hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nekik is jár
Sérült gyermekének segített, találmány lett belőle

2015. 06. 11.
Egy találmány, amely már több ezer mozgáskorlátozott kisgyerek számára tette lehetővé, hogy megtapasz-talják, milyen érzés járni. Világszerte jelenleg több mint hatezren használják, mintegy százhúsz országban. Ez az UpSee. Az ötlet az amerikai származású, Izraelben elő Debby Elnatan fejében született meg, aki a Hetek érdeklődésére mesélte el történetüket.

Fiunk, Rotem születési rendellenességgel született, nyolchónapos korában újszülöttkori agysérülést diagnosztizáltak nála. A betegség lényege, hogy az éretlen, fejlődésben lévő agyat valamilyen inzultus éri, valamikor a magzati kortól a csecsemőkorig, emiatt elmarad a gyermek mozgásfejlődése. Emiatt Rotem képtelen volt járni. A fizikoterapeutája nem volt túl bizakodó azzal kapcsolatban, hogy valaha is képes lesz egyáltalán kúszni megtanulni. Napjának nagy részét ülve vagy fekve töltötte, a kezelőorvos szavai szerint nem tudta, mire valók a lábai, nem vett róluk tudomást.

Ez a tényszerű megállapítás sokkoló jelzés volt számunkra. Két hét teljes kétségbeesettség után elkezdtem a fiamat segíteni: állni és járni tanulni. Akkor kétéves volt. Zenész lévén abban reménykedtem, hogy a gyakorlás majd fejleszti Rotem jelenlegi képességeit. Tudtam, hogy nincsen messze attól, hogy tolókocsiba kerüljön, amit nagyon nem szerettem volna. Nem akartam belenyugodni a terapeuta javaslatába, így elkezdtem „mozgásba hozni” Rotemet. Ehhez azonban le kellett görnyednem vagy térdelnem hozzá, ami elég megterhelő volt, és nem volt több szabad kezem, hogy további támogatást nyújtsak neki.

Mikor történt a fordulat?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!