Kereső toggle

Gondoljon a jövőre!

Öngodoskodás – tudatos nyugdíjtervezés – anyagi stabilitás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

M iközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetőségekre,  a nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát  a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a várható élettartam férfiaknál további 15, nők esetében 19 év. Az aktuális nyugdíjkorhatár után várható élettartam egyre nő, miközben az átlagnyugdíj folyamatosan csökken.

A nyugdíjba vonulás után a kiadások azonban nem csökkennek ugyanilyen mértékben, így mára megkérdőjelezhetetlenné vált az aktív években szükséges előtakarékosság fontossága, a nyugdíjas évek életszínvonalát biztosító anyagi fedezet megteremtése érdekében. A magyar nyugdíjrendszer fénykora 1965 és 1980 között volt. Ebben az időszakban volt aktív a legtöbb „Ratkó-gyerek”, és a nyugdíjba vonulók első nyugdíja – ha elég hosszú volt a munkaviszonyuk – lényegében az utolsó keresetükkel egyezett meg.

A magyarországi nyugdíjrendszer a rendszerváltozás óta jelentősen átalakult. Az állam az aktív dolgozóktól levont nyugdíjjárulékból fedezi a mindenkori nyugdíjasok támogatását. Ez az úgynevezett felosztó-kirovó rendszer. Mára egyértelművé vált, hogy az állam a mai aktív korosztályt nyugdíjas korában nem fogja tudni eltartani. Egyes vélemények szerint a ma aktív 30–40-es korosztály a – remélhetőleg akkor is – 65 éves nyugdíjkorhatár után az addigi bevételeinek csak 20-30 százalékára számíthat.(Itt külön érdemes kiemelni azt a minimálbér után járulékot fizető vállalkozói réteget, akik szinte semmit nem fizetnek be az állami rendszerbe, így ők még kevesebb nyugdíjat kapnak.)

Tehát az addigi bevételük átlagosan 70-80 százalékát biztosító egzisztenciát saját maguknak kell felépíteniük.
Mi történhet, ha Ön ezt nem építette fel?
Radikális életminőség-változás!

Nem tudja magát fenntartani, nem tudja az alapvető közműszolgáltatásokat igénybe venni,  nem tudja azokat az élelmiszereket, vitaminokat, táplálékkiegészítőket megvásárolni, melyekre életkorából adódóan szüksége lehet, a gyógyszerekről, gyógykezelésekről, rekreációról nem is beszélve. Természetesen az életminőség-változáshoz az is hozzátartozik, hogy egy könyvet, egy színházjegyet vagy akár egy fürdőbelépőt sem fog tudni magának megvenni, de még azt is meg fogja gondolni, hogy az unokáinak egy játékot megvegyen-e.

Elkezdi felélni, amit aktív éveiben felhalmozott, eladogatja a házát vagy lakását, értékeit, esetleg még időskori adósságba is veri önmagát, vagyis abszolút instabillá válik anyagi helyzete, és létbizonytalanságban éli le hátralévő éveit.

Ugyanakkor egy tudatos tőkefelépítéssel anyagi és egzisztenciális szabadságot építhet fel magának – nem csak idős korára –, és természetesen nem függ sem emberektől, sem pedig társadalmi, politikai vagy gazdasági változásoktól.

Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos lehet a ma aktív vállalkozói rétegnek, hiszen ők csak magukra számíthatnak most is, így ha történik velük vagy cégükkel valami, akkor a különböző hullámvölgyeket nagy általánosságban egy biztos anyagi bázissal vagy egy komoly tartalékképzéssel tudja kivédeni.

Persze egy ilyen döntés áldozatokkal jár. Évente, havonta tudatosan meg kell takarítania, hogy mindezek később megvalósulhassanak.

Rá kell szánnia magát, és szakemberrel konzultálnia kell a lehetőségeiről. Adjon egy órát az életéből 20-25 évnyi biztonságért! Tegye fel magának az alábbi pár kérdést: Mikor szeretne – pénzügyileg független emberként – nyugdíjba menni? Mit gondol, jelenlegi jövedelme hány százalékára lesz szüksége nyugdíjas éveiben? Gondolja át, milyen célokat szeretne megvalósítani nyugdíjas évei alatt: minőségi életvitel, egészségvédelem; család, unokák támogatása?  

Ha bármelyik kérdésre csak bizonytalan választ tud adni magának, akkor mindenképpen érdemes találkoznunk. Pénzügyi tervezési programunk választ ad a fenti kérdésekre, egyben megoldási javaslatokat kínálunk a hiányzó elemek felépítésére. A megoldásokba feltétlenül beépítjük a személyre szabott lehetőségeket, az államtól való függetlenséget, a megtakarítások biztonságát, a hozzáférhetőség rugalmasságát.

Olvasson tovább: