Kereső toggle

Cupcake, brownie, cake pop és társai

– sütve, rajzolva, szeretve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az amerikai cukrászattal Londonban esett szerelembe, amikor bekerült a Hummingbird Bakerybe dolgozni. Csakhogy másfél év után mégis inkább hazavágyott, hogy itthon építse fel az életét. Szekeres Ildónak volt egy fogadalma is: ha elkészül az első saját konyhája, akkor az évek óta tartó sütési szenvedélyének indít egy blogot. Így is történt, 2012 szeptemberében megszületett az első bejegyzés a „Tündérsüti” nevű blogján, rögtön azt követően, hogy a villanyszerelő üzembe helyezte a sütőjét.

Ildó eredeti végzettsége szerint rajztanár, a kreatív, alkotó munka a lételeme, de sajnos itthon évek óta nem tudott szakmájában elhelyezkedni, így egy időre Anglia felé vette az irányt. Egy fantasztikus világot nyitott meg számára a Portobello Road icipici üzlete, ahol csodálatos emberektől tanulhatta meg a szakma minden rejtelmét: a lelkesedést, az alázatot, a végtelen precizitást. A hajnali mesés illatok, a friss brownie-ra hulló porcukor, egy-egy nagyon jól sikerült krém feletti boldogság – mindezek az emlékek örökre elkísérik. Londonban másfél évig élt, azért jött haza, mert előtte már három évig Norvégiában dolgozott, és ekkorra tört elő a honvágya.

„Külföldön élni és dolgozni nagyon nagy kaland és élettapasztalat. Ám ha valaki nem tervezi, hogy örökre távol éljen a családjától, a barátaitól, a hazájától, az anyanyelvétől, annak előbb-utóbb itthon is el kell kezdenie felépíteni az életét. Ez külföldön sem könnyebb, csak valahogy talán ott kitartóbbak és elszántabbak vagyunk. Én hittem benne, hogy ez itthon is sikerülhet, és nem bántam meg a döntésemet” – meséli.

Hazatérését követően is elsősorban az amerikai süteményekért rajong, így a sütőjéből nemigen kerül ki kókuszkocka vagy Rákóczi-túrós, viszont cupcake-ek, brownie-k, muffinok és mindenféle keksz annál inkább. Szereti a pici, egyfalatos, cuki sütiket, minifánkokat, cake popokat, kekszgolyókat.

A „rajzolva” kifejezés pedig arra utal, hogy az egész blogján átüt a grafikus vénája, rengeteg rajzolt, illusztrált képe, receptje van. A kedvenc sütije a brownie, melynek ezerféle változatát sütötte már, a top favoritja a málnás-rózsavizes verzió.

Szót ejtünk a legnépszerűbb cukrászati irányzatokról is. Ildó szerint aktuális trendek leginkább a tortasütés terén vannak, ahol meglátása szerint most a „naked” torták hódítanak, illetve az élővirágos díszítés.

Persze, azért a sütik terén is vannak felfedezhető favoritok minden szezonban, például az idei nyár sztárjai a galette-ek voltak.

Noha kedvenc bloggerei: Nectar and Stone, Fräulein Klein, Passion 4 baking vagy Linda Lomelino, sokszor ő maga „csak” improvizál, érzésből pakol össze alapanyagokat, és utólag fogalma sincs, miből mennyi került egy finomságba. Így még három év blogolás után is előfordul, hogy nem tud receptet feltenni egy-egy desszerthez.

Szofika nevű húgával – aki szintén gasztroblogger – nagyon szoros a kapcsolata, erősen olaszos hangulat alakul ki, ha együtt vannak, meg amúgy is hangos, lelkes, temperamentumos a família, főleg, ha még a szintén konyhatündér anyukájuk is velük van. Szofival egyébként sokat ötletelnek és sütnek együtt, illetve mindig vándorolnak kis dobozkákban a kóstolók Kecskemét két pontja között, ha valamelyikük süt valamit.

Arra a kérdésre, hogy mit kell tudni a különleges vagy cupcake típusú süteményekről, ezt válaszolta: a cupcake tulajdonképpen egy mini tortácska, ami egy könnyű, légies tésztából áll, és valamilyen krémből, ami mind töltelékként, mind a tetején megjelenhet. Méghozzá például egy mutatós sütiállványon, személyre szóló dekorációkkal, feliratokkal, zászlócskákkal díszítve.

Igaz, hogy a másik újdonság, a hazánkban kevésbé ismert cake pop nem tartozik az ötperces sütik közé, mert több körben kell foglalkozni vele, mire elkészül, de állítása szerint megéri időt szánni rá. Az eredeti változatában egy megsütött piskótatésztát kell összemorzsolni és valamilyen kötőanyaggal összegyúrni. Neki erre van egy gyorsabb és egyszerűbb megoldása: darált kekszből készíti.

A végeredmény egy nagyon látványos, dekoratív desszert, és nem csak a gyerekek imádják…

A közkedvelt gasztroblogger pár hete kapott egy megtisztelő felkérést, egy vezető gyermekmárka karácsonyi sajtóeseményére vihetett Tündérsütiket. És történetesen épp a születésnapja volt, így a rengeteg dicsérő szó, amit a vendégektől kapott – elmondása szerint – felért a legszebb szülinapi ajándékkal.

Jövőbeli terveiről faggatva kiderül: Ildó azon kevés gasztro-bloggerek egyike, aki nem tervez saját cukrászdát nyitni. Számára a Tündérsüti örömsütés, és szeretné is annak megtartani. Viszont nagy álmai között szerepel egy gyönyörűen megszerkesztett, illusztrált sütis könyv kiadása.

Olvasson tovább: