Kereső toggle

A világ legnyugisabb országai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ausztrál székhelyű Institute for Economics and Peace (Gazdaságért és Békéért Intézet – EPI) 2014-re vonatkozóan is elkészítette a világ legbékésebb országainak listáját. Tanulmányuk szerint „a világtörténelem legbékésebb évszázadában élünk”, bár azt is hozzáteszik, hogy az elmúlt hét év ezen a képen nagyon sokat rontott.

A felmérés során 162 országot vizsgáltak meg – ami a világ népességének 99,6 százalékát fedi le – 22 mutató alapján. Olyan szempontokat vizsgáltak, mint a terrorcselekmények, a belső és külső konfliktusok, a kitelepítettek aránya a teljes lakossághoz képest, a belső összecsapások következtében elhunytak és a bebörtönzöttek száma.

A listát az európai kontinens vezeti, noha 2008 óta itt is romlott a helyzet, ahogyan sajnos a világ többi részén is: elég, ha az ukrán válságra, a dél-szudáni polgárháborúra, a szíriai helyzetre, az ISIS előretörésére gondolunk. Ezek az események mind az erőszak megerősödését jelzik, amelynek megakadályozására és a következmények kezelésére egyre több pénz megy el. Csak 2013-ban erre a célra a világ GDP-jének 11,3 százalékát költötték, ami közel 10 trillió dollárt jelentett.

A Globális Békeindex (GPI) szempontjából élen álló országok közös jellemzője, hogy relatíve kis területtel és stabil demokratikus államberendezkedéssel rendelkeznek. A felmérések szerint a legbékésebb ország Izland, ezt követi Dánia, majd sorrendben Ausztria, Új-Zéland, Svájc, Finnország, Kanada, Japán, Belgium és Norvégia. A negatív listát Szíria vezeti, de megtaláljuk itt Afganisztánt, Dél-Szudánt, Irakot, Pakisztánt és Észak-Koreát is. A tíz legkevésbé békés ország között nem szerepel európai.

Az első helyen álló Izland több szempontból is kiemelkedett a mezőnyből. 2008 és 2011 között az országot megrázta egy, a banki szférát érintő válság, de ezen sikeresen túljutva mára az egyik legnagyobb mértékben fejlődő országgá vált. Az analfabetizmust sikerült teljesen felszámolni, a bűn- és erőszakos cselekmények száma csökken. Érdekes tény, hogy az országnak igen alacsonyak a fegyverkezésre fordított kiadásai, és nem is rendelkeznek állandó hadsereggel. A térség ugyanakkor különleges természeti helyeivel a turisták kedvelt célpontja.

A második helyen álló Dánia hasonlóan biztató képet mutat. Sikeresen távol maradnak a fegyveres konfliktusoktól, és inkább a gazdasági fejlődésre koncentrálnak. Az ország sikerét és jólétét a progresszív reformokkal és a bölcs kormányzati politikával magyarázzák. A lakosság túlnyomó része jól képzett, a kisebbségekkel szemben toleráns beállítottságú.

Osztrák szomszédunk az előkelő harmadik helyen áll, amely pozíciót többek között külpolitikájának és következetes semlegességének köszönheti. Ezenfelül az ország egyre kedveltebb célpontja a befektetőknek, valamint a turistáknak, a lakosság továbbá  jellemzően magasan képzett. Az ország egészségügyi és oktatási rendszerét a legjobbnak tartják Európában, Bécset pedig a világ legkényelmesebb és legélhetőbb városává választották.

Az első tízben szereplő többi országra is összességében jellemzőek az alacsony bűnözési ráták, a politikai stabilitás, az emberi és szabadságjogok elismerése. Ezenfelül az egészségügyi ellátás szervezettsége, a gazdaság fejlettsége, a magas szintű oktatás mind-mind hozzájárulnak az egyes nemzetek kiemelkedéséhez. 2014-ben a legtöbbet Grúzia, Zambia, Haiti, Argentína, Csád, Nepál, Burundi és Libéria javított a helyzetén.

Magyarország az összesített lista 21. helyén található (Európában a tizenhatodik) közvetlenül Hollandia után. Előttünk áll Csehország, Szlovákia, Németország és Bhután is, közvetlenül utánunk jön Katar, de például a GPI alapján jobbak vagyunk Spanyolországnál és Olaszországnál is. Hazánk a béke állapotát tekintve a legjobb, „igen magas szintű” minősítést kapta az Intézettől. (Megjegyzendő, hogy a helyezést még a tüntetéshullámok előtt érte el Magyarország.) A felmérés szerint 2013-ban GDP-nk 2,1 százalékát költöttük az erőszak kezelésére, visszaszorítására, míg Észak-Korea például 25,5 százalékot fordított ugyanerre a célra. A szociális biztonságot tekintve is igen elöl, a 22. helyen végeztünk (első helyen Dánia áll), amellyel megelőztük Portugáliát, Franciaországot, Spanyolországot, az Egyesült Királyságot és az Amerikai Egyesült Államokat is.

Bár Európa nagy részében a mutatók – ugyan kis mértékben, de – javultak, a globális békét egyre több tényező befolyásolja negatívan. A polgárháború következtében Szíria tavaly óta átvette a vezetést az instabilitás terén Afganisztán előtt, majd őket követi Dél-Szudán, ahol a békére vonatkozó jellemzők a legtöbbet romlottak az utóbbi évben a többi államhoz képest. Egyiptom szintén rosszul teljesített ebben a tekintetben, de Ukrajna is felkerült sajnos a negatív értelemben legtöbbet változott országok listájára.

Az idei felmérés a jövőre vonatkozó kockázati modelleket is tartalmaz. Ezek nagy valószínűséggel pontosnak tekinthetők, hiszen 2008-tól napjainkig 30 országból 27-nél sikeresen jósolták meg a romló tendenciát. Az elkövetkező évekre vonatkozó előrejelzések szerint a „békét illetően a kicsitől a közepes szintűig terjedő romlásra” számíthat Katar – ahol a 2022-es foci-világbajnokságot rendezik – és Bosznia-Hercegovina is, ahol idén több zavargásról számoltak be.

Olvasson tovább: