hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Macska-egér háború

2014. 12. 01.
Tom, a szürke házi macska és Jerry, a barna házi egér folytonos humorba ültetett élet-halál harca, sokunk kedvenc amerikai rajzfilmje volt, és a sztori máig töretlen népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy még napjainkban is készítenek kisebb epizódokat vagy egész estés filmeket belőle. Sőt, a rajzfilmsorozatnak több Oscar-díja van, mint a minden idők legnagyobb filmrendezői között számon tartott Alfred Hitchcocknak, Francis Ford Coppolának és Martin Scorsesének összesen.

A népszerű sorozatot William Hanna és Joseph Barbera írta és rendezte a Metro–Goldwyn–Mayer filmstúdió részére. A rajzfilmsorozat leg­első része – mely egyébként mindegyik rész közül a leghosszabb is – az 1940-es Puss gets the boot, vagyis az Elbocsátás című epizód producerének, Rudolf Isingnek köszönhető, aki eredetileg a két figurát Jaspernek és Jinxnek akarta elnevezni. Ez hallható is, mikor az első részben a tulajdonos fekete asszony Jaspernek nevezi a macskát, miközben letorkolja egy csínytevése után.

A második epizódtól Fred Quimby lett a sorozat producere mintegy 95 részen keresztül.

A teljes 165 rajzfilmepizódból 1940 és 1957 között összesen 114 rész készült az MGM stúdióban, Hollywoodban. Ahogy a televíziók megjelentek, a stúdió úgy döntött 1957-ben, hogy bezárják az animációs részleget, mert a mozik háttérbe szorultak, és az új részek megrajzoltatása sokkal többe került volna, mint a régi részek újra feldolgoztatása. Ám hamarosan újjáéledt a sorozat Gene Deitch irányításával a Rembrandt Films-nél: további 13 epizódot készített 1960–1962 között Csehszlovákiában. Ezután pedig Chuck Jones lett a producer 1963-tól egészen 1967-ig, az MGM Animation/Visual Arts stúdiónál. Jones összesen 34 részt készített, és ezek az epizódok hozták a Hanna–Barbera által megalkotott színvonalat. A hetvenes, nyolcvanas és a kilencvenes években az írópáros mellett a Filmation Studios-nak köszönhetően újabb részekkel rukkoltak elő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!