hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tabletet! De milyet?

2015. 10. 22.
Az elmúlt években a nyugati országokhoz hasonlóan hazánkban is megnőtt a tabletvásárlási kedv. A sok száz típusú, különböző méretű, márkájú táblagépek kínálata alaposan megnehezíti a választást egy hétköznapi ember számára. Ha sikerült eldönteni, hogy új gép vásárlására adjuk-e a fejünket, az első kérdés az, hogy „milyet vegyünk?”. Ha pár dologra odafigyelünk a választás során, akkor az igényeinknek legmegfelelőbb eszköz elégedett tulajdonosaivá válhatunk.

A legfontosabb kérdés, hogy pontosan milyen célra szeretnénk használni a legújabb szerzeményünket? Filmnézésre vagy egyszerű böngészésre, e-mailezésre vagy esetleg valamilyen speciális programo(ka)t szeretnénk használni a készülék segítségével? Ez azért lényeges, mert nagyobb erőforrás igényű programok kényelmes és gyors működtetéséhez nagyobb teljesítményű, komolyabb eszköz vásárlása szükséges. Ha kizárólag könyveket szeretnénk olvasni elektronikus formátumban, akkor nem feltétlen tabletet célszerű választani, hanem megfontolhatjuk az e-book olvasó beszerzését is, melynek nagy előnye, hogy az akkumulátora hosszabb ideig bírja, kijelzője pedig kevésbé terheli a szemet. Filmnézésre vagy játékok futtatására azonban nem alkalmas a könyvolvasó.

A gyors, akadozásmentes működésért a tabletben a processzor a felelős. Ennek erősségét mag számokban (1 magos, 2 magos stb.) illetve órajelekben (800MHz, 1200Mhz, 1.2GHz stb.) mérjük. Elvileg minél több mag van egy eszközben, annál jobbnak számít, viszont nem mindig a magok száma a legfontosabb tényező. Előfordulhat, hogy egy nagyobb órajelű, két magos processzor gyorsabban működik, mint egy 4 magos, de alacsonyabb órajelű, így a választásnál ezt is figyelembe kell venni.

A tableten egyszerre futtatható programok számát az eszköz memóriája (RAM) határozza meg (mértékegysége: MB, pl.: 512 MB, 1024 MB, 1 GB). Ha elfogy az eszköz memóriája, akkor – a számítógép használatában járatosak által jól ismert – lassulás tapasztalható. Ez elkerülhető, ha a vásárlás előtt sikerül beazonosítani, hogy milyen célra fogjuk használni az eszközt, és memóriaigényesebb programok alkalmazása esetén több memóriával rendelkező készüléket vásárolunk. Célszerű minimum 1 GB RAM-mal rendelkezőt beszerezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!