Kereső toggle

A Maccabi egy életforma

– interjú Jusztin Ádámmal, a Maccabi VAC elnökével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mekkora létszámú lesz az idei magyar csapat?

– Magyarország méretéhez képest igen nagy létszámú, 80 fős delegáció képviseli hazánkat. Számos sportágban indítunk csapatokat és egyéni versenyzőket, mint például női és férfi vízilabda, kardvívás, lovaglás, triatlon, tenisz, birkózás, golf, úszás és még sok más sportágban.

A Maccabiah miben különbözik a hagyományos olimpiáktól?

– A legfontosabb, hogy ez egy közösségi sportesemény és mindig Izraelben rendezik meg. Alapvető különbség még, hogy több sportoló számára teszi lehetővé a versenyzést, mivel három korcsoport-kategóriában versenyeznek a sportolók: Junior, Open és Masters kategóriában. Fontos azt is tudni, hogy a verseny idején rendezik a para-sportszámokat. A versenyzők nem egy központi olimpiai faluban vannak. A vizes sportok néhány számát például Eilaton és a Kinneret-tó partján tartják, de vannak helyszínek számos más városban is.  

Fejlesztik-e a játékok a zsidó kultúrával való azonosságtudatot?

– Igen, mindenképpen erősíti a zsidó identitást. A sportolók egyrészt azért vesznek részt a játékokon, mert kiemelkedő eredményeik vannak, másrészt pedig, hogy más zsidó sportolókkal találkozzanak, és megismerjék Izraelt. A sport egy kapu a zsidó közösséghez. Én is a sporton keresztül kerültem Izraelbe, és sportoltam, tanultam az „Ígéret Földjén”. Fiatalon nem volt lehetőségem közelebb kerülni a zsidó közösséghez, de a Maccabiah irányt mutatott és sokat adott mindenkinek, aki részt vett velünk a versenyeken. Ma már természetes számomra, és a gyerekeim számára is, hogy a zsidó közösség részei vagyunk. A most kiutazó sportolók körülbelül fele még nem járt soha Izraelben. Nyilván lesznek olyanok is köztük, akik a jövőben Izraelben telepednek le, vagy ott folytatják tanulmányaikat.

Mi alapján válogattátok ki a részt vevő sportolókat?

– Elsődleges szempontok a jelentkezésnél: zsidó származás, aktív sportolás, elkötelezettség a közösség iránt, hogy ne csak egyszeri kapcsolat legyen, hanem utána kapcsolódjon be a Maccabi VAC mindennapi életébe.

Nemzetközi viszonylatban mennyire számít jelentősnek a Maccabi VAC jelenléte?

– Kelet-közép-európai viszonylatban mi erősnek számítunk. A Maccabi VAC az egyetlen magyar szervezet, amely tagja a Maccabi Világszövetségnek. De nehezen vagyunk összehasonlíthatóak az USA-val vagy Brazíliával, ahol a Maccabi egy életforma. Egész Maccabi-falvak vannak, ahol hétvégenként összejönnek a családok és sportolnak, kikapcsolódnak. A Maccabiah-ra is több ezer fős delegációt küldenek ezekből a régiókból. Amerikában büszke a társadalom a sikeres zsidó sportolókra, akik Izraelben az amerikai himnuszt éneklik a dobogón. Nálunk ez még nehezen felvállalható – bár idén vendégként Gedó György, kiváló ökölvívó olimpiai bajnokunk is elkíséri a delegációt –, hogy egy eredményes sportoló zsidó atlétaként is meghatározza magát, és részt vegyen a Maccabi Játékokon.

Olvasson tovább: