedig biztosítjuk hozzá a helyszínt és a marketinget. Mivel Budapesten rengeteg művelődési és közösségi házban hihetetlen mennyiségű foglalkozás közül lehet választani, a Kacifántban csak pár olyan foglalkozást tartottunk meg, amelyek az évek során már bizonyítottak, és folyamatosan sok kisgyermekes családot vonzanak. Az ovis balett örök sláger, de népszerű még a Dalolka, a Rhyme Time angol zenebölcsi, valamint a drámajátékos Zenebuborék.

Most térjünk rá a „tiszta” anyagiakra. A családok többsége szűk költségvetés mentén működik. Milyen árkínálat van számukra?

– A Kacifántban hat hónapos kortól hétéves korig kínálunk foglalkozásokat a gyerekeknek. Bérletrendszerünket a családok igényeihez igazodva alakítottuk ki, így mindenki megtalálhatja a számítását akkor is, ha csak alkalmanként jár hozzánk, és akkor is, ha rendszeresen, akár több gyerekkel érkezik. A Kacifánt szolgáltatásai nem az olcsó árkategóriába tartoznak. Hozzánk azok a viszonylag tehetősebb belvárosi családok járnak, akiket nem az árakciók érdekelnek, hanem a kifejezetten színvonalas gyerekprogramokat, gyerekelhelyezést keresik. A város belső kerületeiben nem milliomosok élnek, ezért áraink nem a földtől elrugaszkodottak, de hiszünk abban, hogy a minőséget meg kell fizetni.

Olvasson tovább: