Kereső toggle

Készpénztelenedés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hazánkban is elérhető pár hónapja az új elektronikus pénz, a Barion, amelynek működését az MNB engedélyezte. A platformfüggetlen alkalmazás segítségével bankkártya, bankszámla és készpénz nélkül lehet fizetni, pénzt küldeni, parkolási díjat rendezni online és okostelefon segítségével.

A Barion technikáján alapuló fizetésii mód, mint ötlet a 90-es évek végén merült fel először, amikor üzlettársam egy szemesztert Hollandiában töltött, ahol lehetőség volt elektronikusan egy chipkártya segítségével fizetni. Ezt továbbgondolva született meg az ötlet, hogy szükség lenne az e-pénzre Magyarországon is.” – mesélt a Heteknek a kezdetekről Bíró Tamás, a Bariont fejlesztő Sense/Net társalapítója. Néhány évvel később az unión belül kötelezően elfogadottá vált a pénz új formája, ami utat nyitott az elképzelés megvalósítása felé. Néhány év kitartó munkát követően sikerült a technikai, szakmai és anyagi feltételeket is megteremteni, hogy hazánkban is bevezetésre kerüljön az e-pénz. Az engedély megszerzéséhez szükséges 200 millió forintot és a fejlesztéshez szükséges pénz egy részét Európai Uniós pályázaton keresztül nyerték az ötletgazdák.

Egy elektronikus forint értéke azonos egy forintéval. A pénzforgalom egy Barion által vezetette-pénzszámlán történik. Az e-pénz fedezetét a CIB banknál vezetett e-pénz letéti számláján található összeg biztosítja. Ahhoz, hogy valakinek Barion-tárcája legyen, egy e-mail címmel és jelszóval regisztrálnia kell a Barion weboldalán, melyet bárki ingyen megtehet. Majd az e-mail címhez tartozó egyenleget fel kell tölteni átutalással vagy CIB banki befizetéssel. Ezt követően pedig felhasználható az összeg vásárlásra, parkolásra, illetve más személyeknek is lehet a Barion segítségével pénzt küldeni. Fizetéshez, pénzküldéshez az okostelefonon vagy a weboldalon be kell jelentkezni a jelszó megadásával a Barion-fiókba, majd ezt követően meg lehet határozni, hogy kinek, milyen összeget szeretnénk küldeni, fizetni. Lehetőség van olyan személynek is e-pénzt küldeni, aki még nem rendelkezik Barion-tárcával, ez esetben a címzett e-mailben értesül, hogy e-pénzt kapott, melynek átvételéhez regisztrálnia kell egy fiókot, majd egy biztonsági kérdés megválaszolása után az összeget szabadon használhatja. A parkolási díj fizetéséhez az okostelefonon található alkalmazást kell elindítani, majd a gépkocsi rendszámát és a parkolási zónát kell megadni.

Jelenleg nagyjából háromezer felhasználó rendelkezik Barion-tárcával és száz helyen fogadják el, mint fizetőeszközt az országosan elérhető parkolóautomatákat nem számítva. Az elfogadók között szerepel egy szupermarket-hálózat, internetes webshopok és az országos mobilparkolási hálózat is. Bíró Tamás elmondása szerint terveikben szerepel, hogy rövidesen az autópályamatricákat, koncertjegyeket is elérhetővé tegyék az elektronikus pénzzel.

Olvasson tovább: