Kereső toggle

Mire jó a kurkuma?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A curry fűszert adó növényt hiába keressük a növényhatározóban, ugyanis nem létezik. Ez tulajdonképpen egy fűszerkeverék, amit az Indiából hazatérő angolok találtak ki és honosítottak meg. Fő alkotóelemei a kurkuma, a koriander, a római kömény, a fahéj, a gyömbér, a fokhagyma, a mustármag és még sorolhatnánk. Erős, jellegzetes íze és illata felidézi az indiai konyhát, még akkor is, ha Indiában nem használják ebben a formában ezt a fűszerkeveréket.

Magyarországon még különlegességnek számít a kurkumát tartalmazó ízesítő, a Worcester-mártás. Szupermarketekben vagy angol termékeket forgalmazó webáruházakban már mi is hozzá tudunk jutni. Kifejezetten a különlegességeket kedvelőknek ajánlható. A Worcester-szószt két hónapig érlelik. Ecet alapú, de tartalmaz még kurkumát, szardellát, szójaszószt, hagymát, fokhagymát stb. Afféle mindent bele szósz, és még össze is erjesztik a végén. Összetétele változik, szinte titok. Végül egy csípős, erősen fűszerezett íz keletkezik.

A kurkumát nem csak fűszerként alkalmazzák, az élelmiszeripar is használja adalékanyagként. Szép példája annak, hogy nem minden E számot állítanak elő szintetikusan, sőt még a természetben is megtalálható. A kurkuma, a „rettegett” E számok között az E100 jelet kapta, holott csak egy fűszernövény. A kurkuma használható még tészták, levesek szín- és ízjavítására, úgyhogy bátran lehet vele kísérletezni otthon is. Kiváló színt és ízt kölcsönöz a sült krumplinak. A bátrabbak még chili paprikával is megszórhatják a kurkumás krumplit. A kurkumás rizs elkészítése nagyon egyszerű és gyors, köretként szinte bármi mellé tálalható.

A kurkumaport a gyömbérfélékkel rokon növény gyökérgumójából nyerik.

A kurkuma a gyömbér gyökeréhez hasonló, csak jellegzetes sárga színű. Kereskedelmi forgalomban csak a porított kurkuma kapható. Ez megtalálható zacskós fűszeres kiszerelésben vagy kapszulázott formában mint étrend-kiegészítő. A kurkuma hatóanyaga nem maga a kurkumapor, hanem a benne lévő kurkumin, ezért törekedjünk arra, hogy olyan terméket vásároljunk, amelyen feltüntetik ennek mennyiségét vagy arányát.

Az elmúlt években a kurkumának nem is a fűszer mivolta, hanem inkább a gyógyhatása került előtérbe, amelyre vonatkozóan számos területen folynak kutatások. Leginkább ízületi gyulladások csökkentésére alkalmazzák, de májvédő, emésztést elősegítő hatása is ismert, továbbá támogatja az epefunkciókat is. A rákgyógyítás terén végzett kutatások egyik érdekessége az, hogy amíg a kemoterápiával szemben a sejtek fokozatosan rezisztenssé válnak, addig a kurkumát (kurkumin) a szervezet nem idegen anyagként kezeli, és nem alakul ki vele szemben rezisztencia. Itt megjegyzendő, hogy a daganatterápiában van ugyan helye a kurkumának, de semmiképpen nem szabad szembeállítani a kemoterápiával és ez utóbbit elhagyni.

Olvasson tovább: