hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gondolj merészet!

2014. 06. 30.
Napjainkban tömegek élik életüket középszerűen, unottan. Pedig nincs szükség átlagon felüli tehetségre, sem lenyűgöző egyéniségre ahhoz, hogy az ember sikeres életet éljen. David J. Schwartz: Gondolj merészet című könyvében bemutatja, hogyan kell átalakítani a gondolkodásmódot, beszédet, hozzáállást annak érdekében, hogy az ember kiemelkedjen a szürke hétköznapokból és egy sikeres, felfelé ívelő életet éljen.

Az atlantai professzor történetekkel illusztrálva látja el számos jól használható tanáccsal olvasóit olyan kérdéseket illetően, melyek az emberek nagy részének problémát okoznak. Megállapítja, hogy a legtöbb sikertelen ember gondolkodását egy komoly betegség, az úgynevezett „kibúvókór” támadja meg. Minél sikeresebb valaki, annál kevésbé hajlamos arra, hogy teljesítményét, cselekedeteit különböző kibúvókkal indokolja meg. A siker felé vezető út egyik lépése, hogy az ember a kibúvókór ellen immunitást szerez. E kór legelterjedtebb formái: az egészségügyi kibúvókór, az értelmi képességek kibúvókór, az életkor kibúvókór és a szerencse kibúvókór.

Vannak, akik testi gyöngeségükre hivatkozva nem tesznek meg dolgokat, amiket állítólag nagyon szeretnének elvégezni. Ez a kifogás a „nem érzem jól magam” mondattól a legkülönbözőbb egészségügyi panaszokig terjedhet. A szerző szerint el kell zárkózni a betegséget elemző beszélgetésektől, mert a legegyszerűbb náthából is komolyabb probléma lehet. Illetve nem árt tudatosítani, hogy a panaszkodással csupán némi részvétet lehet kicsikarni az emberekből, de tiszteletet és elismerést sosem. Schwartz további jó tanácsa, hogy nem szabad aggodalmaskodni az egészség felől, ehelyett inkább őszintén hálásnak kell lenni a meglévő egészségért, ami hathatós ellenszere a betegségeknek.

Vannak, akik alábecsülik a saját eszüket, a többi emberét pedig túlbecsülik. Az értelmi képességek kibúvókór áldozatai némán szenvednek e betegségtől. Pedig nem a tudás a döntő, hanem a gondolkodás. A szerző szerint a szellemi mozgékonyság fontosabb, mint a tudás. A pozitív, optimista, együttműködő ember lényegesen több megbecsülésre, sikerre, jövedelemre tehet szert, mint az, akinek jóval nagyobb tudása van, de a beállítottsága ellenkező. Tehát a hozzáállás fontosabb, mint a tudás! Sok embert a gondolkodásának merevsége akadályoz meg abban, hogy sikeresebb életet élhessen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!