hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öt halálos divathóbort

2014. 07. 29.
Sokan ma nagy árat fizetnek azért, hogy természetellenes elvárásoknak feleljenek meg: akár 36 (vagy még kevesebb) centis derékkal, miközben csontvázzá éheztetik magukat, mert azt gondolják, az a szép. Sokan vannak, akik kiteszik magukat káros UV-sugárzásnak, hogy sötétebb legyen a bőrük, vagy különböző szilikon­betétekkel tömik ki a testüket. Hogy mennyire kártékony is tud lenni egy öltözködési hóbort vagy divat, jól mutatja: az emberiség különböző korokon át még az egészségét alárendelve is behódolt ennek a „nagyúrnak”. Nem is kell túl sokat visszatekintenünk az időben ahhoz, hogy akár halálos viseleteket találjunk.

A fontange frizura

Marie Angélique de Scoraille de Roussille (később Fontange hercegnője) XIV. Lajos ágyasa volt, 17 évesen került a király kegyeibe, illetve hálószobájába. A legenda szerint egy alkalommal, amikor kilovagolt a királlyal, frizurája kibomlott a vágtázás közben. Marie Angélique nem jött zavarba, harisnyakötőjével – na persze, az is gyémántokkal volt kirakva – ügyesen feltornyozta a haját. A királynak ez a viselet annyira megtetszett, hogy máskor is kérte a hölgyet, alakítsa úgy a frizuráját. Persze, en­nek hatására aztán a nők körében hamar népszerűvé vált az egyre magasodó fontange (fontanzs), amely akár egy fejnyire is „nőhetett”. Ebből lettek aztán a komoly bajok. A hatalmas tornyos frizurák ugyanis gyakran ütköztek a gyertyás csillárokkal, és rendkívül gyorsan lángra kaptak: volt, hogy „csak” komoly égési sérüléseket szenvedtek viselőik, de vannak feljegyzések arról, hogy némelyek meg is haltak. Fontange hercegnője egyébként csupán három évig „tündökölt”; teherbe esett, de a baba halva született. Nagyon nehezen épült fel a gyermekágyból, a király kegyeiből kiesett. Húszévesen meghalt, némely források szerint a szülés következtében kialakult komplikációk, mások szerint tuberkulózis miatt, de az is lehet, hogy megmérgezték. A fontange hajviselet túlélte őt, minden veszélyessége ellenére 1710-ig divatban maradt.

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!