hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milánó, ahol a trend születik

2014. 05. 17.
Minden év áprilisában Milánó ad otthont a nagyszabású, a bútordizájnt középpontba helyező rendezvénysorozatnak. A Nemzetközi Bútorszalon és járulékos kiállításai idén a Rho Fiera vásárközpontban kaptak helyet. Milánó városa ebben az időszakban is tele van érdekes kiállításokkal, fesztiválokkal, bemutatókkal és egyéb kapcsolódó programokkal.

A második világháborút követő időszakban minden iparág gyors fejlődésen, korszakváltáson ment keresztül. Az olaszok nem elégedtek meg annyival, hogy csak olcsót, vagy csak praktikusat gyártsanak. A gazdasági környezet és a belső talentum is megadatott nekik ahhoz, hogy a következő évtizedekre lerakják a bútoripar etalonját. 1961-ben Cosmit néven kis cég alakult. Ők szervezték és szervezik ma is a világ legrangosabb bútor szakvásárát, a Salone Internazionale del Mobile-t. E vásár kísérő kiállításai kétévente váltakoznak. Idén a konyha (Eurocucina) és a fürdőszoba (Salone Internazionale del Bagno) témája kísérték az immáron állandónak tekinthető bútortrendeket felvonultató seregszemlét.

Maga a kiállítás Milánó északnyugati részén, közel 230 ezer négyzetméteren valósul meg, húsz, közel négy futballpályányi méretű csarnokban. A középen kialakított, hol nyitott, hol csodálatosan organikus acél- és üvegszerkezettel fedett sétány egy kilométer hosszú, melyet modern szökőkutak és igazi olasz kávézók teraszai szegélyeznek. A szakvásáron 2500 nemzetközi kiállító prezentálja legújabb kreációit, a SaloneSatellite-nek nevezett állandó kísérő rendezvényen pedig hatszáz fiatal dizájner kap lehetőséget a bemutatkozásra. Az adatokból már sejthető mekkora jelentőségű és horderejű esemény, amelyet csak több nap alatt lehet bejárni. A csarnokok között sétálva kedvünk szerint válogathatunk a fényűző klasszikus, a tradicionális és a hipermodern design irányzatai közül. Abban azonban vitathatatlanul megegyezik az összes kiállító, hogy csak a legmagasabb minőség az elfogadható. A bemutató­standok kialakítása (és bekerülési költsége) lenyűgözően monumentális, reprezentálva a tervezőház tudásának és potenciáljának legjavát. Egy-egy standon hatalmas, csak a kiállítás kedvéért idehozott fák árnyékában pihenhetünk a több ezer eurós szófákon, miközben magunkba szívhatjuk a minőségi bőr illatát, tapinthatjuk az alabástrom dohányzóasztal hűvösségét, és azon morfondírozhatunk, hogy vajon jó geg, vagy inkább bizarr balfogás egy birkába oltott olvasólámpa. De igyekeznek elkápráztatni a látogatót valódi arany mozaikkal kirakott, tűsarkú cipőt formázó fürdőkáddal, vagy éppen egy féldrágakőből kifaragott mosdókagylóval is. Nem nehéz az embernek átadnia magát a luxus felemelő érzésének.

A technológia előretörésével egyre kifinomultabb formák és anyagok kombinációi látnak napvilágot a tervezők kiváló munkái nyomán. A különböző anyagok valószerűtlen, meghökkentő felhasználása akár a formát, akár a funkciót tekintve nemcsak a fiatal tervezőknél figyelhető meg, hanem a nagynevű cégek is egymással versengve próbálnak kiemelkedni innovációik révén az egyformaságból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!