hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyárvégi kirándulás
A különleges nyíregyházi Sóstó

2015. 09. 05.
Jósa András, Nyíregyháza neves polihisztora egyszer azt javasolta egyik cikkében, hogy: „Aki a kóroktól menekülni akar, ne menjen külföldre cikóriát inni, hanem igyon mokkát a Sóstón”. Állítása nem költői túlzás volt, ugyanis a nyíregyházi Sóstón található hazánk egyik legnevezetesebb sós vizű tava. De vajon csak a tó nevezetességének és vizének egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhető, hogy évről évre rengeteg fiatal, idős, családos, illetve sportoló keresi fel a helységet?

Magyarország „keleti kapujaként” is ismert Nyíregyházán található Sóstó, mely nevét az itt található, két részre osztott, sós vizű szikes tóról kapta, mely 9,5 hektáron terül el. Gyógyhatása már Mátyás király korában is ismert volt, és úgy vélték, hogy gyógyítja a köszvényt, valamint az úgynevezett vérbetegségeket. Az azóta gyógyvízzé minősített jódos-brómos termálvizet reumatikus, mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok enyhítésére szokták alkalmazni. Nem véletlenül itt épült fel a Sóstógyógyfürdő, mely a város központjától hat kilométerre található. A tó a fürdőzés mellett más lehetőséget is kínál, mint például csónakázást, vízibiciklizést és horgászást.

Sóstó néven azonban a helyiek nemcsak az itt található tavat jelölik, hanem a tó köré épült gyógyfürdőkomplexumot, a környező vadasparkot és a tavat körülvevő erdőt, amelyet a város tüdejének is neveznek, különlegessége pedig, hogy tavasszal intenzív akácillat lengi körül, maradandó élményt nyújtva az arra látogatóknak. A sóstói erdő ölelésében fekszik a helyi botanikus kert, ahol a megyére jellemző növénytársulások, sziklakert és egy mesterséges tó mellett láthatunk trópusi, szubtrópusi, mediterrán térségből származó növényeket is, valamint a „növénysimogatók” számára a legintenzívebb élményt nyújtó kaktuszházba is ellátogathatunk, ahol ölelni való kedvenceinkben gyönyörködhetünk.

A  helyi kultúrát a sóstói Múzeumfaluban csodálhatjuk meg. Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma közel száz objektum segítségével mutatja be a Felső-Tisza-vidék változatos népi építészetét és mindennapjait. A múzeumban évente közel hetvenezer látogató fordul meg a különböző kiállítások és szervezett programok keretein belül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!