Kereső toggle

Veteményes a balkonon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Én meg lugost csinálok, épen olyat,

Mint az előbbi, s így közénk varázslom

A vesztett Édent."

Madách: Az ember tragédiája óta tudjuk, hogy az ember törekszik az édeni állapotok helyreállítására.

Hogy növények, zöldfelületek legyenek a közelünkben, a 21. században - mikor az emberek nagy része városokban, megapoliszokban kénytelen élni - még indokoltabbá válik. Nagy előrelépés tanúi lehetünk napjainkban, mikor az emberiség kezdi felismerni, hogy élelemmel való ellátásához az egyénnek is hozzá kell járulnia, és közvetlen környezetét is használatba kell vennie. Jelen írásunk azért született, hogy a mostanában divatba jött városi kertészkedést népszerűsítsük, és az apró lépések megtételére vegyük rá olvasóinkat. Nem szükséges ecsetelnünk, hogy a zöld környezet pihentető, megnyugtató hatással van az emberre. Ezért megpróbálunk néhány használható gyakorlati tanáccsal szolgálni a megfelelő növények kiválasztásához, tartásához, most külön figyelemmel a haszon- és fűszernövényekre.

A legkisebb „kert". Árnyékos konyhaablak, párkány: olyan fontos tényezőt, mint a napfénnyel ellátottság, érdemes figyelembe vennünk. Nagyon árnyékos, sötét ablakban ne várjunk túl sokat növényeinktől. Ezekre a helyekre - idényjelleggel - kisebb cserepes fűszernövényeket válasszunk, amelyek néhány főzés alkalmával felhasználhatók. Például kakukkfű,

petrezselyem, menta, citromfű, rozmaring - ezek belső térben is tartható növények. Amikor felhasználtuk a fűszerek nagy részét, nem érdemes tovább tartanunk, meg kell válnunk tőlük, tehát kidobjuk, vagy kerttel rendelkező családtagnak, ismerősnek továbbadjuk, megmentés céljából. Ezen növények nagy része általában kiültetés után újrahajt, és ki tudja, később nem kapunk-e egy-egy csokornyit hálából új tulajdonosától. Ezek a növények a kapcsolatok megújulását, megerősödését is szolgálhatják, de ez már egy másik történet...

Naposabb ablak, párkány. Először is tisztázzuk, mit is jelent a naposabb kifejezés. Három-négy óra teljes napsütés már meglepően sok növény számára elegendő. Itt már tervezhetünk hosszabb távra is. A fent említett növényeken kívül még jól tartható a bazsalikom, zeller, snidling, majoránna, csombor. Ha van lehetőségünk, helyezzük ízléses, a konyhánk berendezéséhez színében, stílusában illő kaspóba a cserepeket.

Külső párkányon való tartáshoz érdemes valamilyen korláton vagy rögzítési módon törni a fejünket, különösen, ha szeles helyen lakunk, nehogy üresre söpörje egy vihar a párkányunkat. Továbbá célszerű egy-két mérettel nagyobb cserépbe átültetni a növényeket, mert így megkönnyíthetjük saját dolgunkat, a nagy melegben nem szárad ki akár fél nap alatt a föld. Ültetéshez jó minőségű fűszer- vagy általános virágföldet használjunk, ehhez egyötöd részben homokot is keverhetünk. Gazdaságosabban szerezhetjük be a földet, ha nagyobb kiszerelésben vásároljuk meg. A fel nem használt mennyiséget a zsákot lezárva későbbi ültetésekhez akár egy-két évig is tárolhatjuk.

Itt érdemes néhány szót szólni - érdekes módon az idei évre jellemző - gyakori hibáról: a túlöntözésről. Sokan gondolták úgy, hogy mivel extrém melegek voltak, a növények is olyan mértékben hasznosítják a vizet, mint az emberi szervezet. A növények csak meghatározott mértékben és gyorsasággal képesek a vízfelvételre, ezért ha a cserépben tartósan több folyadék van, mint amit a növény hasznosítani tud, úgynevezett pangó víz keletkezik. Ha ez tartósan áll fönn, akkor megindul egy rothadási folyamat, amit csak nehezen lehet helyrehozni. Mivel a gyökérpusztulás tünetei igen hasonlóak a szárazság okozta tünetekhez, a gondos tulajdonosok - mivel kókadnak a levelek - szorgalmasan locsolgatják a növényeiket, egészen a teljes pusztulásig... Tehát egy megszívlelendő általános szabály: mielőtt kiirtjuk kedvenceinket, ellenőrizzük a vízmennyiséget a cserepekben, kaspókban, és csak akkor öntözzünk, ha szükséges.

Még egy fontos dologról ne feledkezzünk meg. Bármekkora növényállományunk van is, a nyaralás idejére gondoskodnunk kell az ellátásukról. Ma már beszerezhető víztárolós balkonláda, cserép, amely négy-öt napra elegendő vizet tárol, és a növények fokozatosan juthatnak hozzá a szükséges mennyiséghez. Kapható kerámia vízadagoló is, amit feltöltünk, és szintén néhány napig kitart. Továbbá a legújabb ötlet a balkonra, teraszra is összeállítható automata öntözőrendszer, amit napra, órára be lehet állítani igény szerint. Amennyiben egyikkel sem rendelkezünk, remélhetőleg van olyan rokon, jó barát, esetleg jó szomszéd, aki gondját viseli növényeinknek. (Már megint a kapcsolatok...)

Térjünk át az erkély, balkon és terasz kérdésére. Itt már több lehetőségünk van. Az előbb említett növények mellett szerepet kaphatnak a paradicsomok, paprikák, salátafélék, kínai fokhagyma, levendula, és színre léphetnek a futónövények is (cukkini, uborka, bab stb.). Akár retekkel, salátafélékkel is próbálkozhatunk. Mielőtt képzeletünket a magasba röpítenék az álmok az éden létrehozásáról erkélyünkön, néhány használható ötletet ajánlunk.

A haszonnövények (paprika, paradicsom, saláták stb.) eredetileg szabad földön éreznék otthon magukat. Ezért megfelelő méretű termesztőedényt biztosítsunk számukra. Ez azt jelenti, hogy legalább 25-30 cm-es cserepet válasszunk, de az sem baj, ha nagyobb. A földet nem kell minden évben feltétlenül kicserélni, ha csak valamiféle gombás fertőzés vagy egyéb komoly kórokozó fel nem üti a fejét. Amennyiben ez elkerülte ültetvényünket, esetleg permetezéssel megelőztük, akkor a következő beültetéskor komposzttal, marhatrágyával keverjük, forgassuk át a földet. Így elegendő három-négy évente a teljes földcsere.

Sokan még ma is ragaszkodnak az agyagcserepekhez, de tapasztalatok szerint a műanyag edények, cserepek is tökéletesen megfelelőek. Ma már ízléses és tartós fajtákat vásárolhatunk.

Nagyon napsütötte erkélyen (8-10 óra) előfordulhat, hogy még árnyékolásról is gondoskodnunk kell, mivel a napsugárzás felforrósíthatja a házfalat, és akár 45-50 ˚C-ot is elérhet a hőmérséklet. Ezt az erős hőhatást nem minden növény viseli el (pl. menta, citromfű). Erre megfelelő lehet egy kerti szék vagy asztal is, nem kell bonyolult megoldásokon gondolkodnunk. Sok sikert és gazdag termést!

Olvasson tovább: