Kereső toggle

Orfűi barangolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Orfű Pécstől 16 km-re a Mecsek északnyugati lábánál elhelyezkedő falu tavakkal, erdőkkel, ligetekkel és szépen rendben tartott parkokkal. A természetvédelmi területek és az erdő borította hegyláncok festői környezettel és sokszínű programlehetőséggel várják a kanyargós hegyi utakat kedvelőket. Hazánk egyik legszebb mesterséges kialakítású tórendszere körül üdülőtelepek, vízi sportszolgáltatások és a horgászat mind-mind ideális kirándulóhellyé teszik a Baranyai települést.

Orfűn már ősidők óta laknak emberek, hiszen az idilli táj természeti adottságai, a hegy, a patakokban gazdag völgyek és a síkságok változatossága alkalmassá tette a területet a letelepedésre. A völgyön átfolyó patakot a hatvanas években egy völgyzáró gáttal duzzasztották tórendszerré, amely ma a pécsiek elsőszámú nyaraló- és pihenőhelyévé nőtte ki magát. Akármerre járunk-kelünk itt mindenhol felbukkan a víz: a víznyelőkön keresztül, a barlangokon és az erdei forrásokon, a hűs, tiszta vizű patakokon át egészen a tavakig.

Legfőbb vonzereje a falunak a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített mesterséges tórendszer. A Mecsek északnyugati lábánál a kiszélesedő völgy patakjának vizét ugyanis több helyen mesterségesen felduzzasztották. A tavak közül a legnagyobb az úgynevezett Pécsi-tó, melynek északi töltésétől visszatekintve csodálatos panoráma tárul elénk a Nyugat-Mecsek hegyvonulataival. A védett Herman Ottó-tó és környéke pedig hal- és vízimadár rezervátum. A négy tó közül kettő igazi üdülőtó: az Orfűi-tóban lehet fürdeni, csónakázni és a horgászok is gyakori vendégek csakúgy, mint a Pécsi-tavon, amelyet körbe is lehet lovagolni. A másik két tó a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó a haltenyésztést szolgálja. Az előbbi halrezervátumként is működik, és a tavat a hasonló nevű horgászegyesület hasznosítja változatos terepet kínálva akadókkal, nádasokkal. A tavon engedélyezett a csónakhasználat, így a nehezebben megközelíthető részeket is könnyen elérhetjük.

A Pécsi-tó pedig főleg a vízi sportok szerelmeseié: vitorlázók, csónakázók, kenusok is fel-felbukkannak itt. Amúgy közel 50 éve vitorláznak a Pécsi-tavon és idén rendezték meg 15. alkalommal a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt. Nagyon szépen kiépített út övezi a tavat, a sétálni, kerékpározni vágyók legnagyobb örömére. Leginkább tavasszal és ősszel keresi fel sok bringás a tavak környéki útvonalakat. A legnépszerűbbek a gyerekek számára is könnyen teljesíthető családi útvonalak. A legegyszerűbb túra pedig a Pécsi-tó megkerülésével indul, majd a tekeresi tanösvényen és kerékpárúton halad végig, érinti Kovácsszénáját, majd visszatér Orfűre. Ez az útvonal végig jól kiépített bicikliutakon halad végig.

A Pécs felől érkezők is kiépített erdei kerékpárúton juthatnak el Orfűre, és most már Abaliget felé is tehetnek egy kitérőt. Az sem gond, ha nem hozunk magunkkal kerékpárt, hiszen számos kölcsönző közül választhatunk, hogy aztán tegyünk egy tókerülő biciklitúrát, vagy kipróbáljuk a környékbeli hegyi kerékpárutak valamelyikét.

De akik jobban szeretik túrázással tölteni szabadidejüket, szintén számos lehetőség közül válogathatnak. A Mecsek ugyanis az ország egyik legjobban karbantartott túraútvonal-hálózatával büszkélkedhet. A gyönyörű bükkös szurdokerdő meredek partján több túraútvonalon haladhatunk. Választhatjuk például a 19 kilométeres hosszúságú Orfű-Mánfa útvonalat, ahol a túra során több kihagyhatatlan látnivaló is „szembejön”: vízlépcsők, barlang, források, patakok, horgásztó, kolostorrom és természetesen maga a változatos és ősszel gyönyörű színkavalkádban pompázó erdő. Mivel a vadregényes völgyben folyik az Orfűi patak, – melyet számtalan forrás és kisebb patakok táplálnak – érdemes a kék körrel jelölt forrásokat túra közben felfedezni, hűs vizükből felfrissülni.

Az Orfűn található Malommúzeum Magyarország egyetlen, ma is működő vízimalma, ahol előzetes bejelentkezés után a molnárok bemutatják a lisztkészítés folyamatát, s igény szerint kenyérsütési bemutatót is tartanak. Innen egy kis sétával bejárhatjuk a Vízfő tanösvényt, ahol megismerhetjük a Vízfő-forrás és Vízfő-barlang eredetét, valamint a környék gyönyörű növény- és állatvilágát.

További látványosság a Kemencés Udvar és Tájház, mely kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik. A környék természeti látványossága a kagylós mészkőben kialakult Abaligeti-cseppkőbarlang, amely a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja. A kedvező klímájú, 97 százalékos páratartalmú levegőnek köszönhetően a barlang kiválóan alkalmas légúti megbetegedések gyógykezelésére, ezért gyógybarlanggá nyilvánították. A cseppkőbarlang szomszédságában pedig Denevér- múzeum található állandó kiállítással.

Az Orfűre látogató turisták a színes programajánlaton, a természeti csodákon és a számos kikapcsolódási lehetőségen túlmenően a falusi lakosok vendégszeretetét is élvezhetik. Kempingek, lovastanyák, ifjúsági szállások és falusi vendéglátók várják az idelátogatókat. Bár most nincs szezonja, mégis érdemes megkóstolnunk a helyi medvehagymás finomságokat – hála a sokféle tartósításnak. Egyébiránt idén immár 11. alkalommal rendezték meg a nagysikerű Orfűi Medvehagyma Fesztivált a Kemencés Udvarban. A margarin, a sajt és a húspogácsa mellett még a fagylaltba is kevertek a fokhagyma ízére emlékeztető növényből. Az itteni barangolások során biztosan szintén üdítő lesz a Malom Pincében vagy a malom kertjében megpihenni esetleg egy pohár pécsi cirfandli vagy hertelendi kapucinus sör társaságában, illetőleg egy kávékülönlegesség frissítő erejéhez folyamodni.

Olvasson tovább: