Kereső toggle

Állati vakáció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fejtörést okozhat a nyaralás tervezésekor, hogy vigyük-e vakációzni a család kedvencét, vagy jobb neki otthon. Sok minden befolyásolhatja a döntést az állat egyéniségétől kezdve az utazás módjáig, ráadásul egy sor szabálynak is meg kell felelni. Dr. Demjén Zsófia állatorvos segít eligazodni a témában.

Milyen szempontok alapján döntsük el, hogy az állat jöjjön velünk a vakációra, vagy hagyjuk otthon?

– Ez nem könnyű döntés, pro és kontra is vannak érvek. Ha visszük, tudnunk kell, hogy sok programra azért nem lesz lehetőségünk, mert az állatot nem vihetjük oda. Persze sokan vállalják ezt így is, de ha a kedvenc egyébként szívesen van otthon, és valaki, akit jól ismer és elfogad, elvállalja az otthoni gondozását, akkor lehet, hogy érdemesebb a jól ismert környezetében hagyni.

Mire kell figyelni, ha az utaztatás mellett döntöttünk?

– Ha úgy döntöttünk, hogy kedvencünk is utazik, nagyon fontos, hogy eleve úgy foglaljunk szállást, hogy oda állatot is beengedjenek. Nagyon kellemetlen, ha helyben derül ki, hogy csak karantén helyiségben tűrik az állatot.

Ha tengerparti üdülőhelyre megyünk kutyával, annak is utána kell járni, hogy a strandra bejöhet-e. Nem valószínű, hogy felhőtlenül élveznénk a nyaralást, ha az eb szomorú szemmel nézne ki az apartman ablakán. Ha találunk is olyan partot, ahol a négylábúakat is szívesen látják, arra is számítani kell, hogy egyes kutyák érzékenyebbek, a sós víz nagyon irritálhatja a bőrüket. Nem árt tehát, ha van a közelben olyan zuhany vagy csap, amelynél fürdés után lemoshatjuk kedvencünket.

Előfordulhat, hogy már az indulással is gondok vannak. Milyen praktikák vannak a kutya autóhoz szoktatására?

– A legnyugodtabb kutya is kifordulhat önmagából, és pánikolhat egy ilyen ismeretlen helyzetben, de az autóhoz szép fokozatosan hozzá lehet szoktatni a félős ebet is. Először álló autóban, dicsérve, ha nyugodtan viselkedik, aztán egy másik alkalommal már beindítva a motort, de egy helyben maradva, később kisebb utakat is meg lehet kockáztatni. A lényeg, hogy mindig csak akkor dicsérjük, vagy adjunk jutalomfalatot, ha már megnyugodott. Ne a jutalomfalattal akarjuk lenyugtatni, mert akkor nem fogja megérteni, mit várunk tőle.

Ha nem akar működni a szoktatás a türelmes próbálkozások ellenére sem, akkor állatorvos segít olyan készítményt kiválasztani, ami nyugtató hatású, de nem kábítja el az állatot. Ez azért lényeges, mert ha elkábul, akkor nem ugrál ugyan a nyakunkba, de ugyanúgy stresszel, az ingerek folyamatosan érik őt, csak épp nem tud reagálni. Ezzel tehát mélyíthetjük a problémát.

Ha sikerült beszállni, hogyan lehet hosszú autóút alatt kezelni az állatot? Van ezzel kapcsolatosan fontos tudnivaló?

– Hosszabb utakon nagyon fontos, hogy nagyjából kétóránként álljunk meg, pórázon sétáltassuk meg a kutyát, hogy elvégezhesse a dolgát, és kínáljuk meg vízzel is. Eledelt nem érdemes adni, mert autóban könnyebben hányhatnak, így az utazás megkezdése előtt pár órával már ne adjunk tápot, jutalomfalatot! Egy egészséges kutya szervezetének meg sem kottyan, ha egy napig eledel nélkül marad. Macskának lehet adni sokszor kis mennyiségű ételt, mert ők nem bírják olyan jól a koplalást. Nyulaknak, rágcsálóknak főleg szénát kell adni és kevesebb zöldséget, gyümölcsöt. Érdemes bélflóra stabilizáló készítményt is adni már az utazás előtt naponta, mert ezzel kellemetlen hasmenést előzhetünk meg.

Milyen szabályok vonatkoznak az állatok külföldre utaztatására?

– Az Európai Unió tagállamaiba való beutazáshoz kutya, macska, valamint vadászgörény esetében kötelező a jogszabályban előírt állatútlevél, a pet passport. Ha nem uniós országba utazunk, akkor is meg kell csináltatni az útlevelet, mert Magyarország EU-tag, tehát esetleg nem engedik haza kedvencünket. Állatútlevelet kizárólag arra jogosult állatorvos állíthat ki, feltétele az állat egyedi megjelölése, vagyis a mikrochip. A chip alapján bármelyik állatorvos, aki hozzáfér ehhez az adatbázishoz (külföldön is) be tudja azonosítani az állatot és tulajdonosát.

A mikrochipen és az érvényes útlevélen kívül előírás még, hogy az utolsó veszettségoltás ne legyen egy évnél régebbi. Ezen kívül nagyjából országonként változó, mit írnak még elő, érdemes jóval az utazás előtt érdeklődni az adott úticélnak megfelelő nagykövetségen, hogy milyen iratokra, felszerelésekre lesz szükség, hogy időben beszerezhessük őket. Állatorvossal is célszerű konzultálni, mit ajánl az adott országba vagy régióba való utazáskor.

Hogyan lehet repülőn, hajón állatot szállítani?

– Légitársaságonként változhat, hogy milyen követelményeket támasztanak az állatszállítással kapcsolatban. Repülőn általában macskát, 5-7 kg alatti kutyát felengednek az utastérbe is, természetesen zárható szállítódobozban.  A nagyobb súlyú állatok a raktérben utazhatnak. Itt is előírás a zárt, ütésálló szállítóketrec. Mivel ez esetben a gazda nem érintkezhet állatával az út folyamán, megfontolandó az előzőleg említett relaxáló hatású készítmény alkalmazása.

Embernél természetes, hogy ha utazni megyünk, biztosítást kötünk. Létezik biztosítás állatra?

– Léteznek kisállat-biztosítások, de hogy külföldi utazáson történt eseményekre is érvényes-e, annak utána kell járni a szolgáltatóknál. Baleset azonban mindig előfordulhat. A nyaralás költségvetésébe azt is bele kell kalkulálni, hogy ha netán állatorvoshoz kell fordulni, külföldön akár a többszöröse is lehet a számla, mint itthon. Érdemes magunkkal vinni állatorvosunk telefonszámát, esetleg e-mail elérhetőségét arra az esetre, ha tanácstalanok vagyunk, hogy sürgős-e a kedvenc orvosi ellátása, vagy esetleg kivárhatja-e azt a néhány napot, ami a hazaútig hátravan.

 

Mit mond a KRESZ a kutya szállításáról?

Semmit. A rakományrögzítésre ugyanakkor vannak irányelvek, és kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy kedvencünk ebben az esetben nem utas, hanem rakomány. A rakományt (kutyát) a járművön ˜– annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány (a kutya):
a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;
b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja;
c) egyenletesen és úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;
d) le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;
e) az elkerülhetetlennél nagyobb zajt, szennyeződést ne okozzon;
f) magassága – a jármű magasságával együtt – a négy métert ne haladja meg;
g) a járművön – a (3) és (7) bekezdésben foglalt eseteket kivéve –, illetőleg annak rakfelületén ne nyúljék túl. A fentieknek való megfelelésre egyszerű megoldás kombi és egyterű autókban, ha a kutya pórázának végét a hátsó ajtó alá csukjuk bezáráskor, a kutya máris rögzítve van, nem tud előrejönni és zavarni a vezetőt, és nem tud előrerepülni erős fékezésnél vagy ütközéskor. Jobb megoldás az üzletekben – különböző színekben és méretben – kapható kutya biztonsági öv.
A kutya rögzítésének célja nemcsak a „rakomány” megóvása, hanem az utasok épségének védelme is.
(Az irányelveket összeállították a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Közbiztonsági Tanszékének munkatársai)

Olvasson tovább: