Kereső toggle

Ahol ünnep az iskolakezdés

Évnyitó Magyon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több tucat, a bele való tanszerekkel csordultig töltött iskolatáskát adományozott a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) az új tanévet kezdő magyi kisiskolásoknak. Az egyház fenntartásában négy éve működő általános iskola legkisebb létszámú osztálya hét, a legnagyobb tizenöt fős. A 90 nebulót befogadó intézményhez egy 30 fős óvoda is tartozik.

„Sok gyermek az otthoni körülmények miatt csak itt, az iskolában találkozik először azzal a komforttal, ami ma már természetesnek mondható, például angol WC-vel – avat be Pappné Turik Tímea, a Palásti László Általános Iskola és Óvoda igazgatónője.

Magy Nyíregyházától 50 kilométerre fekszik, ezer lelket számláló település. A falu Kelet-Magyarország egyik legszegényebb térségében található. A környék lakossága főként dohánytermesztésből és közmunkából él. A lakóhelyek infrastruktúrája és a családok életszínvonala még jócskán javítható. A falu utcáin a rendezett, virágos kertű családi házak sorát itt-ott szegényes viskók bontják meg.

Ahogy megérkezünk az iskolához, áthaladunk a takaros iskolaudvaron, majd belépünk az épületbe. A tanodából csak úgy sugárzik a derű és az alkotóerő. A falakat végig a gyerekek vidám, színes rajzai borítják, amelyek arról árulkodnak, hogy itt nagyon szuper dolguk lehet. A diákok rengeteg érdekes területtel ismerkedhetnek meg a színjátszástól kezdve az éneken át a sakkozásig. Apropó sakkozás: az iskola méltán lehet büszke egyik végzős tanulójára, Hajdú Lászlóra, aki idén első helyezett lett a legrangosabb megyei sakkversenyen.

Megtudom azt is, hogy a tavalyi tanévhez hasonlóan idén is szerveznek az egészséges életmódra ösztönző programokat, túrákat és erdei iskolát. Szeretnék vonzóvá és elérhetővé tenni a többi település számára is az iskolájukat. Ebben óriási előrelépést jelent, hogy szeptembertől a környező falvakból új sulibusz szállítja majd a gyerekeket. „Munkánk egyik legfontosabb célja, hogy olyan képzést biztosítsunk, amivel a gyerekek maximumra fejleszthetik a képességeiket” – árulja el a suli rövid hitvallását az igazgatónő.

Ehhez a helyi önkormányzat, a Nyíregyházi Hit Gyülekezete és a HISZ is hatékony segítséget nyújt. Utóbbi munkatársától, Valóczi Antaltól azt is megtudjuk, hogy az egyházi szervezet minden karácsonykor és beiskolázáskor támogatást nyújt, ezenkívül pedig rendszeres ruha- illetve ételosztásra is sor kerül a környéken. „Számomra nagyon megindító volt látni, hogy az igazgatónő és az egész kollektíva itt, az ország egyik legelmaradottabb régiójában milyen odaadó munkát végez. Nagyon inspiráló!” – mondja el személyes benyomásait a HISZ embere.

A beszélgetés után átmegyünk egy tanterembe, ahol már kíváncsian várják az ajándékokat az első tanéveikben járó gyerekek. Ahogy hozzájutnak, az izgalomtól kipirult arccal fedezik fel immár saját tulajdonú iskolatáskájuk tartalmát. Mindent kézbe vesznek, kipakolnak és visszapakolnak. Felhőtlen boldogságukhoz kétség sem férhet. Hálájukat az egyik tanítónő vezetésével az udvaron énekszóval fejezik ki, és a körtáncba minket is bevonnak. Azonnal ígéretet teszünk, hogy a HISZ ifjúsági csapata decemberben visszalátogat Magyra, de akkor már a Télapó kíséretében!

Olvasson tovább: