hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ködpiszkálók
Tarolnak az egészségügyi babonák és tévhitek

2012. 09. 13.
Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyetemi adjunktusa, a kodpiszkalo.blog.hu szerzője. Az egészséggel kapcsolatban az interneten keringő tévinformációk késztették arra, hogy csapatával tudományos oknyomozásba kezdjen. Hogy érdemes-e a mai világban „ködpiszkálónak" lenni - erről beszélgettünk az egyetemi oktatóval.

Mi késztet egyetemi oktatókat, gyógyszerészeket és orvosokat arra, hogy kilépjenek az internetre, és leleplezzenek egészségügyi tévhiteket, rémhíreket, hazugságokat? Ekkora lenne a sötétség?

- A blog írása egyfajta társadalmi felelősségvállalás részünkről, mivel úgy vélem, kutatóként és oktatóként feladatunk, hogy tudásunkat azokkal is megosszuk, akik nem ülnek hallgatóként az egyetem padjaiban. Az ismeretterjesztés talán még nehezebb is, mint egy tudományos előadás megtartása, mivel közérthető nyelven kell írni olyan témákról, amelyek tárgyalása sokak számára nehezen elképzelhető szakkifejezések nélkül. A blog írói, Ipolyi-Topál Gitta háziorvos, a jobbulast.com írója, valamint Orbán-Gyapai Orsolya és Ványolós Attila egyetemi kollégáim, ezt velem együtt fontosnak tartják. Emellett nagyon sok olyan ismétlődő kérdést kapunk e-mailben gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel vagy „csodás" gyógymódokkal kapcsolatban, amelyek megválaszolására talán egy nyilvános fórum a legalkalmasabb. Egyébként véleményem szerint nem a „sötétség" a nagy, hanem inkább a köd, és a ködösítés mögött általában üzleti megfontolás van.

Az emberek nagy többsége mára már az internetről tudakozódik a betegségével kapcsolatban. Ott viszont egymásnak ellentmondó információk keringenek. Az Önök blogja azonban tudományos igényességgel, de mégis érthető módon ad választ visszás kérdésekre. Milyen a fogadtatása?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!