Kereső toggle

Őszi pihenés Nyírbátorban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Nyírség szívében található helyszín egyike az ország azon különleges hangulatú településeinek, ahol szinte kitapintható a történelem. Kikapcsolódást nyújt egy kellemes séta a Várostörténeti Sétányon, ahogy rengeteg más színvonalas program vagy fesztivál. A rendkívül hatásos Báthori gyógyvíznek köszönhetően pedig a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő igazi termálparadicsom, ahol garantáltak a vizes örömök. Ráadásul a környékbeli látnivalók és a kedves, közvetlen szabolcsi emberek, valamint az igen ízletes tájjellegű ételek már tényleg csak hab a tortán!

Nyírbátor legendás múltja nagyban köthető a sárkányokhoz, mivel a história szerint egy hős vitéznek, Vidnek sikerült legyőzni az Ecsedi-lápban „vendégeskedő” fenevadat. Ezt a hőstettet mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Református Templom mellett ma is megtaláljuk a Szárnyas Sárkány szobrát illetve a város címerében a három sárkányfogat. Írásos emlék egyébként 1279-ben említette először Nyírbátort, melynek neve az ótörök batir („bátor”, „jó hős” jelentésű) szóból származik.

A kisváros a középkorban hosszú időn keresztül virágzó kereskedelmi, igazgatási és kulturális központ volt, melynek történelmét nagymértékben meghatározták az egymást váltó főurak és fejedelmek. A település a 15–16. századból fennmaradt egyházi és világi építészeti emlékeiről, valamint a város egykori birtokosainak, a Báthoriaknak napjainkban is ápolt kultuszáról nevezetes leg-inkább. A város műemlékei is az országos jelentőségű család rangjához méltóak, melyek ma is a város meghatározó értékei, a jelen és a jövő kulturális, turisztikai életének színterei.

A Báthori István Múzeum állandó kiállítása bemutatja a város történetét a középkortól egészen a 19–20. század fordulójáig. A város múltjáról tükörképet adnak a múzeum épületében megrendezett kiállítások. A várostörténeti helyiségben például céhemlékek, fegyverek, sisak, páncél, pajzs, kardok, buzogányok, tőrök, Bethlen Gábor szablyája, Brandenburgi Katalin levele, Heltai Gáspár krónikája, az 1848-49-es szabadságharc idejéből tárgyak, írások, nyomtatványok, fegyverek és 19. századi női viseletek képezik a kiállítás anyagát. A Báthori-család emlék- és fegyvertörténeti kiállításán kapott helyet az Európa-hírű reneszánsz, mennyezet nélküli stallum, a szerzetesi hátas padsor. Míg a néprajzi kiállítás a halászat, a pásztorkodás, a földművelés és a háztartás tárgyaival foglalkozik.

A Báthori-várkastély északi palotájának pincéjében kőtár és étterem, földszintjén kiállítótermek, újraépített emeletén belsőépítészeti rekonstrukció keretében kiállítótérként is funkcionáló ebédlőpalota és hálóterem került kialakításra. Panoptikumában pedig életre kel a történelem. A későreneszánsz fa harangtorony méretével és korával is kitűnik: a közel 30 méter magas, tölgyfa gerendákból ácsolt torony Magyarország legnagyobb méretű fa haranglába, mely 1640 körül készült.

Mint többen is állítják: más Nyírbátorban az élet ritmusa, mint az ország központibb területein, más a közérzet, amely egy meghatározhatatlan „otthonosság érzettel” írható le legjobban. Talán a kedves, közvetlen szabolcsi emberek, a szépen rendezett város, és a történelmi emlékek szokatlan bősége okozhatják ezt az érzetet.

Vizes örömök

A Sárkány Wellness és Gyógyfürdő közvetlenül egy túlnyomó részt borovi fenyőből álló erdő mellett fekszik. Kérdésünkre Horváth Gábor, a fürdő ügyvezető igazgatója kifejtette: „Készülve az őszi wellness idényre két újdonsággal is várjuk a vendégeket. Új só-terápiás  helyiség kialakításával szeretnénk a légúti problémákkal küzdőknek segíteni, valamint új szolgáltatásként három Thaiföldről érkezett masszőr kezdi meg működését a fürdőben. A gyógyfürdő fedett medencéi mellett a Báthori gyógyvízzel töltött, egész évben üzemelő szabadtéri medence a téli időszakban is igen népszerű vendégeink körében. Míg a wellness részleg sokrétű szolgáltatásaival – finn szaunák, infra szauna, gőzkamra, só-terápia, masszázsok – a környékről és külföldről is sok vendéget vonz. A gyógyászati részlegen OEP-finanszírozással gyógyvizes gyógymedence, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógy-masszázs, tangentor, víz alatti csoportos gyógytorna-kezeléseket vehetnek igénybe vendégeink”.

A Sárkány Apartman és Kemping közvetlenül a Gyógyfürdő és Strand mellett, tóval, erdőkkel övezett gyönyörű környezetben található, ahol árnyas fák és közel egy hektáros terület biztosítja a lélek nyugalmát. A 16 db téliesített apartmannal, lakókocsi beállókkal és sátorhelyekkel rendelkező kemping ideális hely a természetközeli pihenéshez. A kempingvendégek ingyenes fürdőbelépővel rendelkeznek az érkezéstől a távozás napjáig. Ám a főszezonon kívüli  időszakban több kedvezményes akcióval is várják ide a vendégeket. A legnépszerűbb ajánlatokról a fürdő honlapján tájékozódhat az érdeklődő.

Idén látogatóközpont és fedeles lovarda is épült. „A korábbi években a fürdő szomszédságában lévő kemping vendégforgalma folyamatosan növekedett, köszönhetően a fejlődő wellness turizmusnak. Ezt a tendenciát szeretné a város tovább erősíteni az új létesítmények átadásával.

A lovas-turizmus és a helyi lovas élet fejlesztéséhez jó alap lehet a szeptember végén megnyíló fedeles lovarda” – tette hozzá Horváth Gábor.

Ezen kívül a városban több szálloda és panzió várja a vendégeket, akik kedvezménnyel vásárolhatják meg a belépőjegyet a gyógyfürdőbe.

Környékbeli túra a gasztronómia jegyében

Az ezer színben pompázó ősz a legtöbb vidéket romantikussá festi, különösen ott, ahol gazdag a növényvilág. Ilyen Nyírbátor környéke is, ahol egyedülálló élményt nyújtanak ilyenkor is a különféle túraútvonalak: a megyén áthalad az Alföldi Kéktúra útvonala, de bátran nekivághatunk a Móricz Zsigmond túraútnak, vagy választhatunk több kisebb túra közül is.

Kellemes időtöltést kínál a közeli Bátorliget is: fő látnivalója az 53 hektáros ősláp, mely 1950 óta áll védettség alatt, és ma az Alföld természeti múltjának élő múzeuma. Az ősi, rendkívül változatos növényvilág és a különféle állatfajok a különleges klímának köszönhetik fennmaradásukat.

A megye gyümölcstermő területének körülbelül 50 százalékán folyik almatermesztés, döntően jonatán, jonagold, idared, golden és red delicious fajtákból. Mégis a legelterjedtebb a jonatán – melyet Szabolcs aranyának neveznek –, a legkiválóbb téli almafajta: novembertől januárig érik, az északkeleti térség éghajlati viszonyai között tetszetősségében és ízletességében minden más fajtát felülmúlt, ezért hibái ellenére is máig közkedvelt. Alapszíne zöld, éretten sárga, melyet élénkpiros fedőszín borít. Húsa sárgásfehér, tömött, bő levű, egyedülállóan harmonikus ízű, egyidejűleg édes, savas, illatos és zamatos. Ez az almafajta kiváló: beltartalmi értéke és íze miatt nagyon sokrétűen hasznosítható. A friss fogyasztás mellett levesek és főzelékek adaléka, valamint kiváló mártás, püré is készíthető belőle. A magyar almatermesztés világhírét épp ez a fajta alapozta meg.

Mivel ezen a területen jelentős bortermelés nincs, az almapálinka számít a legjelentősebb szeszes italnak, sőt mára hungarikummá vált az eredeti parasztgazdaságok tipikus itala.

Amúgy errefelé az almával készült pite, a lepény és a rétes klasszikus süteménynek számítanak. De szintén érdemes megkóstolni a többi jellegzetes szabolcsi ételt is: például a nyírségi gombóclevest, a szatmári töltött káposztát, a gombás káposztát, a pásztortarhonyát, az almás palacsintát diós-csokiöntettel, a szatmári szilvatortát vagy a szabolcsi almás máktortát, melyek újragondolt változatai a Magyarország tortája címet 2008 és 2012-ben is elnyerték.

Olvasson tovább: