hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyházi kukkolós
Terjednek a keresztény valóságshow-k

2014. 01. 24.
Az utóbbi időben új műfaj ütötte fel fejét az amerikai televíziós csatornákon: a keresztény valóságshow. A szereplők motivációja vegyes, a fogadtatás meglehetősen ellentmondásos. Míg egyes résztvevők arra hivatkoznak, hogy így nagyszerű platformot kapnak az evangélium hirdetéséhez, mások szerint a jelenség többet árt az egyháznak, mint amennyit használ, főként ha a műsorok az amerikai egyházon belüli szubkultúrákat tálalják „kereszténységként”.

Az első vitákat a TLC csatorna által 2012 telén vetített Sisterhood című sorozat váltotta ki, amely öt atlantai pásztorfeleség mindennapjait követi nyomon. A szemmel láthatóan jó körülmények között élő, dívaszerű hölgyektől már a beharangozóban megtudhatjuk, hogy „Atlanta a bibliaövezet része, tele van gyülekezetekkel”, és hogy ezen a vidéken a pásztorfeleséget „first lady”-nek hívják, akinek „magas elvárásoknak kell megfelelnie, és tökéletesnek kell látszania. Ám ha az emberek megtudnák, hogy milyenek is vagyunk valójában, sokkot kapnának” – mondja fájdalmas arccal az egyik szereplő. És valóban: a nézők minden bizonnyal sokkot kaptak a sok feltárulkozástól, szenvelgéstől és hisztérikus jelenettől, mert a show-t a tiltakozások miatt rövidesen törölni kellett a műsorból.

Aztán következett a Preachers’ Daughters (A prédikátorok lányai) című sorozat a Lifetime TV-n. Az egyik promo már sokat sejtetett: „Isten hét nap alatt teremtette a világot. Mózes kettéválasztotta a Vörös-tengert. De ezeknél a prédikátoroknál az lenne a csoda, ha a saját lányaikat meg tudnák fékezni.” Amint arról az ABC hírcsatorna is beszámolt, a műsor partikról, ivászatról, drogról és tizenéves lányanyaságról szólt. A sorozatot a The Sheards című show követte a BET csatornán, ami egy Detroitban élő gospel „szupersztár” családjának az életét kíséri figyelemmel, majd néhány hónapja debütált a The Preachers of L. A. (Los Angeles prédikátorai) című sorozat, ami öt megagyülekezet luxuskörülmények között élő pásztorának mindennapjaiba nyújt betekintést. A cél a befolyásos prédikátorok „emberi oldalának” a bemutatása. A sorozat ellen már a bemutató előtt számos keresztény szervezet, közéleti személyiség és gyülekezet is tiltakozását fejezte ki, mert szerintük az nem tükrözi az átlagos amerikai keresztények életét és az evangélium üzenetét.

A kritikusok szerint nemcsak az a probléma, hogy a sorozat a Biblia prosperitással kapcsolatos üzenetét erősen egyoldalúan és torzítva mutatja be, hanem az is, hogy a celeb pásztorok alapvető erkölcsi kritériumoknak sem felelnek meg. Egyikük, aki egyben gospelénekes is, házasságtörés miatt 2012-ben elvált feleségétől, de a válási procedúra még be sem fejeződött, amikor új barátnője már bejelentette, hogy gyermeket vár tőle. Távoznia kellett eredeti gyülekezetéből, és énekesi szolgálatának is búcsút inthetett, ám a valóságshow-ban sor került a „nagy visszatérésre”. Egy másik főszereplő pásztor szintén elvált feleségétől, és mindössze hét nappal később már egybe is kelt új választottjával. A harmadik szereplő, aki az elmondottak szerint Los Angeles egyik megagyülekezetének a pásztora, szintén elvált – állítólagosan azért, mert családját a „szolgálat miatt” elhanyagolta –, de hosszú ideje barátnője van, akivel viszont nem tervez házasságot. Arra a kérdésre, miért vállalta el, hogy egy reality show-ban szerepeljen, így válaszolt: „Szeretném, ha a nézők megértenék, hogy azok is gyarló emberek, akiket egyébként piedesztálra emelnek.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!