hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gondoljon a jövőre!
Öngodoskodás – tudatos nyugdíjtervezés – anyagi stabilitás

2014. 06. 03.
M iközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetőségekre,  a nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát  a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a várható élettartam férfiaknál további 15, nők esetében 19 év. Az aktuális nyugdíjkorhatár után várható élettartam egyre nő, miközben az átlagnyugdíj folyamatosan csökken.

A nyugdíjba vonulás után a kiadások azonban nem csökkennek ugyanilyen mértékben, így mára megkérdőjelezhetetlenné vált az aktív években szükséges előtakarékosság fontossága, a nyugdíjas évek életszínvonalát biztosító anyagi fedezet megteremtése érdekében. A magyar nyugdíjrendszer fénykora 1965 és 1980 között volt. Ebben az időszakban volt aktív a legtöbb „Ratkó-gyerek”, és a nyugdíjba vonulók első nyugdíja – ha elég hosszú volt a munkaviszonyuk – lényegében az utolsó keresetükkel egyezett meg.

A magyarországi nyugdíjrendszer a rendszerváltozás óta jelentősen átalakult. Az állam az aktív dolgozóktól levont nyugdíjjárulékból fedezi a mindenkori nyugdíjasok támogatását. Ez az úgynevezett felosztó-kirovó rendszer. Mára egyértelművé vált, hogy az állam a mai aktív korosztályt nyugdíjas korában nem fogja tudni eltartani. Egyes vélemények szerint a ma aktív 30–40-es korosztály a – remélhetőleg akkor is – 65 éves nyugdíjkorhatár után az addigi bevételeinek csak 20-30 százalékára számíthat.(Itt külön érdemes kiemelni azt a minimálbér után járulékot fizető vállalkozói réteget, akik szinte semmit nem fizetnek be az állami rendszerbe, így ők még kevesebb nyugdíjat kapnak.)

Tehát az addigi bevételük átlagosan 70-80 százalékát biztosító egzisztenciát saját maguknak kell felépíteniük.
Mi történhet, ha Ön ezt nem építette fel?
Radikális életminőség-változás!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!