hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy sokoldalú zöldség
A padlizsán

2014. 08. 21.
Hazánkban viszonylag kevesen és keveset eszünk padlizsánt. Pedig a tojásgyümölcs vagy törökparadicsom néven is ismert zöldség szezonja egészen ősz végéig tart, és rendkívül egészséges és táplálóan finom. Érdemes minél többet fogyasztani belőle!

Magyarországra a török hódoltság idején került padlizsánt nevezik törökparadicsomnak is, de időnként találkozni az angol és német nevének tükörfordításaként született tojásgyümölcs elnevezéssel is. Ázsiában egyébként máig  mindennap fogyasztott zöldség. A világ legnagyobb padlizsántermelő országai sorrendben: Kína, India és Törökország. Európa számos országában (Olaszország, Spanyolország és Görögország) szintén kedvelt alapanyaga a sült és főtt ételeknek egyaránt. Nálunk a 1970-es évektől végeztek kísérleteket a trópusi, melegigényes növény meghonosítása érdekében. Ennek a munkálkodásnak a hozadéka például a Kecskeméti lila nemesítése, illetve az Országos Fajtajegyzékbe való felvétele, amelyben jelenleg tizenegy fajtát tartanak nyilván.

A bogyók átlagos tömege 200–400 gramm, de ismeretesek 600–800 grammos gyümölcsöt termő fajták is. A termés alakja igen változatos lehet: gömb, kolbász, kígyó, rövid körte, megnyúlt körte, összetett körte, henger, tojás, ovális és görbe. A termés színe fogyasztásra éretten lehet sárga, sötétlila, fehér, fekete vagy cirmos. A biológiai érettség elérésekor valamennyi fajta termésének a héja sárgásbarnára színeződik. Amikor a termés a megfelelő nagyságot elérte, és megérett, a külső héja csillogó fényű, ilyenkor a bogyó az „ujjnyomásnak enged”.

Kevesen tudják csak, hogy az éretlen vagy félig érett padlizsán egy szolanin nevű mérgező vegyületet tartalmaz, melynek színe zöld és keserű ízű. Eleinte serkenti, majd gátolja a központi idegrendszert. A mérgezés kezdeti tünetei: szé­dülés, rosszullét, hányás és hasmenés. Ugyanez a vegyület található például a burgonyagumóban és a félig érett paradicsomban is (mindkettő a padlizsán rokona). Ezért a nem teljesen érett padlizsánt néhány napig szobahőmérsékleten kell tárolni. A későn szedett vagy hosszan tárolt termés viszont matt felületű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Ekkor a magjai barnásak, míg a húsa szívós, kesernyés ízű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!