Kereső toggle

Vár a mókusok birodalma!

Kalandpark és kalandpart

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Makó az Alföld egyik legdélebbi pontján található, Csongrád megyében. Évszázados hírnevét a hagymának köszönheti. A Maros partján épített két nagy különálló létesítmény ennek árnyékában kezd felnőni és önálló hírnévre szert tenni. A Maros parti lombkoronasétányt és a Maros Kalandpartot próbáltuk ki, ahol életre szóló élményeket szereztünk.

Szeged felől érkezünk Makóra. „A Révay utca után a következő utcánál jobbra”– igazít útba bennünket egy kedves makói polgár. Valóban, utána már tábla jelzi a megfelelő útirányt. A kalandparkot keressük, még nem sejtve, hogy a lombkorona sétány egy különálló objektum, saját parkolóval. Egy kellemes sétával is el tudunk jutni a kalandparkba, de akik spórolnak az energiájukkal, nyugodtan autóba is szállhatnak és parkolhatnak közvetlenül a park előtt.

A lombkorona sétánynál 200 forint ellenében pokrócot nyomnak a kezünkbe. „Kell ez a lecsúszásnál –kapjuk a tájékoztatást. – A csúszda ugyanis sütne pokróc nélkül.” Hamarosan megpillantjuk, hogy miről is van szó. Vagy 50 méteres meredek csőcsúszda, de víz nélkül, így gyorsan belátjuk: szükség lesz a pokrócra. Az út elején egy mókus szalad fel a fára, mintha jelezné, innentől az ő birodalma következik.

A sétány csalóka elnevezés, ugyanis az ösvény egy fémszerkezeten keresztül elkezd emelkedni a magasba. Komoly lépcsőzés következik, majd elérjük a lombkoronaszintet. Táblák jelzik a lombkoronaszint állat- és növényvilágát. A bátrabbakat igazi függőhídsorozatok várják, nehezített terepekkel. Akiknek esetleg az alul tátongó mélységtől gyorsabban ver a szíve, azok megpihenhetnek a magasban található pihenő pontokon. Végül egy csúszdával záródik a sétány, ehhez kell a pokróc, ami lábfejnél zsákszerűen zárt. A csőcsúszda nagyon gyors, de a segítő bátorít bennünket, hogy itt már egy busznyi apáca is lecsúszott.

A lombkoronasétány október végéig látogatható. Az őszi színek még csak most jönnek, úgyhogy mindenképp érdemes ellátogatni a Maros parti lombkoronák közé.

Kalandpart

A Maros Kalandpart a következő állomásunk. A nyárfák között a magasban található a nagyobbaknak épült függőfolyosós mászórendszer. A kisebbekről sem feledkeztek el: külön pályát kaptak biztonsági felszereléssel. A kalandpark igazi látványossága a Maros felett átmenő canopy pálya. Kisebbek is kipróbálhatják, ha van hozzá szülői segítség. A segítők a park egész területén feltűnően nagyon kedvesek, segítőkészek, és tudnak bátorítani, ha kell. Kiderült: a helyi tűzoltóság dolgozik itt másodállásban, így még nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Erre szükség is van, mert ha az ember gyereke 8 méter magasban lóg a Maros felett, bizony elkél a buzdítás.

Kajakok, kenuk egész napra bérelhetők 1500 forint ellenében. De ha valakinek csak napozni van kedve, akkor nyugodtan használhatja a folyó mellett elhelyezett különböző színű napágyakat. Mind a kalandparkban, mind a lombkorona sétányon román, magyar, szerb feliratok igazítanak útba, jelezve, hogy a makói-ak szeretettel várnak mindenkit a környező országokból is.

Végezetül, ha már kellően elfáradtunk, látogassuk meg a makói Hagymatikumot, a kívül-belül hagymára emlékeztető monumentális fürdőt. Az élményfürdőben lévő fertőtlenítő garantáltan még csípni is fogja a szemünket, hogy teljessé tegye a makóihagyma-érzést.

Olvasson tovább: