Kereső toggle

Műfű a kertben pro és kontra

– amit a műfű telepítése előtt mindenképp tudni érdemes

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A műfű egyre inkább terjed hazánkban is, nemcsak a sportpályákon, hanem már otthoni használatra is. Vajon mik azok az okok, amelyek miatt egyre többen választják a műfüvet az élő gyep mellé, vagy akár helyette? Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az érveket és ellenérveket, amik a műfű telepítése előtt előkerülhetnek.

Előny #1 A műfű nem igényel öntözést, nyírást, műtrágyázást, sem gyomirtózást. Ennek ellenére télen-nyáron üde zöld, mindig jól néz ki. Egy jó műfű több évtizedig is használható, így a magasabb ár ellenére az élettartam költsége jóval alacsonyabb az élő gyeppel szemben.

Hátrány #1 A műfű ára körülbelül kétszerese az élő gyepszőnyegének, ami elsőre soknak hangzik. Emiatt sokan olyan helyre választanak műfüvet, ahol intenzív igénybevételt terveznek (például sport), mert a műfű nem kopik ki.

Előny #2 A műfű hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A gyártók számos innovációt bevezettek, hogy a műfű egyre jobban hasonlítson a valódira, emellett hosszú ideig ellenálljon az időjárásnak.

Hátrány #2 Noha a műfűgyártók évről évre egyre szebb típusokat dobnak piacra, a műfű mégsem teljesen úgy néz ki, mint az igazi. Vásárlás előtt érdemes több mintát is „élőben” megnézni.

Előny #3 A műfüvet nem égeti ki az állatok vizelete, és a kutyák sem ásnak benne gödröt. Nem megy tönkre, akkor sem, ha egy medence vagy homokozó egész nyáron rajta van. A szennyeződések eltávolítása is egyszerű, mivel könnyen lemosható.

Hátrány #3 A műfű napsütésben erősen felmelegedhet, ami kellemetlen mind az embe-rek, mind a háziállatok talpa számára, ezért használata árnyékos helyen ideális. Ha mégis nagyon felmelegszik, akkor egy rövid locsolással lehűthető.

Előny #4 Fák telepítése könnyen megoldható műfüvön: csupán egy kört kell kivágni, ahonnan eltávolítjuk a műfű alatti zúzottkő-réteget, és a fák gyönyörűen fognak nőni. Az élő gyep sokszor nem marad meg a fák mellett a kevés napfény vagy a fák leveleiből kioldódó anyagok miatt.

Hátrány #4 A műfű esetén íves szélű vagy kör alakú területeknél jelentős vágási hulladék keletkezhet, ezért érdemesebb a műfüves terület alakját a téglalaphoz közelíteni.

Előny #5 A műfű sok tekintetben nagyon is környezetbarát termék: használata sokkal kevésbé veszi igénybe a környezeti erőforrásokat, mint az élő gyep gondozása. Elég a rengeteg öntözővízre, nyíráshoz használt áramra, a műtrágyára vagy a gyomirtókra gondolni.

Hátrány #5 A műfüvet tekercsben szállítják, ezért a szálai lelapulnak a szállítás során. Telepítés után ezért erős szálú seprűvel vagy egy seprőgéppel kell végigseperni, hogy a szálak szépen, egyenesen álljanak.

Olvasson tovább: