hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanítsuk olvasni gyermekeinket

2013. 03. 28.
Alig olvasnak könyvet a magyar fiatalok – derül ki az Ipsos kutatásából. A tizen- és huszon­éveseknek csak 7 százaléka olvas naponta, és további 16 százalékuk vesz könyvet a kezébe heti rendszerességgel. Egyharmaduk semmit sem olvas, és csak minden második fiatal havonta egyszer, vagy ennél is ritkábban. Legtöbben az időhiányra hivatkoztak, de többségük elismerte, hogy nem érdeklik őket a könyvek. A témában folytatott kutatások már rámutattak arra, hogy az iskolások 50-60 százalékánál a tanulási problémák hátterében valamilyen olvasáshoz kapcsolódó zavar mutatható ki.

Sosincs túl korán ahhoz, hogy a szülők megkedveltessék az olvasást gyermekeikkel. „Már két-három éves korban érdemes nekik felolvasni, hogy megértsék, azoknak a fura kis jeleknek jelentése van” – nyilatkozta Nancy Singer, amerikai olvasásszakértő. Három-négy évesen már maguktól olvashatnak, még ha csak imitálják is az olvasást, és fejből mondják el a történetet. Ha elakadnak, érdemes bátorítani őket, hogy a képekből találják ki a folytatást, ezzel is fejlesztve képességeiket.

Lenny Sanchez, az Indianai Egyetem olvasástudomány professzora szerint az olvasás nem csak arról szól, hogy a betűket dekódoljuk és szavakká alakítjuk. Rendkívül fontos, hogy tudatosuljon a fiatal olvasóban a szavak jelentése is. Éppen emiatt nem mindig tanácsos félbeszakítani a gyereket, ha kihagy egy szót, vagy betűt téveszt. Sanchez szerint ezzel megtörik a lendület, és a megértés helyett a hibátlan olvasásra fog koncentrálni. A legnagyobb motiváció a gyerek számára, hogy tudja, a szülő drukkol neki. Ha egy szóval nagyon küszködik és elakad, lehet emlékeztetni arra, hogy mennyi más szót megtanult már kiolvasni. Jó módszer, ha kérdéseket teszünk fel az olvasottakkal kapcsolatban, vagy célt helyezünk elé azzal, ha megkérdezzük, vajon mi fog történni a következő részben.

Ahogy a gyermek már könnyebben boldogul az olvasással, kiemelten fontos, hogy milyen könyveket választunk neki. Sanchez szerint „olyan szituációkat kell teremtenünk, ami kihívás nekik, ugyanakkor megvan benne a siker lehetősége”. Ha az iskolai kötelező olvasmányok nem fedik le a fiatalok érdeklődését, akkor segíteni kell nekik megtalálni az őket inspiráló könyveket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!