Kereső toggle

Nekik is jár

Sérült gyermekének segített, találmány lett belőle

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy találmány, amely már több ezer mozgáskorlátozott kisgyerek számára tette lehetővé, hogy megtapasz-talják, milyen érzés járni. Világszerte jelenleg több mint hatezren használják, mintegy százhúsz országban. Ez az UpSee. Az ötlet az amerikai származású, Izraelben elő Debby Elnatan fejében született meg, aki a Hetek érdeklődésére mesélte el történetüket.

Fiunk, Rotem születési rendellenességgel született, nyolchónapos korában újszülöttkori agysérülést diagnosztizáltak nála. A betegség lényege, hogy az éretlen, fejlődésben lévő agyat valamilyen inzultus éri, valamikor a magzati kortól a csecsemőkorig, emiatt elmarad a gyermek mozgásfejlődése. Emiatt Rotem képtelen volt járni. A fizikoterapeutája nem volt túl bizakodó azzal kapcsolatban, hogy valaha is képes lesz egyáltalán kúszni megtanulni. Napjának nagy részét ülve vagy fekve töltötte, a kezelőorvos szavai szerint nem tudta, mire valók a lábai, nem vett róluk tudomást.

Ez a tényszerű megállapítás sokkoló jelzés volt számunkra. Két hét teljes kétségbeesettség után elkezdtem a fiamat segíteni: állni és járni tanulni. Akkor kétéves volt. Zenész lévén abban reménykedtem, hogy a gyakorlás majd fejleszti Rotem jelenlegi képességeit. Tudtam, hogy nincsen messze attól, hogy tolókocsiba kerüljön, amit nagyon nem szerettem volna. Nem akartam belenyugodni a terapeuta javaslatába, így elkezdtem „mozgásba hozni” Rotemet. Ehhez azonban le kellett görnyednem vagy térdelnem hozzá, ami elég megterhelő volt, és nem volt több szabad kezem, hogy további támogatást nyújtsak neki.

Mikor történt a fordulat?

– Amikor Rotemmel a játszótéren már csak oda-vissza voltunk képesek közlekedni a csúszda és a létra között, éreztem magamon a padon ülő édesanyák tekintetét és sajnálatát, akiknek a gyerekei szabadon játszhattak, minden segítség nélkül. Én is elkezdtem sajnálkozni magamon. Valójában ez volt az a fordulópont, amikor úgy döntöttem, lépek valamit, mert nem szerettem volna, ha az egyik fiam úgy nő fel, hogy nincs gyerekkora. Mire hazaértem, borzasztóan megfájdult a hátam ettől a kimerítő tevékenységtől. Ekkor kezdtem ezen a találmányon dolgozni, ami a ma ismert UpSee-hez vezetett. Először csak egy kezdetleges hámot készítettem Rotem számára, ami egyenesen állva tartotta őt, majd összekötöttem a lábunkat, amivel lépés közben imitáltam a kis Rotemnek a járást. Ez nem volt tökéletes megoldás, ezért terveztem egy duplatalpú flexibilis szandált, ami hasonlóan nézett ki, mint amit a mai UpSee-modellekben láthatunk. Ez a szerkezet lehetővé tette, hogy Rotem ráérezzen, milyen egy egészséges ember járása. Többszöri alkalmazás után, ahogy közeledtünk a célállomáshoz, Rotem dobbantott egyet a lábával, mintha csak magától járni akart volna. Ez számomra hatalmas sikerélmény volt és felemelő visszajelzés a részéről.

Ennek a találmánynak a profibb változatát idővel szabadalmaztattuk, így sokakhoz eljuthatott, ugyanis egy észak-írországi cég segítségével megkezdődhetett a termék sorozatgyártása. Az első két napon már kétezer megrendelés érkezett.

Milyen hatásokat és eredményeket sikerült már elérni az UpSee-vel?

– A találmány nagyon sok gyerek számára tette lehetővé, hogy az egészséges gyerekekhez hasonlóan ők is élvezhessék a gyermekkorukat, amit egyébként tolókocsiban nem lenne lehetőségük ilyen aktívan megélni. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam olyan szülőktől, akik megvásárolták az UpSee-t és mindennapi szinten használják, és a mozgáskorlátozott gyerekek szintén nagy előszeretettel „járnak benne”. Sok szülő mondta, hogy gyereke egész nap ki se szeretne belőle szállni. Voltak olyanok is, akiknek megerősödött a lábuk, megtanultak egyedül állni, sőt, egy kisfiú csípőzavarai teljesen megszűntek az UpSee gyakori használata nyomán. A szülők által elküldött videókon fogyatékkal élő gyerekeket látunk játék, focizás, horgászás közben.

Kiknek ajánlja az UpSee használatát?

– Mindenképpen olyan 1 és 8 év közötti gyermekek számára, akiknek álló fizikai terápiákon kell részt venniük, hogy fejlődjön a mobilitásuk. Illetve azoknak, akik járászavarral küszködnek, hypertoniás betegeknek, illetve akik alsó végtagú izomgyengeségben szenvednek.

Hol lehet megvásárolni ezt a terméket?

– A Firefly online elérhető üzletében: www.fireflyfriends.com.

Olvasson tovább: