hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Báránygondok

2013. 04. 04.
Korán jött a húsvét, a juhértékesítés legfontosabb időszaka. Ez is közre­játszik abban, hogy egész Európában kevés a bárány, pedig kereslet lenne rá, így az árak az egekbe szöktek. Az ágazat sok sebből vérzik: a tavalyi aszály és a takarmányárak elszabadulása miatt sokan hagyták el a nyár végi megtermékenyítést, a tőkehiány miatt pedig a megszületett bárányokat is mind értékesíteniük kell a gazdáknak, ezért az állomány nem tud növekedni.

A magyar bárányok útja évtizedek óta ugyanaz: húsvétkor a húszkilós jószágok Olaszországba, majd a tavaszi szezonban Törökországba indulnak. Az exportár jelenleg 800-900 forint körül alakul kilogrammonként, ám most kevés bárány született, és az idő is rövid volt a megszokott súly eléréséhez. Tavasszal átlagban 200-250 ezer bárányt visznek el a kereskedők, idén azonban a keretszámot valószínűleg nem tudják a magyar gazdák kihasználni. A húsvéti csúcsidőszakban belföldi kereslet is van a bárány- és a birkahús iránt, ami egyébként nem jellemző, mivel mi sertésfogyasztó népség vagyunk – mondja Kiss Ferenc.

A békési gazda évtizedek óta foglalkozik juhtartással, mára már a határon is átnyúlik a vállalkozása. 350 birkából áll a nyája, aminek egy része a Körösök romániai részén legel, bértartásban. A legeltetésnek ott nagy hagyománya van, a birka „nemzeti” jószágnak számít, szinte minden falu minden portáján van juh. Az uniós támogatások is főleg az állattartásra vannak kitalálva, nem úgy, mint nálunk, ahol a növénytermesztést preferálja a mezőgazdasági kvótarendszer – panaszolja Kiss Ferenc a juhágazat hazai problémáit.

A bárány fő értékesítési időszakai közé tartozik még az augusztus közepe (az olaszoknál „ferragosto”, Magyarországon Nagyboldogasszony) és a karácsony is. Ám az állattartók számára a húsvét a legfontosabb: ilyenkor zsebelhetik be éves bevételük legnagyobb részét. A hazai állatok több mint háromnegyed részét Olaszországba exportáljuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!