hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nem legenda vagyok!”
Letehetetlen könyv Louise Zamperini kalandos életéről és megtéréséről

2013. 01. 24.
 „A háború utáni rémálmaim romba döntötték az életemet, de találkoztam Istennel, és Krisztusnak szenteltem az életemet. A gyűlöletet szeretet váltotta fel. Krisztus így szólt: »Bocsáss meg ellenségeidnek, és imádkozz értük!«” – így szól Laura Hillenbrand páratlan bestsellerének egyik legmeghatóbb része, amely a most kilencvenhat éves Louise Zamperini szenzációs életútjának egy döntő időszakát taglalja. Az egész világon hatalmas sikert hozó regény, a Rendíthetetlen dokumentum­szerű hitelességgel és mégis lélegzetelállí­tó­an izgalmasan tárja az olvasó elé Zamperini életét a filmekbe illő harci jelenetektől egészen a leg­mélyebb emberi kapcsolatokig. A Rendíthetetlen most itthon a Cartaphilus kiadó gondozásában jelent meg.

Az ember, akit gyorsasága miatt tornádónak becéztek, cápákkal küzdött az óceánban, bombákat dobált a fel­hőkből, kezet fogott Hitlerrel, repült Super Mannel, nyolcvanévesen gördeszkázott – és találkozott Jézus Krisztussal. Alighanem az utóbbi évtized egyik legnagyszerűbb könyvkülönlegessége a New York Times bestsellereként megjelent és immár több mint hárommillió példányban eladott regény, a Rendíthetetlen. Az írónő, Laura Hillenbrand páratlanul aprólékos munkájaként az olvasó nemcsak egy lélegzetelállítóan izgalmas élettörténettel ismerkedhet meg, hanem egy életutat körülövező korszak hiteles bemutatásával is.

A könyv főszereplője az a Louise Zamperini, aki a harmincas évek Amerikájában még mint atlétagéniusz volt ismert. Zamperini mindösszesen tizenkilenc éves volt, amikor az 1936-os olimpián nyolcadikként szelte át a célvonalat középtávfutóként. Az ezt követő évek legnagyobb céljává számára Japán, egészen pontosan To­kió vált: itt rendezték (volna) 1940-ben a következő ötkarikás játékokat, amelyen Zamperini a világcsúcs megdöntését tűzte ki célul. A sors azonban közbeszólt: az ifjú tehetség ugyan eljutott Japánba, de csak néhány évvel később, és egészen más körülmények között… Ami vele ott történt, az pedig nem csak a világcsúcs megdöntésének reményét foszlatta el a huszonéves fiatalember életében: a hadszíntéren és a hadifogolytáborban eltöltött kínszenvedések és megaláztatások más megvilágításba helyezték mindazt, amit addig magáról és az őt körülvevő dolgokról gondolt.

A háborús évek kitörölhetetlen nyomot hagytak az olasz származásúként is hamisítatlan amerikai életutat bejáró férfiban. Zamperini ugyan még csak ezt követően ismerkedett meg élete szerelmével, azonban az emlékek, a depresszió, a kiábrándultság és a gyűlölet egykori kínzói iránt a cigaretta és az alkohol függőségébe taszították. A történet igazi fordulópontjaként azonban a nagybetűs élet rámosolygott Louise-ra, amikor egy sátorban ülve egy férfi Jézus Krisztusról beszélt neki. Ez a férfi a világhírű keresztény prédikátor, Billy Graham volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!