Kereső toggle

A frissítő Deseda

Kirándulók paradicsoma

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kaposváriak kedvenc pihenő- és üdülőhelye a Dunántúli-dombság szívében fekvő Deseda tó, hazánk leghosszabb mesterséges tava. A közelmúlt fejlesztéseinek részeként a tó körül átadták a Fekete István Látogatóközpontot, a kilátót és a kalanderdőt, melyek egyaránt szolgálják mind a kikapcsolódást, mind a környezeti nevelést. A 17 ezer hektáros ökoturisztikai újdonság ugyanis madármegfigyelő helyekkel, lombkoronás tanteremmel, tanösvényekkel, hidakkal és információs pontokkal is kiegészülnek. Ugyanakkor sok honfitársunk egyáltalán nem vagy csak alig ismeri ezt a nagyszerű kirándulóhelyet, márpedig idén nyáron igazán érdemes lesz ellátogatni ide.

A Dél-Dunántúl kellős közepén fekvő Kaposvárnak és környékének kiválóak a természeti adottságai. Nem csak a meseszép táj miatt érdemes felkeresni: a várostól nem messze található a 8 kilométer hosszú, 300-500 méter széles és 26 kilométer kerületű Deseda tó, melynek vízgyűjtő területe 170 négyzetkilométer. A tavat még 1974-ben duzzasztották fel a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történt elzárásával – azóta minden évszakban biztonságos kikapcsolódást biztosít: erdőkkel, mezőkkel tarkított környezete a túrázóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt hasznos szabadidő-eltöltést nyújt, emellett nyáron strand, télen korcsolyapálya is működik itt.

Az egyik újdonság az uniós forrásból tavaly elkészült és a somogyi születésű Fekete Istvánról elnevezett látogatóközpont, mely a környék flóráját és faunáját mutatja be interaktív játékok, múzeumpedagógiai foglalkozások, izgalmas kiállítás keretében. Egyik fő látványeleme az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa: törzsén és lombkoronáján az erdők-mezők élővilága elevenedik meg. Másik különlegessége egy hatalmas akvárium, amely a Deseda jellegzetes halait mutatja be. A tanóráknak is helyet adó létesítménnyel igazi család- és természetbarát fejlesztés valósult meg, hisz a kiállítóközpont mellett víz fölé nyúló madár-, szitakötő-, béka- és teknős-megfigyelő helyek is vannak. A látogatóközpont gazdag kínálatát tovább színesíti az innen induló környezetbarát, elektromos meghajtású, napelemes kiránduló hajó, valamint a csónakkölcsönzés lehetősége. A vitorlás hajó formájú látogatóközpont közelében egyébként strand, strandröplabda- és strandfocipálya, tűzrakó hely is létesült, valamint büfék is sorakoznak itt.

Idén májusban pedig megnyílt – további 130 millió forintnyi uniós forrásból – a tó északi részén a kalanderdő, mely egy fahídon közelíthető meg, és ami úgyszintén tele van attrakcióval, meglepetéssel. Az erdei szabadidőpark tematikus túraútvonalain (4 tanösvény) madár-megfigyelőhely, kalandkunyhók, lebegő sétány, interaktív és lovas tanösvények is helyet kaptak. A természetvédelmi terület számos védett állatnak, vonuló vízimadárnak kedvelt élőhelye, pihenőhelye. Jellegzetes állatfaja ennek a területnek a magyar tűzlepke, a kis apolló lepke, a rétisas, a zöldike, a fehér és a fekete gólya.

A tanösvények mentén számos művészeti alkotást látunk: a tájék élővilágát, valamint Kaposvár és Somogy megye leghíresebb személyiségeit bemutató információs táblákat. Kiemelten figyeltek arra, hogy a tájba illeszkedő, természetes anyagokat használjanak fel – így a nagyobb építmények sem törik meg az erdei táj nyugalmát és szépségét. A kisebb gyerekek fajátékokkal teli kalandjátszón csúsznak-másznak, míg a nagyobbak erő- és ügyességi elemekkel, sportszerekkel teli kalandpályán teszik próbára magukat, de akár játszhatunk faxilofonon is – ráadásul mindezt egész évben ingyenesen. Gondoltak a fogyatékkal élőkre is, számukra is lehetőséget teremtve a kalandra: ennek jegyében készült el a táblákra a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirat. De kialakítottak egy úgynevezett „guruló tanösvényt” is a mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel vagy babakocsival kirándulók számára.

A tóba nyúló legnagyobb félszigeten, a 67-es úttól északra egy csodálatos arborétum vár, amely 100 méteres fahídon keresztül megközelítve látogatható (ugyancsak ingyenesen). A sokféle növényritkaságokkal bíró arborétum területe 26 hektár. A növények telepítését 1978-ban kezdték el, és mára szinte minden hazai fafajtát megtalálunk itt. A szemet gyönyörködtető botanikai gyűjteményt a millennium évében nyitották meg. Az arborétum egyik (1,4 kilométeres) sétaútja közvetlenül a vízpart vonalát követi, a másik (1,7 kilométeres) körsétaút-szerűen kanyarog a facsoportok között. Megkerülhetjük a tavat futva, gyalog, kerékpárral vagy akár lóháton is. A Desedát ugyanis teljes egészében körbeveszik a változatos túrautak: a frissen megépült kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebiciklizhető aszfaltozott kerékpárúton. A leghosszabb kerékpártúra 22,6 kilométer, ami 2-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető (kerékpár-kölcsönzési lehetőség biztosított). Mindeközben érdemes megpihenni a tó nyugati oldalán épült új kilátónál – gyönyörű kilátás nyílik innen mind a tóra, mind a környező lankákra.

A változatos élővilágú tó törzsvendégei a horgászok: hosszú partszakaszain sokan férnek el egyidejűleg, valamint csónakos horgászatra is lehetőség nyílik. A tó halállománya, melyben a magyarországi őshonos halfajok találhatók, elismert horgászparadicsommá tette a tavat, melynek halászati kezelője a Kaposvári Sporthorgász Egyesület: náluk szerezhető be éves engedély, de napijegy is váltható. A tó vízmélysége a déli, a gáthoz közelebb eső részeken a 3–3,5 métert is elérheti, míg a tó más részein mindössze 1 méter körüli.

De egyéb sportolási lehetőséget is kínál a tiszta levegőjű környezet a mozogni vágyóknak: nagy melegben a Toponár felől megközelíthető strandon a tó vízében csobbanhatunk és fellelhetünk olyan részt, ahol mindenhol erdő vesz minket körül, miközben épp lubickolunk a tóban. Utána választhatjuk az evezős sportok valamelyikét: a csónakázást, a széllovaglást, vagy a kajakozást.

Így hazánk egyik legromantikusabb tava és vízi turisztikai központja kölcsönözhető sporteszközeivel, programjaival, a tóparti strandokkal, a túrautak közelségével egy igazán idilli, békés, mégis mozgalmas üdülőhely élményét ígéri minden korosztály számára. Az egyedüli kellemetlenséget az esti szúnyogtámadás okozhatja, ami ellen érdemes védekezni különféle szúnyogriasztó szerekkel.

Kiegészítő programként Kaposvár belvárosában a virágos tereken, az árnyas parkokban sétálhatunk. A város utcáit járva nem árt megállni a frissítő szökőkutak mellett, illetőleg megnézni a szecessziós Csiky Gergely Színházat és a Rippl-Rónai Emlékmúzeumot, majd a séta végén megpihenni a híres Stühmer kávéházban vagy a California Palacsintaházban.

A látnivalókat a városban különféle fesztiválok teszik teljessé: Rippl-Rónai Fesztivál, Kaposvári Nyári Színházi Esték, Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál, Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, Miénk a város Fesztivál, Mézfesztivál.

Aki teheti, annak megéri több napra maradnia, mert a környéken is nagyon sok szép kirándulóhely fedezhető fel: például a gyerekek nagy kedvence a patcai Katica Tanya, de a bőszénfai Szarvasfarmon, a szennai Skanzenben, és persze a kaposvári Virágfürdő 17 medencéjében is igazi élmények várnak. Természetesen jobbnál jobb szállás közül is válogathatunk errefelé: Kapos Hotel, Pálma Panzió, Deseda Panzió, Laetitia Panzió, Borostyán Vendégház, Vicolo Vendégház – sőt, ez utóbbinak kitűnő az étterme is.

Kaposvár tortája

A Rippl-Rónai József tiszteletére elnevezett tortát Pataki Ádám érdi cukrászmester álmodta és alkotta meg, méghozzá úgy, hogy a kaposvári festőóriás ízlését tükrözze mind színekben, mind ízekben egyaránt. A torta idén májusban hivatalosan is debütált a budapesti

Gourmet Fesztiválon. Alja liszt nélküli csokoládés piskótamarcipánból készül, majd étcsokoládé réteg következik, amelyre bodzás-citromos meggyzselé kerül, végül 64 százalékos csokiból készült mousse-szal koronázzák meg. Az egészet csokiból és kakaóvajból kevert bársonyborítás fedi.

Barangolás a Zselicben – csillagok között

Kaposvár közelében, a várostól déli irányban találjuk a Zselici Tájvédelmi Körzetet, mely 2009-ben nyerte el – Európában elsőként – a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A hiánypótló park felejthetetlen élményeket kínál minden olyan látogató számára, aki fogékony vagy kíváncsi az univerzum tudományos megismerésére: így a Tejútnak, a Szaturnusz gyűrűinek, a Jupiter holdjainak, felhősávjainak, a Nap jelenségeinek és az égbolt további csodáinak megfigyelésére. Az épületben többek között planetárium, távcsőkupola, kistávcsöves észlelőterasz is helyet kapott.

Idén májustól pedig már látogathatók a park új épületei: a csillagvizsgáló, melynek legnagyobb show-eleme egy hatalmas félgömbvászon, amelyre térhatású mozit vetítenek, így érzékeltetve a világűr nagyságát, továbbá az információs pontok és a Zselic-kilátó, melyről festői látvány tárul elénk. A park területén nappal természetismereti túrákat, míg este csillagtúrákat szerveznek, így, ha szerencsénk van, akkor tiszta időben több tízezer csillagot is megcsodálhatunk.

És ha már erre járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a térség legújabb és legszebb turisztikai szolgáltatóját, amely a Zselici Csillagrezervátum területén található. A hajmási Zselicvölgy Szabadidőfarm ugyanis színes programjai mellett szállás, ellátás tekintetében sem utolsó: ételkínálatuk a környékbeli vadakra, de leginkább a farmon nevelkedő francia charolais szarvasmarhára épül. A különleges hangulatú látványpincéjében pedig a régió legnevesebb zamatos borait is megkóstolhatjuk.

Olvasson tovább: