hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szerves európaiság
Vidámabbak és később halnak az élődonorok

2014. 06. 30.
Naponta tíz olyan európai hal meg, aki épp szervre vár. Jelenleg 64 ezer beteg van várólistán Európában, ebből ötvenezren vesére várnak. A donorok száma mindig jóval alulmúlja azokét, akiknek feltétlenül szükségük lenne szervre, így az Európai Unió is kiemel-ten foglalkozik a kérdéssel.

A terület összetettségét mutatja, hogy miközben több orvosi szakma együttműködését igényli, néha egészen elképesztő szállítási feladatokat is meg kell oldani, emellett etikai, szociális és kulturális vonatkozásai is vannak. Ráadásul agyhalál állapotában levő személyek családjaival kell minderről egyeztetni. Az azonban biztos, hogy a beteg számára a szervátültetés legkomolyabb komplikációja az, ha nem történik meg – fogalmaz Jaques Pirenne transzplantációs sebész utalva arra, hogy itt életmentő, de legalábbis az életminőséget rendkívüli módon befolyásoló beavatkozásokról van szó.

A cél az alkalmas szervek elérhetőségének elősegítése. Héléne Le Borgne, az Európai Bizottság transzplantációs felelőse szerint ez a több országot átfogó koordinációval, a lakosság felé folyó kommunikációval, a jogokról való tájékoztatással és az élődonoros transzplantáció arányának növelésével érhető el. Emellett anyagilag is megtérül: egy krónikus vesebeteg transz-plantációja feleannyiba kerül, mint egyévi művesekezelés, a műtét utáni évtől pedig hatodannyit költ az állam a betegre, mint előtte, és ebbe nem számítottuk bele, hogy az illető teljes értékű életet fog élni, visszaáll a munkába.

Magyarország az Eurotransplantban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!