Kereső toggle

Hogyan válasszunk műfüvet?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nyár közepe felé az állandó fűnyírás, a növekvő vízszámlák, a medence alatt kipusztult fű és a sárguló fűszálak láttán egyre többen gondolkodnak el rajta, hogy egy műfüves burkolat mennyi vesződségtől tudná megkímélni őket.

Ha valaki eljut arra a pontra, hogy teraszára vagy kertjébe műfüvet szeretne, az első nehézség, amivel szembesülhet, az a rendkívül változatos kínálat. Az ebben való eligazodáshoz szeretnénk néhány támpontot adni.

Használat célja: sport vagy dekoráció

A sportműfüvek speciális céllal készülnek, intenzív igénybevételre, kifejezetten professzionális használatra. Ha valaki saját sportpályát szeretne a kertjébe vagy telkére (például tenisz, kispályás foci), akkor ajánlott egy sportpályaépítő céggel felvenni a kapcsolatot. Ha a használat módja ennél könnyedebb, például gyerekek fognak játszani rajta, esetleg teraszburkolatnak szánjuk, akkor a dekorációs vagy más néven pázsitműfüvek kiváló megoldást jelentenek. A megfelelő ár-érték arány kiválasztásához azonban szükséges némi előzetes ismeretre szert tennünk.

A szálak minősége

A műfű szálainak műszaki paraméterei sok mindent elárulnak annak minőségéről. Érdemes megkérdezni, hogy a termék, illetve a gyártó rendelkezik-e független minősítő intézetek által kiadott tanúsítványokkal.

Mivel a műfű telepítése egy hosszú távú befektetés, ezért a választáskor fontos meggyőződni arról, hogy a szálakat stabilizálták-e UV-sugárzással szemben, illetve, hogy milyen szín- és anyagtartóssági garanciákat vállalnak a termékre.

Az adatlapok mellett mindenképp nézzük át tüzetesen a tényleges terméket vagy az üzletben kihelyezett mintát. Ilyenkor elsősorban a szálak vastagságát, színét, az öltések sűrűségét és a szálak hosszúságát érdemes vizsgálni. Különösen becsapósak lehetnek a kéz számára rendkívül puha tapintású, finom megjelenésű termékek. A műfű tapintása annál selymesebb, minél vékonyabbak a szálai, a vékony szálak viszont rövidebb élettartamot eredményeznek. Mivel az ilyen műfűnek nincs tartása, ezért a szálak egy idő után teljesen lelapulnak.

Vékony szálú, selymes tapintású műfüvet csak olyan helyre érdemes venni, ahol a látvány az elsődleges, viszont nem fogják rendszeresen használni. Azokra a helyekre, ahol rendszeres használatot tervezünk érdemes erősebb szálú műfüvet választani, aminek a rövidebb, göndör tartószálai elég sűrűek ahhoz, hogy megtartsák a hosszú, zöld szálakat.

Végezetül a műfű árnyalatára is érdemes odafigyelni. Ma már a pázsitfüveket legalább 3-4 különböző árnyalatú szálból szövik a természetes hatás érdekében. A világosabb tónusú termékek élénkebbnek, mutatósabbnak tűnnek, de a túl világos szálak természetellenes hatást keltenek. Itt is fontos tehát az egyensúly.

Olvasson tovább: