Kereső toggle

Tabletet! De milyet?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt években a nyugati országokhoz hasonlóan hazánkban is megnőtt a tabletvásárlási kedv. A sok száz típusú, különböző méretű, márkájú táblagépek kínálata alaposan megnehezíti a választást egy hétköznapi ember számára. Ha sikerült eldönteni, hogy új gép vásárlására adjuk-e a fejünket, az első kérdés az, hogy „milyet vegyünk?”. Ha pár dologra odafigyelünk a választás során, akkor az igényeinknek legmegfelelőbb eszköz elégedett tulajdonosaivá válhatunk.

A legfontosabb kérdés, hogy pontosan milyen célra szeretnénk használni a legújabb szerzeményünket? Filmnézésre vagy egyszerű böngészésre, e-mailezésre vagy esetleg valamilyen speciális programo(ka)t szeretnénk használni a készülék segítségével? Ez azért lényeges, mert nagyobb erőforrás igényű programok kényelmes és gyors működtetéséhez nagyobb teljesítményű, komolyabb eszköz vásárlása szükséges. Ha kizárólag könyveket szeretnénk olvasni elektronikus formátumban, akkor nem feltétlen tabletet célszerű választani, hanem megfontolhatjuk az e-book olvasó beszerzését is, melynek nagy előnye, hogy az akkumulátora hosszabb ideig bírja, kijelzője pedig kevésbé terheli a szemet. Filmnézésre vagy játékok futtatására azonban nem alkalmas a könyvolvasó.

A gyors, akadozásmentes működésért a tabletben a processzor a felelős. Ennek erősségét mag számokban (1 magos, 2 magos stb.) illetve órajelekben (800MHz, 1200Mhz, 1.2GHz stb.) mérjük. Elvileg minél több mag van egy eszközben, annál jobbnak számít, viszont nem mindig a magok száma a legfontosabb tényező. Előfordulhat, hogy egy nagyobb órajelű, két magos processzor gyorsabban működik, mint egy 4 magos, de alacsonyabb órajelű, így a választásnál ezt is figyelembe kell venni.

A tableten egyszerre futtatható programok számát az eszköz memóriája (RAM) határozza meg (mértékegysége: MB, pl.: 512 MB, 1024 MB, 1 GB). Ha elfogy az eszköz memóriája, akkor – a számítógép használatában járatosak által jól ismert – lassulás tapasztalható. Ez elkerülhető, ha a vásárlás előtt sikerül beazonosítani, hogy milyen célra fogjuk használni az eszközt, és memóriaigényesebb programok alkalmazása esetén több memóriával rendelkező készüléket vásárolunk. Célszerű minimum 1 GB RAM-mal rendelkezőt beszerezni.

A háttértár mérete (GB) jelöli meg, hogy mennyi fájlt, programot tölthetünk a tabletre. Mérete legtöbb esetben SD-kártyával bővíthető, viszont előre meghatározzák, hogy maximum mekkorával, ezért fontos erre is ügyelni!

Másik kérdés, hogy mekkora legyen az eszköz kijelzője, hiszen a későbbiekben a felhasználói élményt ez jelentősen meghatározza. A 7 colos (vagy inch-es) méretű kijelzővel rendelkező tablet választása ideális lehet azoknak, akiknek fontos, hogy könnyedén bárhova magukkal vihessék készüléküket, hiszen ez kicsi – akár egy nagyobb zsebbe is elfér – és könnyű gép. Ha leggyakrabban nem otthon a kanapén használjuk, hanem útközben, és speciális igény nem teszi indokolttá a nagyobbat, célszerű ezt a méretet választani. Az eggyel nagyobb, 8 colos társának pozitívuma, hogy kényelmesebb használatot (például böngészést, olvasást) biztosít, ám itt már kalkulálni kell azzal, hogy zsebben nem fér el. Ha legfőképpen filmnézésre szolgál majd, vagy valamilyen program futtatását biztosítja, ahol fontos a nagy képmegjelenés, illetve otthoni, kényelmes körülmények között lesz használatos, akkor előnyös nagyobb méretű tabletet (9-10 colost) választani, amennyiben a költségvetésünk ezt megengedi.

Eldöntendő vásárlás előtt az is, hogy milyen operációs rendszerrel működjön a tablet, ami gyakran a gyártót, márkát is meghatározza. A legelterjedtebbek az iOS, Android- és a Windows-rendszerek. Az iOS-rendszer kizárólag a magasabb árkategóriájú Apple készülékein (iPad és iPad mini) érhető el, melyeket legtöbben a könnyed, gyors működés miatt kedvelnek. Egy, a Google kedvezőbb árú, ám szintén igényes Android-rendszerével üzemelő tablet is kiváló választás lehet. Ezt a rendszert a könnyű testre szabhatóság miatt részesítik sokan előnyben. A használat során fontos körültekintőnek lenni, hogy mit és honnan telepítünk. Windows-rendszerrel működő gépet azoknak célszerű választani, akik már megszokták a számítógépükön a felületet és az alkalmazásokat.

Ha körvonalazódott, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező készülékre van szükségünk, célszerű a vásárlás előtt az interneten az adott típusról készült teszteket, videókat megnézni, blogcikkeket elolvasni.

Ha áruházban bonyolítjuk a vételt, megfoghatjuk, kipróbálhatjuk a készüléket, az eladó pedig további segítségünkre lehet. Általában a bolti árak valamivel magasabbak az internetes webshopos áraknál, bár előfordulhat, hogy az üzletben kedvezményes vásárt tehetünk. Ha hazai webáruházban vásárolunk, nagy előny, hogy azonnal több cég kínálatát, árait összehasonlíthatjuk, fontos azonban figyelembe venni az esetleges szállítási költséget, illetve a kiszállítás idejét. A külföldi webshopokon keresztül még kedvezőbb áron juthatunk a kiszemelt géphez, azonban célszerű résen lenni, hogy a jogszabályok alapján felmerül-e adó és vámfizetési kötelezettség, hiszen így a megspórolt összeget azonnal elköltjük. Emellett fontos bekalkulálni a hosszasabb (akár több hétig, hónapig tartó) szállítási időt, és ha szükségessé válik, a garancia érvényesítésekor fellépő távolságbeli akadályt.

Olvasson tovább: