hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legyen ön is balerina!
A legnőiesebb női fitneszsport

2012. 09. 14.
Habár még kevésbé ismert Magyarországon, ez nem von le semmit értékéből. Az Oroszországból származó, speciális mozgásformát minden nő számára ajánlják, akik egy nehéz nap után szeretnének kicsit kikapcsolni, lazítani, ugyanakkor a testüket is formába akarják hozni. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt kecses, balettos mozdulatok keretében tehetik meg.

Hivatalos nevén PortDeBras (francia kifejezés a balettban, kartartást jelent), de itthon fitneszbalett néven is elterjedt. Ahogy a magyar neve is utal rá, többek között a fitneszaerobic, a stretching és a balett ötvözete. Szülőatyja Julio Papi spanyol származású fitneszguru és Vladimir Snezhik orosz koreográfus. A sztori: 2006 júniusában a két régi ismerős ismét találkozott Oroszországban. Vladimir épp egy balettmozdulatokkal, erősítéssel és egyensúlyozási gyakorlatokkal kombinált edzést tartott, Julio ezalatt nyújtásokat végzett a talajon, eközben figyelte a táncosokat, és élvezte  a zenét. Ekkor hirtelen egy ötlet villant be a fejébe, melynek megvalósítását már közösen kezdték el kidolgozni.

Ugyanazon év szeptemberében mutatták be debütáló programjukat Moszkvában, ekkor készítették el első videofelvételüket is. A PortDeBras megalkotásával egy olyan mozgásforma kialakítására törekedtek, amely bárki számára könnyen elsajátítható, ugyanakkor hatásos.

Előnye a többi táncos, aerobic jellegű edzéssel szemben, hogy lassú, így követhetők a mozdulatok, nem kell végig ugrálni, viszont intenzíven megdolgoztatja az izmokat, ezt azonban a lágy aláfestő zene és a kellemes hangulat feledteti velünk a mozgás során, holott csak térdhajlításból körülbelül négyszázat kell végezni egy óra alatt. Ami pedig az egésznek a vázát, tartását, eleganciáját megadja, hogy mindez táncos formában zajlik, felélesztve a bennünk szunnyadó balerinát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!