Izgalmas déligyümölcsök

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

A gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, ám ennek ellenére mégsem fogyasztunk belőlük elegendő mennyiséget a felmérések szerint. Márpedig manapság a szezonális magyar áruk mellett a legkülönfélébb egzotikus déligyümölcsök is elérhetők az évnek szinte bármely szakában, méghozzá – ha szemfülesek vagyunk – megfizethető áron.

Gránátalma, kivi, mangó, füge, kókusz, banán, ana­nász – ezek már kedvelt gyümölcseink, de ha meglátunk egy furcsa nevű és formájú déligyümölcsöt az áruházak polcain, nem igazán tudunk mit kezdeni vele. Pedig közel másfél ezer gyümölcsfaj található Földünkön – meglehetősen meglepő szám ez ahhoz képest, hogy felsorolni csupán húszat-harmincat tudunk. Ebből is az igazán értékes déligyümölcsök száma 150 körüli lehet. Ezek az ínyencségek egyedülálló zamatukkal, különleges formájukkal, színükkel és illatukkal a trópusi, szubtrópusi tájak hangulatát csempészik be a szürkébb hétköznapokba. Télen a vitaminszükségletünket többnyire az ismertebb fajtákból fedezzük, ám a különlegesebbekkel sem árt megismerkedni.

Pomelo: a legnagyobb citrusféle

A röplabda méretű gyümölcs Malájföld és Polinézia különlegessége, egyben a Távol-Kelet egyik érdekessége is. Szezonja augusztus végétől január végéig tart, hozzánk általában az ősz beköszöntével érkezik meg. A citromfélék között a legnagyobb mérettel büszkélkedhet, egy-egy megtermett példánya elérheti a 40 cm-t és a 6-8 kg-ot is, bár itthon ennél jóval kisebbeket lehet kapni. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a grape­fruit és a narancs keresztezésével jött létre, de az igazság az, hogy a grape­fruit képezi az átmenetet a pomelo és a narancs között. Ízét tekintve pedig lágyabb, enyhébb, kevésbé savas, mint a grape­fruit. A pomelónak kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is, de az illatszeripar is nagyra becsüli. Gazdag élelmi rostokban és káliumban is, minek köszönhetően jó vérnyomás-szabályzó, illetve immunrendszer-erősítő. Az édeskés ízű gyümölcsből készíthető saláta önmagában vagy mézzel leöntve, vagy akár zöldségekkel, hallal, fehér húsokkal gazdagítva. Lekvárt is főznek belőle, a kínai konyhában felhasználják héját fűszerként és kandírozott formában.

Karambola: csillag a gyümölcsök között

A magyarul csillaggyümölcs névre hallgató termésről az ember azt hinné, hogy egyenesen a koktélok díszítésére született. Ugyanis ha keresztben szeletekre vágjuk, aranyszínű csillagokká alakul. Feltehetően Indonéziából származik, de mások szerint igazi őshazája Délkelet-Ázsia és Malajzia, ahol már évszázadokkal korábban is termesztették. A közepes méretű, örökzöld fán termő csillaggyümölcs külseje viaszos, színe zöldessárgától a halvány borostyánig terjed. Íze semlegesen savanykás-édes, illata valahol a birs­alma és az egres között van. Nálunk legtöbbször zölden kapható, de pár nap alatt szépen besárgul. A gyümölcsben kimagasló mennyiségben található kálium és C-vitamin, emellett egy kevés vasat és cinket is tartalmaz. Ha felvágjuk a karambolát, szedjük ki belőle az oldalaiban megbúvó magokat. A héja is ehető, elég, ha megmossuk, és minden élét levágjuk, mert ez keserű. Nyersen remek díszítője koktéloknak, desszerteknek, kelyheknek. A friss fogyasztás mellett sokféle módon dolgozzák fel: gyümölcslének, lekvárnak, zselének elkészítve, sőt sós, fűszeres olajban is. Sütve finom köret halak és húsok mellé.

Pepino: a tojásdinnye

Nem tévedés! Egy cserjén termő, dinnyeszerű gyümölcs, mely Peruból származik és sárga héja lilával csíkozott. A pepino több néven vált ismertté: nevezik perui uborkának, körtedinnyének, tojásdinnyének, dinnyebokornak, dinnyecserjének is. Illatos húsa leveses, enyhén édes, kicsit a sárgadinnyére hasonlít. Óvatosan kell vele bánni a tárolás idején, mert különösen az érett gyümölcs héja könnyen megsérülhet. Jó ízű, a C-vitamin-tartalma magas, a cukortartalma viszont nem kiemelkedő, így jó kiegészítője lehet akár diétás étrendnek is. Általában hámozva használják fel, bár a héja is fogyasztható: vegyes gyümölcssalátákba szeletelik, de olykor megfőzve, zöldségként készítik el. Főzhető belőle befőtt, vagy lekvárnak is feldolgozható. Vállalkozóbb kedvű hobbykertészek akár termelhetnek is ebből a gasztronómiai különlegességből, hiszen nemcsak maga a gyümölcs, hanem a cserje szaporítóanyaga is kapható.

Papaja: a dinnyefa

Az egész trópusi övben termesztett és kedvelt gyümölcs: körte formájú, vékony héjjal. A Karib-szigeteken őshonos, ma a trópusok egyik legelterjedtebb haszonnövénye. A papaja (nagy képünkön) azon ritka növények közé tartozik, melynek minden részét (a gyökerétől a magjáig) hasznosítják. Az érett papaja héja sárga vagy narancssárga színű, különféle fajtáinak illatos belseje sárga, rózsaszín vagy narancssárga lehet. Gyümölcshúsa puha, lédús és érett sárgabarackhoz hasonló illata van. A kisebb méretű – 2 kg körüli – gyümölcsök finomabbak nagyobb társaiknál, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. Jellemzően önmagában, nyersen kerül fogyasztásra, felnyitása és tisztítása megegyezik a sárgadinnyéével. Az utóbbi években a papaya a degeneratív betegségek egyik természetes orvosságaként vonult be a köztudatba. Nagyon lédús, sok C-vitamint, vagyis aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A-vitamin-tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel húszféle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne. Felhasználása: meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és a magokat kanállal kiszedjük (nem lehet megenni). A gyümölcshúst felszeleteljük, és citromlével megcsepegtetve fogyasztjuk. Készíthetünk belőle kompótot, salátát. A dinnyékhez hasonlóan jól illik füstölt sonkákhoz, húsokhoz.

Licsi: a kínai ikerszilva

A licsi egy örökzöld fa termése: kis, fehér húsos gyümölcsök, amiket vörös héj borít. Kínából származik, ma a szubtrópusi részeken termesztik. Kínai cseresznyének is hívják, ám állaga a szőlőhöz hasonló. Az utóbbi időkben világszerte meghódította a piacokat, fagyasztott gyümölcsként vagy befőttként árulják. Édes-fűszeres illata rózsára emlékeztet, az íze pedig a szerecsendióhoz hasonló. Kiváló zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin-tartalma, de B1-vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra. Úgy kell meghámozni, mint a tojást, majd a magot el kell távolítani, a gyümölcshúst pedig daraboljuk fel. Fogyaszthatjuk magában, vagy leönthetjük pezsgővel. Sajtokhoz, édes-savanyú sertéshúshoz vagy szárnyasokhoz illik. Aszalva is rendkívül ízletes és népszerű különlegesség.

Olvasson tovább:

Tanulás a konyhaasztal körül

Napjainkban egyre többen vállalkoznak az otthonoktatás fárasztó, de rendkívül kreatív feladatára. Az otthonoktató szülők úgy vélik, csemetéik fejlődése számára az államinál jobb minőségű környezetet tudnak biztosítani, szeretnének személyre szabottabban foglalkozni gyerekeikkel.

Elindult a magyar névjegy-startup! 3. rész

Több mint másfél éves tervezés és fejlesztés után a nyilvánosság elé lépett az egyik legújabb magyar startup vállalkozás.

A lehetőségek sütije

A mindenféle ízű és színű trendi desszert hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sikerének oka talán különlegességében és exkluzivitásában keresendő.

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit