hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiborult hallgatók

2014. 09. 04.
A legtöbb ember számára eljön a pillanat, mikor kilép a közoktatás kapuján, s egy új, kihívásoktól sem mentes korszak kezdődik el az életében, melynek célja a „nagybetűs” életre való felkészülés. Ennek eléréséhez a társadalom többsége szerint szorgalmi, valamint vizsgaidőszakokkal kikövezett út vezet. A diploma megszerzése alatt a diákok számos nehézséggel néznek szembe, a legnagyobb megmérettetés azonban mégis az aggódással, stresszel való küzdelem, mellyel az egyetemi diákok szinte mindegyike találkozik vagy éppen küzd tanulmányai során.

A rangos felsőoktatási intézmények világszerte rendkívül magas követelményeket támasz­tanak tanulóikkal szemben, s a túlterheltség mellett a stressz olyan csalhatatlan jelei jelentkeznek a diákok körében, mint a tartós fáradtságérzet, álmatlanság, étvágytalanság vagy éppen túlzott éhségérzet. Stresszről akkor beszélhetünk, amikor olyan helyzettel találjuk magunkat szemben, melyre viselkedésváltoztatással reagálunk, s minél fenyegetőbbnek érezzük az adott szituációt, annál hevesebb reakciókat vált ki belőlünk. Az egyetemi évek alatt a diákok pontosan ilyen kihívások sorozatával küzdenek, mikor a félév végén vizsgáikat próbálják sikeresen letenni. Nem beszélve arról, hogy hazánkban sok helyen maguk a tanárok nehezítik meg a hallgatók dolgát. Vajon mekkora stresszérzettel mennek azok a diákok vizsgázni, akik korábban magukra haragították oktatójukat, vagy milyen lehet lányként egy nőgyűlölő tanár előtt tételt húzni? Előfordulnak esetek, amikor a hallgatókat a tanszékek tévesen tájékoztatják a vizsgakövetelményekről, és hallani olyan professzorokról is, akik a dolgozatokat random módon, értelmes kritika nélkül osztályozzák. Ilyen tárgyak esetében bizonyára még a legfelkészültebb hallgatóknak is lehet félnivalója.

Stresszhelyzetben a szervezetünk fokozott készültségben tartja a test izomzatát, így tartós stressz esetén az immunrendszer elgyengül, könnyebben válik a szervezet fertőzötté, különösen gyakoriak az egyetemisták körében a vizsgaidőszak alatti vagy utáni légúti megbetegedések, a kevésbé szerencséseknél azonban gyomorfekély, szív- és érrendszeri problémák is megjelenhetnek. A tartós stressz tünetei, valamint azok nem megfelelő kezelése könnyen egy ördögi körré alakulhat. Egy, a Chicagói Egyetemen végzett kutatás bebizonyította, hogy az alkoholfogyasztás nem segít a stressz oldásában, mivel pontosan egy olyan hormon termelődését gátolja, melyet a szervezet a stressz leküzdésére termel, így csak tovább növeli az alkohol utáni vágyat, ami egy egyetemista esetében akár közelgő vizsgájának elbukását jelentheti.

Külföldön sem könnyű a diákok sorsa. Bár a nálunk megszokott 6-10 vizsgával szemben az 5 év végi számonkérés már rengetegnek számít, s általánosságban elmondható, hogy kevesebb elméleti, magolós tárggyal kell megküzdeniük a félévek során. Stressz szempontjából viszont a különbség csupán annyi, hogy míg a magyar diákok hozzáállását gyakrabban jellemzi a „csak menjek át” hozzáállás, addig kül­földi egyetemeken a minél jobb jegy a cél, rangosabb egyetemeken, mint például a Harvard, a kiváló osztályzat egyenesen elvárás. E követelmények hatására 2013 decemberében a Harvard egyik húszéves diákján olyannyira eluralkodott a vizsgától való félelem, hogy beélesített bombákat jelentett be a kampusz négy épületében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!