hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyelvek átalakulása

2015. 10. 22.
Technika, politika, oktatás, üzleti élet. Csak egy pár terület, amelyek folyamatos változásnak vannak kitéve. De mi a helyzet a nyelvekkel? Milyen nyelven beszélünk mondjuk 100-110 év múlva? Megmaradhat az angol vezető szerepe a nyelvek között, vagy esetleg más veszi át a helyét?

Mit fog a világ beszélni 2115-ben?

Szakemberek véleménye szerint az elkövetkezendő 100 évben kevesebb, de egyszerűbb szerkezetekkel bíró nyelv lesz, mint ma. Azok a feltételezések, illetve félelmek, hogy az angol nyelv lesz a jövőben az egyetlen egységesen beszélt nyelv, mondhatni eléggé elhamarkodott kijelentés lenne. Az angol nyelv népszerűsége ugyan töretlen az élet számos területén, de továbbra is az a forgatókönyv jósolható a jövőre nézve, hogy az emberek elsődlegesen a saját lakókörnyezetükben használatos nyelvet fogják használni.

Mindazonáltal valószínűleg sokkal kevesebb nyelv marad majd fent, illetve a nyelvek feltételezhetően kevésbé lesznek nyelvtanilag és stilisztikailag bonyolultak, mint manapság. Előreláthatólag a ma beszélt mint­egy 6000 nyelvből nagy eséllyel körülbelül 600 fog fennmaradni, mivel a jövőbeli városiasodás és esetleges népességszám-növekedés fel fogja gyorsítani a kisebb nyelvcsoportok és nyelvek megszűnését. A kisebb, „veszélyeztetett” nyelvek úgy képesek majd csak fennmaradni, ha az adott népcsoporthoz tartozó gyerme­keket azon a nyelven nevelik és szocializálják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!