hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem luxus a jó közérzet

2014. 11. 21.
Az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedés a 19. század elején még csak a gazdagok „kiváltsága” volt, ma már azonban szinte az egész nyugat-európai társadalmat érinti. Egyik fő ellenszere a mozgás. Tudjuk, hogy életmódváltásra lenne szükségünk, mégis elenyésző azoknak a száma, akik tesznek is érte valamit. Amikor két 40 év feletti anyuka gondolt egy nagyot, és elindult az edzőterem felé, már az első edzésen kiderült: nincs két egyforma ember, az emberi szervezet ugyanarra a terhelésre különböző módon reagál, és a pulzusmérés nagyon fontos része a szakszerű terhelésnek. Különben még bajt is csinálhatunk magunknak. Katona Ági személyi edzővel beszélgetünk arról, mi az ideális fogyókúracél, mit kell és mit nem kell tenni érte.

Sokszor olvassuk egy módszerről, termékről például, hogy valaki 20 kg-ot fogyott 6 hét alatt stb. Ön szerint ez mennyire reális vagy irreális? Mi az ideális fogyás tempója?

– A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a 0,5 kg/hét körüli fogyás optimális. Ebből kiindulva a vendéget tájékoztatni lehet arról, hogy hány hónap alatt lehet elérni a kívánt testtömeget. A 10-15 százalékos testtömeg-csökkenés reális cél, ami rendszerint belátható időn belül megvalósítható a vendég megfelelő együttműködése esetén. A túlzó célok kitűzése (például nem reggelizik, nem vacsorázik vagy egyoldalú diétát folytat), a minden alapot nélkülöző vágyálmok kergetése rendszerint kudarccal végződik, a fogyókúrázó kiábrándultan abbahagyja a programot és a mozgást, és gyors ütemben visszahízik, általában nagyobb lesz a végén a testtömege, mint volt az induláskor. Sokan megtapasztalták ezt az úgynevezett ciklikus testtömegváltozást, más néven jojóeffektust. A legfontosabb, hogy életmódot változtassunk, amit biztosan tudunk tartani hosszabb távon is.

Fogyás szempontjából a mozgás és az étkezés milyen arányban kap hangsúlyt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!