hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ahol a természet valóság

2013. 11. 07.
Gyógyhely? Barlangok? Erdei kirándulások? Biciklitúrák? Tavi csónakázás? Ahol a közeli természet, a jó levegő, a vidé­ki csend rögtön áthangol? A kérdésekre igen a válasz, mert az egykor fazekasságáról ismert Magyarhertelend sokszínű és különleges. Napjainkra – termál-vizének köszönhetően – impozáns üdülőövezetté és kedvelt fürdőhellyé fejlődött az elmúlt évtizedek során. Mi több, a környék is izgalmas és változatos programokat nyújt.

Baranya megye kedvelt fürdőhelyeinek egyike Pécstől 20 km-re, a Mecsek északi lankáin fekszik. Alapításának éve 1738-ra tehető. 1745-től német telepesek érkeztek ide, a magyarok viszont elhagyták a helységet, így a 18. század második felében csak németek lakták. 1949-ig ismét érkez­tek magyarok a Felvidékről. Magyarhertelendre egyébként az agyag­korsó készítése volt mindig is a jellemző – még a 19. század második felében is –, szinte minden házánál készültek edények. A korabeli pecséteken is az agyagkorsó rajza látható. A régi kemencék helyei még ma is felfedezhetők néhány ház kertjében, udvarában.

A mintegy 670 lakosú falu életében jelentős fordulatot jelentett 1958, amikor urán után kutatva 40 Celsius-fokos termálvíz tört a felszínre. Később, 1979-ben újabb kutat nyitottak meg: a 62 Celsius-fokos termálvíz kalcium-, kálium-, magnézium-, mangán-, jód-, paraffin- és szénsavtartalma elsősorban reumatikus, ízületi, keringési, idegrendszeri betegségek gyógyítására, fájdalmak enyhítésére alkalmas. A termálfürdőt 2007-ben új tulajdonos vásárolta meg. A szabadtéri rész 2010-re elkészült – a fedett épületrész élményfürdővel, étteremmel és a Dunántúl legnagyobb szaunavilágával pedig közel két éve nyitotta meg kapuját a fürdeni, pihenni vágyók előtt.

Fáskerti Rita fürdővezető-helyettes lapunknak elmondta: „Termálfürdőnk Baranya megye és a Dél-Dunántúl legváltozatosabb, természeti értékeiben leggazdagabb vidékén, a Mecsek-Hegyhát Üdülőkörzetben található. A tágas, három hektáron elterülő fedett élmény- és termálfürdő egész évben, az árnyékos, szép strand az arborétumszerű gyógykerttel pedig szezonálisan várja az ide látogatókat. Ezért is a fürdő szlogenje: Ahol a természet valóság!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!