hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Parasztvakítás vagy csodaszer
A homeopátiáról pro és kontra

2015. 05. 15.
Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem intézetvezető professzora nemrégiben egy petíciót indított el, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a homeopátiás készítmények nem felelnek meg a nyugati típusú orvoslás követelményeinek, mégis széles körben alkalmazzák őket, és hivatalosan is elfogadott gyógyszernek minősülnek.

A beveszed.hu oldalon érhető el a tiltakozás, melyet elindított. Pontosan mi a célja ennek a petíciónak? Hová fog eljutni?

– Én inkább figyelemfelkeltésnek hívnám ezt az akciót. A cél az, hogy az értő füllel rendelkező emberek számára nyilvánosan kijelentsük: a király meztelen. Teljesen más, ha csak suttogunk, mintha a nagy nyilvánosság előtt jelentjük ki, hogy a homeopátia egy nagy átverés. A magyar verziót a napokban egy nemzetközi petíció fogja követni. Eddig sok orvos és gyógyszerész írta alá. Azt szeretném, ha a laikusok minél nagyobb számban tennének hitet aláírásukkal a tudományos és ésszerű gondolkodás mellett. Ha elegendő aláírást sikerül összegyűjteni, akkor a hazai és nemzetközi szervezetekhez fordulunk. Lehetséges, hogy a tudományos és az orvosi szervezetek, illetve a hatóságok és a törvényhozók egy ilyen támogatással a háttérben bátrabban fel merik majd venni a kesztyűt a homeopátiával szemben. Az amerikai hatóság (FDA) komolyan tervezi ezt a lépést, nem tudni, bevállalja-e. Nem a tiltásról van szó, hanem arról, hogy a homeopátia esetében is ugyanolyan engedélyezési protokollt követeljenek meg, mint a hagyományos gyógyszerek esetében. Én is ezt szeretném elérni.

A Szkeptikus Társaságnak és Vágó Istvánnak volt már egy hasonló akciója, amikor egy csoport tiltakozó homeopátiás altatóval követett el „kollektív öngyilkosságot” az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt. Miért nem volt foganatja annak a megmozdulásnak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!