Kereső toggle

Nyárvégi kirándulás

A különleges nyíregyházi Sóstó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jósa András, Nyíregyháza neves polihisztora egyszer azt javasolta egyik cikkében, hogy: „Aki a kóroktól menekülni akar, ne menjen külföldre cikóriát inni, hanem igyon mokkát a Sóstón”. Állítása nem költői túlzás volt, ugyanis a nyíregyházi Sóstón található hazánk egyik legnevezetesebb sós vizű tava. De vajon csak a tó nevezetességének és vizének egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhető, hogy évről évre rengeteg fiatal, idős, családos, illetve sportoló keresi fel a helységet?

Magyarország „keleti kapujaként” is ismert Nyíregyházán található Sóstó, mely nevét az itt található, két részre osztott, sós vizű szikes tóról kapta, mely 9,5 hektáron terül el. Gyógyhatása már Mátyás király korában is ismert volt, és úgy vélték, hogy gyógyítja a köszvényt, valamint az úgynevezett vérbetegségeket. Az azóta gyógyvízzé minősített jódos-brómos termálvizet reumatikus, mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok enyhítésére szokták alkalmazni. Nem véletlenül itt épült fel a Sóstógyógyfürdő, mely a város központjától hat kilométerre található. A tó a fürdőzés mellett más lehetőséget is kínál, mint például csónakázást, vízibiciklizést és horgászást.

Sóstó néven azonban a helyiek nemcsak az itt található tavat jelölik, hanem a tó köré épült gyógyfürdőkomplexumot, a környező vadasparkot és a tavat körülvevő erdőt, amelyet a város tüdejének is neveznek, különlegessége pedig, hogy tavasszal intenzív akácillat lengi körül, maradandó élményt nyújtva az arra látogatóknak. A sóstói erdő ölelésében fekszik a helyi botanikus kert, ahol a megyére jellemző növénytársulások, sziklakert és egy mesterséges tó mellett láthatunk trópusi, szubtrópusi, mediterrán térségből származó növényeket is, valamint a „növénysimogatók” számára a legintenzívebb élményt nyújtó kaktuszházba is ellátogathatunk, ahol ölelni való kedvenceinkben gyönyörködhetünk.

A  helyi kultúrát a sóstói Múzeumfaluban csodálhatjuk meg. Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma közel száz objektum segítségével mutatja be a Felső-Tisza-vidék változatos népi építészetét és mindennapjait. A múzeumban évente közel hetvenezer látogató fordul meg a különböző kiállítások és szervezett programok keretein belül.

A Sóstó közvetlen szomszédságában található hazánk legnagyobb állatparkja. A harminc hektáros park különlegessége nemcsak a mérete, hanem kialakítása is, az állatokat ugyanis kontinensenként csoportosítva helyezték el a rendelkezésre álló területen. A vidéki állatkertek közül itt található a legtöbb faj (300), és a legtöbb egyed is, amelyeknek száma eléri az ötezret. Az élőlények természetes lakóhelyükhöz hasonló környezetben élnek, mindezt úgy, hogy a park létrehozásakor szinte érintetlenül hagyták a természet adta kincseket.

A vadaspark állatvilágában Afrikát többek között a zsiráfok, zebrák és oroszlánok, míg Ausztráliát a kenguruk, a sarkvidéket pedig a méltóságteljesen vidám fókák képviselik, akikkel egy fókabemutató keretein belül is találkozhatunk. A park lakói azonban maguk közt tudhatnak néhány igazán exkluzív állatfajtát is, ugyanis Magyarországon egyedül itt látható fehér tigris, arapapagáj, adax antilop, valamint sávos mongúz. Állatparki kalandozásaink során találkozhatunk medvékkel, farkasokkal, bölényekkel és a mókázás koronázatlan királyaival, a majmokkal. A parkban helyet kapott egy Ócenárium, egy Esőerdőház, egy Tarzan-ösvény és egy elefántház is, amelynek első lakója Szabolcs, a Lengyelországból érkezett elefántborjú.

Az állatpark mellett, Sóstó központjában található a Krúdy Vigadó, ahol maga Krúdy Gyula is megfordult, aki egyben a Sóstó szerelmesének vallotta magát. A vigadó egykoron a fürdőhely társasági életének központi helyszínének számított, 2003-ban felújításon ment át, így most már egy impozánsabb, ám a kor hangulatát magán hordozó épülettel találkozhatnak az érdeklődők. Nem messze tőle egy ipari emlékműként funkcionáló víztorony látható, valamint egy Svájci Lak nevet viselő szálloda, ahol a „nemzet csalogánya”, Blaha Lujza is vendégeskedett.

A tó köré épülő gyógyfürdőkomplexum több lehetőséget is kínál a vizek szerelmeseinek, a gyógyulni vágyóknak és azoknak, akik egyszerűen csak egy kicsit kikapcsolódnának. A 2013-ban felújított épületben található szauna, hőlégkamra, sóbarlang, jacuzzi, továbbá nagy és kis termálmedence, pezsgőfürdő és hideg vizes medence is. A természetes tó partján kialakított fürdőt 1930-ban Tisza-fövénnyel terítették be, ahol helyet kapott egy termálmedence, röplabdapálya, csúszda és egy pancsoló is. A Tófürdő főként a fiatalok körében népszerű, míg a 2011-ben felújított Parkfürdő az érettebb generáció tagjai számára kínál lehetőséget a kikapcsolódásra. A medencében történő koktélozások mellett lehetőség van kipróbálni a csúszdaparkot, vízifocit vagy a kondicionáló pavilont – akár még este is. Mind közül mégis talán az egyik legváltozatosabb a sóstói Aquarius Termál- és Élményfürdő, ahol a felnőttek számára termálmedencék, pezsgőfürdők, szaunák, a fiatalok részére pedig egy sodrófolyó, egy kamikazecsúszda és egy hullámmedence áll rendelkezésre.

Olvasson tovább: