hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Királyi sarj a műhelyben
Michael Ibsen DNS-ével azonosították be III. Richárd földi maradványait

2013. 02. 21.
A húszas-harmincas éveimben hirtelen kialakult bennem az érdeklődés III. Richárd személye iránt, pedig akkor még nem is tudtam, hogy rokoni kapcsolatban állunk – nyilatkozta a Heteknek Michael Ibsen, III. Richárd nővérének kései leszármazottja, aki csak néhány éve tudta meg, hogy milyen híres felmenői vannak. Az 53 éves,  műbútorasztalosként dolgozó férfi DNS-mintáival segítette beazonosítani a Shakespeare művéből csak „púpos” királyként ismert III. Richárd földi maradványait, amelyeket a Leicester Egyetem parkolója alatt talált meg egy kutatócsoport.

Bár magának Richárdnak nem voltak gyermekei – hároméves uralkodásának a Bosworth mezei csatában fejére mért kardcsapás vetett véget –, a kutatók már korábban megtalálták a király nővérének egyenes ági leszármazottait. Mikor tudta meg, hogy Ön a York-ház leszármazottja?

– 2004-ben szereztem róla tudomást. John Ashdown-Hill történész a Richárd maradványai után nyomozó kutatócsoportból eltökélte, hogy megkeresi Richárd nővérének, Anne-nek leszármazottait, akinek születtek gyermekei. Richárdnak volt egy másik nővére is, Margaret, akinek csontjaira Belgiumban akadtak rá, s az abból nyert DNS-minták alapján találtak édesanyámra, testvéreimre és rám.

Aztán Richárd is képbe került…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!