Kereső toggle

A Nyugat veszedelmei

Liam Neeson - Taken 2

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Manapság amerikaiként Isztambulba menni nem életbiztosítás. Főként, ha három autónyi albán nehézfiú tapad az emberre, hogy elégtételt vegyen. Ám hősünk, a kiszolgált CIA-ügynök (továbbra is) jó karban van, így a játszma legalább kétesélyes. A nagysikerű Elrabolva című film folytatása ismét többet nyújt az akciófilmek sablon-kelléktáránál. Bár most szerényebb mértékben.

Az alapfilm fő ereje a rádöbbenés drámája volt: a kellemes nyugati életforma mily könnyen és naiv módon esik áldozatul a „kelet” nomád vadságának; jólét és lazaság után iszonyatos rabszolgaság a leánykereskedők mocskos kamráiban. Ez akkor vészjelzésként hatott. S nem csak lányos szülők számára.

Egy másik, most is kijátszott hatáselem a személyes érintettség vonzása. Mert azonosulni a szereplőkkel nagyon tudunk, ha családjuk kerül veszélybe, és készek azt megmenteni. Akkor igazán velük vagyunk. A kulcs nem a sorozatos erőszak látványában, hanem a kis dolgokban van, például Liam Neeson aggódó és elszánt arcának rezdüléseiben. Ugyanez a két film számos kigyúrtabb – ám sziklaarcú – akciósztárral nem működött volna.  Bár ami azt illeti, a 60 éves, a Schindler listájának címszerepében közismertté lett ír színész is „szálkásított” valamennyit. Igaz, ő mindig szigorúan védekezésből öl.

Bryan exügynök immár magántestőrként pár napig Isztambulban külsőzik. Vele van az első részben kiszabadított lánya s egykori felesége, talán van esély az újrakezdésre is. Romantikus hétvége helyett azonban az albán bosszúkommandó érkezik. Elszántak mindenféle szörnyűségre, legelőbb a családfő vérét szeretnék ontani az elhalt rokonok sírhantján, amihez persze élve kell odacipelni. Ezért az „elrabolva” motívum most is megmarad. Isztambul lepusztult arcát jócskán megismerjük a nagy kergetőzésben, meg a fogságból kiszabadulás precíz módszertanát – ezekből James Bond is tanulhatna, annyi köztük a ravaszság és az ötlet.

A családi kapcsolatok az életveszélyben elképesztő erővel újulnak meg, ezt mindenképp hitelesnek látjuk. És még valami, amit lenéző gőg, pláne rasszizmus nélkül, talán véletlenül villant fel ez a film. Amikor már csak a bosszúra esküdött albán családfő van életben, akit hősünk életben hagyna. Férfi módra szavát veszi a békéről: elég a vérből és pusztulásból, zárják le itt és most. Talán ez a jelenet lesz végül időtálló az egyébként egyszerű sztoriból, mert kiderül: a vérbosszú és a gyűlölet energizálta kultúrkörök fanatikusaival nemigen lehet megegyezni. Ígérjenek bármit is.

Olvasson tovább: