hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik a Harvarddal is versenyeznek
A rákkutatás magyar úttörői

2014. 10. 11.
Idén ismét megrendezésre került az Európa- és országszerte egyre népszerűbb kulturális-tudományos program, a Kutatók éjszakája. A Magyarországon 2006 óta töretlen sikert arató előadássorozatok minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Nem volt ez másképp a daganatos betegségekkel foglalkozó KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ szeptember 26-ai rendezvényén sem.

Az egyórás előadássorozat keretében a központ dolgozói átfogó bemutatót tartottak az ott folyó munkáról, melynek köszönhetően már számos daganatos beteg talált személyre szabott terápiára, annak ellenére, hogy a közfinanszírozott ellátásban esetleg erre még nem lett volna lehetőség. A nem mindennapi eredmények kulcsa egy innovatív, betegközpontú eljárás: a célzott kezelés. Ez a hagyományos kemoterápiával ellen­tétben a molekuláris diagnosztika segítségével megkeresi a megbetegedést okozó hibás gént, és személyre szabott terápiával megpróbálja meggátolni az osztódását. 11 évvel ezelőtt a KPS indulásához egy végstádiumú tüdőrákban szenvedő hölgy esete adta meg az utolsó lökést, akinél nemcsak a hibás gént találták meg, de az arra való terápiát is, így a beteg még öt évet élt, és végül nem rákban halt meg.

A tudományos cikkeket és a szakmai sikert követően a betegek figyelmének felkeltéséhez elengedhetetlen volt a sajtó segítsége is, a KPS sajtókonferenciák formájában biztosította a nyilvánosságot. A KPS az eltelt 11 év alatt 8 országban nyitotta meg kapuit.

A hazai onkológus szakmában is egyre több támogatójuk akad, és sok szakember hozzájuk irányítja betegeit. A központ mottója szerint ugyanis „a kutatások legfrissebb eredményeit a páciensek számára elérhetővé kell tenni, senki se haljon meg úgy, hogy a lehetőség meglett volna, hogy az adott gyógymódot elérje, csak nem tudott róla.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!