Kereső toggle

Szemünk fénye

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mitől piros, eres hetek óta a szemem? Örököltem a szürkehályogot? Ki lehet nőni a kancsalságot? Olvasáskor gyakran megfájdul a fejem. Időnként homályos foltokat látok. Csillagokat lát a gyerekem – mit tegyek? Bizonyára mindenkiben felmerültek már ilyen vagy ezekhez hasonló kérdések. Cikkünkben a lehetséges válaszokat és megoldásokat kerestük szakemberek segítségével.

Információgazdag világunkban a látás megőrzésének továbbra is igen jelentős szerepe van, hiszen a külvilágból érkező jelek mintegy 85 százalékát szemünkön keresztül kapjuk. Sokan végeznek olyan munkát, amikor a szemet nagyon kis távolságból használják. Ráadásul egyre többet nézünk órákig számítógép-képernyőt: olvasásnál, írásnál, koncentrált egyoldalú munkavégzésnél könnyen előfordulhat a szem túlterhelése, sőt a szemizmok görcsösödésének veszélye.

Szakemberek szerint általános szabály, hogy ha látásunk lassan vagy hirtelen megromlik, szemünk tartósabban irritált, piros, fáj, akkor ne várjunk, hanem keressük fel a szakorvost. De vannak csendben lévő, lappangó szembetegségek is, amelyek csak későn okoznak tüneteket. Például a krónikus zöldhályog éveken keresztül nem okoz tüneteket, csak apránként károsítja a megemelkedett szemnyomás a látóideget. Mire tüneteket okoz, és a beteg elmegy a szakorvoshoz, a károsodás maradandó, visszafordíthatatlan. A mondás szerint a „szem a lélek tükre” – ez orvosi szempontból azért is igaz, mert a szemfenék a szervezet azon kis területe, ahol a szakorvos az erek, idegek állapotát közvetlenül látja, és következtetni tud az egész szervezet ereinek milyenségére. Mi több, véleményt tud mondani ebből a vérnyomásra, a cukorbetegség súlyosságára, vérképzőszervi betegségekre, idegrendszeri elváltozásokra. Nagyon fontos ezért, hogy mindenki legalább két évente menjen el szemészeti vizsgálatra.

Fénytörési hibák

Az egészséges ember szemében a végtelenből jövő párhuzamos fénysugarak áthaladnak a szemen, megtörnek a szaruhártyán, valamint a szemlencsén, ennek hatására a sugarak az ideghártyán, az ún. éleslátás területén egyesülnek, és éles kép keletkezik messzire nézéskor. Ha a szem teljes törőereje kisebb, vagy a szem hossza kisebb az átlagosnál, akkor a képzeletbeli fénysugarak az ideghártya mögött tudnak csak egyesülni, az ideghártyán elmosódott kép keletkezik. Ez a hiba a túllátás, melyet domború, „pluszos” szemüveggel kell javítani. Ezek a betegek távolra is, de közelre is rosszabbul látnak, fejük gyakran megfájdul olvasáskor, a betűk összefolynak. Kisgyermekkorban gyakori a befelé térő kancsalság ennél a fénytörési hibánál.

Ha viszont a szem törőereje nagyobb, vagy a szem hosszabb az átlagosnál, akkor a képzeletbeli fénysugarak már az ideghártya előtt egyesülnek, az ideghártyán így szintén elmosódott kép keletkezik. Ez a hiba a rövidlátás, melyet homorú, „mínuszos” szemüveggel lehet javítani. Ezek a páciensek közelre, „rövidre” jól látnak, messzire viszont nem, és nézéskor hunyorognak.

További fénytörési hiba a belső tengelyferdülés. Az ilyen hibával rendelkező szem felszíne egy tojáshoz vagy rögbilabdához hasonlít, egyik átmérő irányában domborúbb, arra merőleges átmérőben laposabb. A párhuzamos fénysugarakat nem tudja egyetlen pontban összegyűjteni, hanem szóródási vonalak keletkeznek. Ez a hiba kombinálódhat mind túllátással, mind rövidlátással, és úgynevezett cilinderes üveggel kell javítani. Gyakori ezeknél a betegeknél a fejfájás, olvasáskor a szemfájás a belső szemizmok fokozott igénybevétele miatt. Leggyakoribb fénytörési hiba negyven év felett az „öregszeműség”, amikor egyre nehezebben látnak, különösen gyengébb megvilágításban. Ezt a hibát közelre domború, „pluszos” szemüveggel tudják javítani.

Lézeres beavatkozások

Hazánkban az Optimum Látásjavító Lézerközpont élen járó szerepet tölt be a lézeres dioptriakorrekciós technológia bevezetésében és használatában. Magyarországon kizárólag itt érhető el az a lézeres refraktív kezelési eljárás, melynek alapja a világ vezető szemészeti vállalata, a Bausch+Lomb által kifejlesztett Zyoptix integrált lézeres munkaállomás. A lézeres látásjavításon túl az Optimum egynapos sebészet keretében elvégezhető műtéteket, így szürkehályogműtéteket is végez.

„A lézeres beavatkozások a szaruhártya görbületét változtatják meg. A lézer elpárologtatja a megfelelő szövetmennyiséget, ezáltal a kívánt alakúra formálja a szaruhártyát, olyan, mintha láthatatlanul »felragasztanánk a szemüveget«. A beavatkozásoknak két nagy csoportja van: a felszíni kezelések és a szaruhártya középső, mélyebb, nyugodtabb részében történő lebenyes kezelések. Van, akinél csak az egyik, vagy csak a másik kezelés jöhet szóba, de van, aki választhat a kettő közül. A tényleges lézerkezelést az úgynevezett EXCIMER-lézer végzi” – mondta lapunknak Dr. Palotás Csilla, majd hozzátette: „Megkülönböztetünk hagyományos kezeléseket, amikor csak a szemüvegnek megfelelő dioptriákat kezeljük, és a finomított eljárásokat, a Zyoptix Elite kezeléseket, amikor a szem összetett fénytörési hibáit, az úgynevezett magasabb rendű aberrációkat is figyelembe vesszük. Ilyenkor egy teljesen egyénre szabott kezelési térképpel kiegészített kezelést végzünk a még pontosabb és még jobb látásélesség elérése céljából”.

Az egyik leggyakoribb szembetegség, a szürkehályog eltávolításának módja az utolsó néhány évben jelentős változáson ment keresztül. Az Optimum Látásjavító Lézerközpontban elérhető legmodernebb technika a femtoszekundum lézert is bevonta a hályogsebészetbe. Nevezetesen a sebkészítés, az elülső lencsetokon történő nyílás készítése, az elszürkült szemlencse apró részekre bontása történik femtolézerrel. Ennek segítségével a felhasznált ultrahang-energiát a minimálisra lehet csökkenteni, ami a gyorsabb gyógyulást és a szem kisebb mértékű igénybevételét teszi lehetővé. Különösen abban az esetben érnek el vele sokkal jobb látásélményt, ha a szemüvegnek nagy dioptriája van. Túl azon, hogy a szemüveg fizikai korlátaitól megszabadítja viselőjét, kiküszöböli annak kicsinyítő vagy nagyító hatását is.

2009-től a hagyományos szürkehályog kezelése terén szintén kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet az Optimum, mely ezenkívül a természetes szemlencse működését egyedülállóan utánozni képes Crystalens műszemlencsék beültetését is végzi. Valamint megtudtuk azt is, hogy nem minden fénytörési hiba gyógyítható kontaktlencsével és hogy minden kezelésnek megvan a maga előnye és kockázata is, ezért egyénre szabottan kell eldönteni, hogy kinek melyik beavatkozás felel meg, igényei és szemének állapota alapján.

Olvasson tovább: