Kereső toggle

Költséghatékony boldogság

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A családi gazdálkodással kapcsolatos fortélyoknak, trükköknek, jó tanácsok-nak mindig is nagy keletje volt: korábban kézikönyvek, manapság női magazinok, fórumok foglalkoznak vele. Mert e téren is mindig lehet tanulni, tekintettel arra, hogy nemcsak a szerepek, a kultúra, de mi magunk is változunk életünk során. Az „ahány ház, annyi szokás” népi bölcsessége szerint megoszlanak a vélemények az egyes praktikák, megoldások általános alkalmazhatóságán: ami az egyiknek spórolás, a másik szemében már sóherság lehet.

Hatvany Lajos önéletrajzi regényének háziasszonya, Blümele, ha szép nem is volt, leleményes mindenképpen, hiszen egyszerre gondoskodott népes családja és önmaga jóltartásáról is. Igaz, hogy utóbbi okán kicsit megvezette hites urát, midőn a háztartásvezetéssel kapcsolatos könyvelésébe minden piaci beszerzés után valamivel többet írt az egyes tételekhez. Így történhetett, hogy életében saját örömeire sosem volt gondja, halála után pedig férjének szerzett meglepetést, amikor az a piacon konstatálta, hogy minden milyen olcsó! A háztartásvezetésnek és a házastárs vezetésének persze nem kell okvetlen együtt járnia. Az alábbiakban olyan ötleteket kerestünk, melyek segítenek a háztartásvezetés alapelveit – a tervezést, beszerzést – változatos módon megvalósítani. Cikkünkben három nagycsaládos édesanya ült össze kávézni – időhiányra tekintettel csak virtuálisan –, és tapasztalatot cserélni arról, ők hogyan vezetik gazdaságosan a háztartásukat.

Lídia: Az étlapot mindig a szezonális termékekre alapozom, ez minden szempontból nyereség. A magyarok hagyományosan sokkal több húst esznek, mint amennyi szükséges, holott a zöldségek olcsóbbak és egészségesebbek is. Persze mi sem csak nyers salátán és párolt répán élünk, a változatos és takarékos konyha nálam a főzésnél kezdődik. Szerintem a félkész és mélyhűtött ételek nem ugyanazzal az illattal lengik be a konyhát.

Márti:  Maximálisan egyetértek. Nálunk folyamatosan dolgozik a kenyérsütőgép, a sütőből frissen kivett barna kenyér, pogácsa, kelt tésztás kakaós csiga utánozhatatlan, nem beszélve arról, hogy a családi sütés-főzést a gyerekeink is élvezik, és amíg jókat beszélgetünk a legújabb élményeikről, észrevétlenül is elsajátítják a konyhai alapokat.

Kriszti: Mi azzal szerzünk örömet egymásnak, hogy heti ciklusban menüsort készítek, amit előtte a családdal egyeztetek. Mindenki megrendelheti két kedvenc ételét, így hamar kijön a teljes heti menü. Csak az ehhez szükséges alapanyagokat veszem meg, és az üzletbe bevásárlólistával megyek, amitől nemigen térek el. Éhesen soha nem indulok el vásárolni, és ideálisan egyedül, nem  gyerekekkel oldom meg a nagyobb bevásárlásokat. A piacot természetesen nem hagyom ki, miután körbejártam az árusokat, visszatérek oda, ahol a legolcsóbb, mégis szép árut kínálják, és néha alkudozom is. Ezt főleg a szombati piaczárás előtt lehet megtenni, de a tömeg miatt nem ezen, hanem valamelyik hétköznapon vadászok a friss hozzávalókra. Egyébként nem vagyok a mélyhűtő ellensége sem, a feldarabolt szalámi vagy bármilyen sajt kiválóan eláll a fagyasztóban, és nagyobb kiszerelésben jobban megéri. A férjem szívesen olvasgatja a gyártási címkéket, s nem nehéz rájönni, hogy a gyártó azonos címe valószínűleg azonos gépsort és azonos szalámit is jelent, más név alatt, jóval olcsóbban.

Lídia: A bevásárlás során én sem hagyok kiskapukat, például nem veszek meg olyan terméket, ami akciós ugyan, de semmi szükségem nincs rá pont akkor, ellenben tartós élelmiszerből szívesen viszek haza egyszerre nagyobb mennyiséget, sőt, néha a közeli lejáratú termékek között is keresgélek. Üdítőre szinte egyáltalán nem költünk, a víz mindennél egészségesebb, és olcsóbb is. Mi egyébként gond nélkül megisszuk a csapvizet, ami az ország legnagyobb részén teljesen biztonságos. De fel is lehet forralni, vagy átszűrni a szűrős kancsókon. Amikor a gyerekeket délutáni óráikra kísérem, ott is minden eshetőségre felkészülök. A büfékényszert az otthonról hozott szendvicsekkel és gyümölccsel kerülöm el, amolyan kisebb spájz van a csomagtartómban.

Kriszti: Amerikában például otthoni könyvelőprogramok teszik kényelmessé a bevásárlólisták és a kiadás-bevétel oldal vezetését. Mivel nekünk ilyen nincs, egyszerű Excel-fájlba kiadási csoportoknak megfelelően naponta beírjuk a tételeket, így akár egy hónap után is világos, hogy hol lehet még meghúzni a nadrágszíjat. Gondos könyveléssel akár 1-2 hónap múlva is lehet tervezni: együtt döntjük el, hogy a havi megtakarításunkat a nyári nyaralásra, karácsonyra vagy egy szuper vacsorára költjük. A kikapcsolódásról azonban máshogy is gondoskodunk, mert ha van olyan ruhánk, cipőnk, játékunk, amit már legalább egy éve nem vettünk elő, meghirdetjük az interneten. Nem is hinné az ember, hogy ha elkezd  otthon rendet rakni, milyen sok felesleges cuccot talál. Ami ezekből az eladásokból befolyik, azokat családi szórakozásra költjük, így a gyerekek is hamar megtanulják, hogy a bútorra, ruhára, könyvre érdemes vigyázni.

Márti: Én is olvastam olyan négygyerekes család profi kis kör e-mailjét, amelyben játékvásárt hirdettek meg az otthonukban. Ez programnak is kiváló, ráadásul felajánlották a befolyt összeget jótékonysági célra, hogy még több látogatót csalogassanak. Mi a szórakozást és a használt holmik, bútorok felújítását gyakran összekötjük: amitől nem szívesen válnánk meg, azt átfestjük vagy bedekoráljuk, így két legyet ütünk egy csapásra.  De az aktív családi programok közt a szabadban eltöltött sport, a görkorizás, biciklizés, futás a király. A drága fitneszklubok futópadjainál szerintem ez sokkal egészségesebb mozgásforma, nem beszélve arról, hogy a szupergazdagok is a szabadban futnak.

Lídia: A telefonszámlák kifizetése még nagy falatot jelent, itt rövid időközönként figyelni kell az újabb akciókat, és azt is, hogy valóban a nekünk legkedvezőbb díjcsomagban vagyunk-e. De nem árt a telefonálási szokások átvilágítása sem. Az okostelefonok e tekintetben tényleg okosak, jóval olcsóbb ezekről e-mailt küldeni, mint SMS-t, az MMS-ről nem is beszélve. Hosszabb csevegésekre a Skype-ot és a Vibert használjuk, egymás közt pedig „ingyencsomagban” beszélünk.

Kriszti: Nálunk a telefonköltség a rezsi része, de ahhoz képest sajnos elenyésző. A fűtési szezon közeledtével már odakészítettem a mérőórák mellé egy-egy jegyzettömböt, amin hetente vagy akár naponta követjük a fogyasztásunkat. Soha nem késünk el bediktálni ezeket, és mivel pontosan kiszámítható, hogy mennyit fogyasztunk, könnyebb átállni az átalánydíjas havi fizetésre is. A termosztátokat  programozhatóra cseréltük ki, így napközben és késő éjjel már csak 18-19 fokot tartunk. Jó tudni, hogy egy fokkal melegebb hőmérséklet a lakásban 10 százalékkal magasabb gázfogyasztást jelent. Mi az áramfogyasztásnak is töviről-hegyire végére jártunk: kölcsönkértünk egy hétre egy fogyasztásmérőt, és egyből kiderült, hogy mi mennyit fogyaszt a lakásban készenlétben vagy bekapcsolva.

Márti:  Mondhatni mindannyian ugyanoda lyukadunk ki: a tudatos tervezéshez. Ez nálunk az autózásnál is bevált, mert ha tudom, hogy több ügyet kell autóval elvégezni és nem annyira sürgősek, akkor megpróbálom azokat útvonal szerint rendezni, és inkább „összevárom” őket, mintsem többször kelljen különböző irányban autózni, és pocsékolni a benzint. Erről nem a környezettudatosság győzött meg, hanem a pénztárcám. A szelektív hulladékgyűjtés nálam jelentkező előnye szintén a megtakarítás, nem mindegy, hogy mekkora űrtartalmú szemetest fizetek, a papír például kiválóan ég a cserépkályhánkban, a biohulladék a kertet gazdagítja.

Lídia: Fájó, de a rohanás és kapkodás azért is méregdrága, mert ilyenkor parkol be az ember a tilosba, ilyenkor lépi át a sebességkorlátozást, ilyenkor fizeti be késve a csekkeket, majd a késedelmi kamatot, hogy mással ne is folytassuk. Nem beszélve a közelgő év végi őrületről, már ami a karácsonyi ajándékokért vívott közelharcot illeti. Én már most nézelődök a neten ajándékötleteket keresve, és készül az ajándéklistám is. Azt még nem tudom, hogyan lesz dugipénzem a férjem ajándékára, de egy következő csevegésünk alkalmával megbeszéljük. (Nevetés.)

Békebeli kakaós csiga

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt – 70 Ft, 4 dl langyos tej – 88 Ft, 2 tojássárgája – 68 Ft, 6 dkg puha margarin – 50 Ft, 6 dkg cukor – 18 Ft, 2,5 dkg friss élesztő – 25 Ft, a szokásos „csipet só”. A töltelékhez: 6 dkg kakaópor – 120 Ft, 10 dkg cukor – 30 Ft, 12 dkg olvasztott vaj – 28 Ft.
Ha a kenyérsütőgép dagasztóprogramját használjuk, akkor mindezt egyszerre beleöntjük, és a gépben állítjuk össze, illetve kelesztjük meg. Ha nincs ilyen masinánk, akkor az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összegyömöszköljük úgy, hogy ne ragadjon, aztán meleg helyen kelesztjük. Kb. egy centis vastagságúra nyújtjuk a megkelt tésztát, olvasztott margarinnal jól bekenjük, majd beterítjük cukrozott kakaóporral. A mennyiség ízlés és tapasztalat kérdése, mint ahogy az is, hogy mekkora csigákat csinálunk, és hogy milyen vastagra szeleteljük a feltekert tésztát. A 1,5 centisre szeletelt csigák kétszeresére nőnek sütés közben. Kizsírozott tepsibe ültetjük őket egymáshoz közel, és a tetejüket olvasztott vajjal átkenjük. Légkeverésen 120 fokon kb. 20-25 perc alatt sül aranyszínűre. Összesen 25 db csiga lesz belőle, anyagár 25 Ft/db.

Olvasson tovább: