hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orfűi barangolás

2014. 10. 11.
Orfű Pécstől 16 km-re a Mecsek északnyugati lábánál elhelyezkedő falu tavakkal, erdőkkel, ligetekkel és szépen rendben tartott parkokkal. A természetvédelmi területek és az erdő borította hegyláncok festői környezettel és sokszínű programlehetőséggel várják a kanyargós hegyi utakat kedvelőket. Hazánk egyik legszebb mesterséges kialakítású tórendszere körül üdülőtelepek, vízi sportszolgáltatások és a horgászat mind-mind ideális kirándulóhellyé teszik a Baranyai települést.

Orfűn már ősidők óta laknak emberek, hiszen az idilli táj természeti adottságai, a hegy, a patakokban gazdag völgyek és a síkságok változatossága alkalmassá tette a területet a letelepedésre. A völgyön átfolyó patakot a hatvanas években egy völgyzáró gáttal duzzasztották tórendszerré, amely ma a pécsiek elsőszámú nyaraló- és pihenőhelyévé nőtte ki magát. Akármerre járunk-kelünk itt mindenhol felbukkan a víz: a víznyelőkön keresztül, a barlangokon és az erdei forrásokon, a hűs, tiszta vizű patakokon át egészen a tavakig.

Legfőbb vonzereje a falunak a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített mesterséges tórendszer. A Mecsek északnyugati lábánál a kiszélesedő völgy patakjának vizét ugyanis több helyen mesterségesen felduzzasztották. A tavak közül a legnagyobb az úgynevezett Pécsi-tó, melynek északi töltésétől visszatekintve csodálatos panoráma tárul elénk a Nyugat-Mecsek hegyvonulataival. A védett Herman Ottó-tó és környéke pedig hal- és vízimadár rezervátum. A négy tó közül kettő igazi üdülőtó: az Orfűi-tóban lehet fürdeni, csónakázni és a horgászok is gyakori vendégek csakúgy, mint a Pécsi-tavon, amelyet körbe is lehet lovagolni. A másik két tó a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó a haltenyésztést szolgálja. Az előbbi halrezervátumként is működik, és a tavat a hasonló nevű horgászegyesület hasznosítja változatos terepet kínálva akadókkal, nádasokkal. A tavon engedélyezett a csónakhasználat, így a nehezebben megközelíthető részeket is könnyen elérhetjük.

A Pécsi-tó pedig főleg a vízi sportok szerelmeseié: vitorlázók, csónakázók, kenusok is fel-felbukkannak itt. Amúgy közel 50 éve vitorláznak a Pécsi-tavon és idén rendezték meg 15. alkalommal a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt. Nagyon szépen kiépített út övezi a tavat, a sétálni, kerékpározni vágyók legnagyobb örömére. Leginkább tavasszal és ősszel keresi fel sok bringás a tavak környéki útvonalakat. A legnépszerűbbek a gyerekek számára is könnyen teljesíthető családi útvonalak. A legegyszerűbb túra pedig a Pécsi-tó megkerülésével indul, majd a tekeresi tanösvényen és kerékpárúton halad végig, érinti Kovácsszénáját, majd visszatér Orfűre. Ez az útvonal végig jól kiépített bicikliutakon halad végig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!