Kereső toggle

Újságosstand vakoknak

Forradalmi magyar újítás látássérülteknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az életemben volt egy periódus, amikor egyáltalán nem olvastam. Most fél év alatt körülbelül tizenöt könyvet olvastam el, úgyhogy megint rákaptam az ízére.” „A kislányomnak szoktam olvasni, minden nap olvasok neki esti mesét.” „Viszonylag mindenevő vagyok, valamikor cím alapján választok, de olyan is van, hogy ismerőseim ajánlanak” – avat be olvasási szokásaiba Zoltán, Judit és Erika. Az olvasás szeretetén túl az is közös bennük, hogy mindhárman vakok.

A szépirodalmi műfajban egyre több hangoskönyv jelenik meg, ami megkönnyíti a látássérültek kultúrához jutását, a napi sajtó elérése azonban továbbra is gondot okozott. Pedig, ahogy Zoltán is megfogalmazza, „fontos, hogy a weboldalak akadálymentesek legyenek, pláne azok a weboldalak, amelyek a köz javát szolgálják. Ugyanúgy információhoz kell nekünk is jutni, mint bármilyen más, nem fogyatékkal élő embernek”.

Amikor egy látássérült személy újságot szeretne olvasni, akkor vagy egy ismerőssel olvastatja fel magának a lapot, vagy ha épp egy hírportált böngészne szívesen, meg kell vennie a felolvasó szoftvert. Igen ám, de a nem akadálymentesített honlapokon rengeteg felesleges információ is szerepel, amit az olvasógép nem tud kiszűrni, így sok időbe telik a lényeget kihámozni.

Egy magyar innovációnak köszönhetően ezentúl 120 ezer látássérült ember végre önállóan olvashat újságot. Az Alko-soft fejlesztése, az eRikkancs október 15-én, a Fehérbot Napján sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóval debütált a Magnet Közösségi Házban. A szolgáltatáson keresztül a látássérült felhasználó az interneten egy folyamatosan bővülő listából kikeresve vásárolhatja meg és olvashatja el kedvenc újságját – a napilapoktól a bulvárlapokon át a magazinokig. A program a látássérültek által használt képernyőolvasó, illetve képernyőnagyító szoftverekkel tökéletesen működik, könnyen és gyorsan használható.

Az Alko-soft társadalmi vállalkozást Dvariecki Bálint alapította tíz évvel ezelőtt, és azóta segíti a látássérültek életét különböző informatikai termékekkel és szolgáltatásokkal. Tavaly bekerült a Példakép Alapítvány által kiválasztott ötven fiatal vállalkozó, 2013 Példaképei közé. Ahogyan egy interjúban elmondja: büszke arra, hogy a cég kizárólag megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat, valamint, hogy folyamatosan újdonságokat tudunk a piacra dobni. „Olyan szolgáltatásokkal jövünk ki évről évre, amik előtte nem voltak ebben az országban, és amikkel valós megoldást kínálunk sokak problémájára” – teszi hozzá.

Olvasson tovább: