hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A névjegy története
Már 400 éve használjuk a „papírcetlis” bemutatkozást

2015. 01. 30.
Az első benyomás egyszeri, és éppen ezért nagyon fontos! Az elektronikus aláírás, okostelefonok és virtuális asszisztensek korában az üzleti kommunikáció személyes formája viszont még mindig évszázadok óta változatlan. Bemutatkozáskor kezet fogunk, és adunk egy névjegykártyát.

Történészek egyetértenek abban, hogy a névjegykártya eredete a 15. századi Kínába vezethető vissza. Az akkoriban még látogatókártyának hívott apró papírdarabok küldésével fejezték ki előkelő emberek egymásnak azon szándékukat, hogy találkozni szeretnének. Ajtónállóknak is gyakran a kezébe adták ezeket a Meishi-ket, akik a kártyát megnézve tudták eldönteni, hogy az adott intézménybe beengedjék-e a látogatót, ellenőrizve a kártya alapján, kit, milyen tekintélyt tisztelhetnek személyében. Ezek a kártyák már akkoriban az önreklám eszközeivé nőtték ki magukat a felsőbb osztályokban. Már akkor fel volt tüntetve ezeken a lapokon a név, a pozíció és a cím, ezenkívül a névjegy méretével is igazodott tulajdonosa tekintélyéhez. Nagyon fontos volt, hogyan adják át, és természetesen az is, hogy ne legyen gyűrött.

A 17. századi Európában, a Napkirály idejétől az előkelőségek egy városba vagy akár saját otthonukba utazásuk előtt szolgájukat küldték el egy kártyával, hogy bejelentsék érkezésüket. Ekkor elég volt, ha valaki egy kártyára ráírta a nevét, de címerekkel és más jelzésekkel ellátott lapocskák is léteztek. Ekkor már gazdagon díszített vizitkártyák is készültek: szegélydísz és metszett figurák is helyet kaptak, és a rajzok mellett helyet hagytak az illető saját kezű aláírásának is. Nagykövetek, földesurak, bankárok, orvosok és más magas rangú urak készítettek olyan vizitkártyát is, amelyre a nevüket felfestették.

A névjegyet mint etikett-kártyát felhasználták gratuláció, értesítés, meghívás, részvétnyilvánítás közlésére is. Később különböző eseményekről – eljegyzésről, esküvőről, születésről, halálesetről stb. – többnyire külön kártyákon adtak hírt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!