Kereső toggle

Milánó, ahol a trend születik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden év áprilisában Milánó ad otthont a nagyszabású, a bútordizájnt középpontba helyező rendezvénysorozatnak. A Nemzetközi Bútorszalon és járulékos kiállításai idén a Rho Fiera vásárközpontban kaptak helyet. Milánó városa ebben az időszakban is tele van érdekes kiállításokkal, fesztiválokkal, bemutatókkal és egyéb kapcsolódó programokkal.

A második világháborút követő időszakban minden iparág gyors fejlődésen, korszakváltáson ment keresztül. Az olaszok nem elégedtek meg annyival, hogy csak olcsót, vagy csak praktikusat gyártsanak. A gazdasági környezet és a belső talentum is megadatott nekik ahhoz, hogy a következő évtizedekre lerakják a bútoripar etalonját. 1961-ben Cosmit néven kis cég alakult. Ők szervezték és szervezik ma is a világ legrangosabb bútor szakvásárát, a Salone Internazionale del Mobile-t. E vásár kísérő kiállításai kétévente váltakoznak. Idén a konyha (Eurocucina) és a fürdőszoba (Salone Internazionale del Bagno) témája kísérték az immáron állandónak tekinthető bútortrendeket felvonultató seregszemlét.

Maga a kiállítás Milánó északnyugati részén, közel 230 ezer négyzetméteren valósul meg, húsz, közel négy futballpályányi méretű csarnokban. A középen kialakított, hol nyitott, hol csodálatosan organikus acél- és üvegszerkezettel fedett sétány egy kilométer hosszú, melyet modern szökőkutak és igazi olasz kávézók teraszai szegélyeznek. A szakvásáron 2500 nemzetközi kiállító prezentálja legújabb kreációit, a SaloneSatellite-nek nevezett állandó kísérő rendezvényen pedig hatszáz fiatal dizájner kap lehetőséget a bemutatkozásra. Az adatokból már sejthető mekkora jelentőségű és horderejű esemény, amelyet csak több nap alatt lehet bejárni. A csarnokok között sétálva kedvünk szerint válogathatunk a fényűző klasszikus, a tradicionális és a hipermodern design irányzatai közül. Abban azonban vitathatatlanul megegyezik az összes kiállító, hogy csak a legmagasabb minőség az elfogadható. A bemutatóstandok kialakítása (és bekerülési költsége) lenyűgözően monumentális, reprezentálva a tervezőház tudásának és potenciáljának legjavát. Egy-egy standon hatalmas, csak a kiállítás kedvéért idehozott fák árnyékában pihenhetünk a több ezer eurós szófákon, miközben magunkba szívhatjuk a minőségi bőr illatát, tapinthatjuk az alabástrom dohányzóasztal hűvösségét, és azon morfondírozhatunk, hogy vajon jó geg, vagy inkább bizarr balfogás egy birkába oltott olvasólámpa. De igyekeznek elkápráztatni a látogatót valódi arany mozaikkal kirakott, tűsarkú cipőt formázó fürdőkáddal, vagy éppen egy féldrágakőből kifaragott mosdókagylóval is. Nem nehéz az embernek átadnia magát a luxus felemelő érzésének.

A technológia előretörésével egyre kifinomultabb formák és anyagok kombinációi látnak napvilágot a tervezők kiváló munkái nyomán. A különböző anyagok valószerűtlen, meghökkentő felhasználása akár a formát, akár a funkciót tekintve nemcsak a fiatal tervezőknél figyelhető meg, hanem a nagynevű cégek is egymással versengve próbálnak kiemelkedni innovációik révén az egyformaságból.

Az idei kiállításon a trendek lassú változása figyelhető meg. Nem lehet kifejezetten új irányokról, korszakváltó újításokról beszélni. Együtt van jelen minden anyag, felület, szín, így szinte igaznak kell mondanunk azt a közhelyet: minden divat. A jellemző trendek a legnevesebb tervezők szinte mindegyikénél megjelentek. A természetes követ dohányzó- és zsúr-asztalok lapjaként használják előszeretettel, illetve hátulról megvilágítva az anyag természetes szépségét megmutatva (akár inkrusztációval, azaz kőberakással díszítve) térelválasztó elemként. Újra divatban van a fából készült vagy netán bőrrel bevont lábas kisszekrény, amelynek hatvanas évekbeli változatát jó eséllyel fellelhetjük nagymamánknál, és kis szerencsével, no meg jó érzékkel akár otthonunk legtrendibb elemévé emelhetjük.

Az uralkodó színek továbbra is a semleges tejeskávé, dió és mogyoró, valamint a púder és a türkiz pasztell változatai. Ezek kombinációi jelennek meg a fehér, fekete, arany, ezüst vagy alumínium felületekkel. Egyre több gyártónál tűnik fel ismét az üveg mint szerkezeti elem, és a LED-világítás is határozott helyet követel magának a bútorokban.

Olvasson tovább: