hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hűs nyalánkság
Egy kis fagyitörténelem

2012. 09. 14.
Nagy Sándor a csaták előtt élénkítő szerként használta, Hippokratész orvosságként ajánlotta, míg Néró császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni e különleges desszert készítéséhez. A minden korban népszerű, hűs nyalánkságot napjainkra megszámlálhatatlan ízben készítik: lehet gazdagon krémes, tejszínes, joghurtos vagy lightosan gyümölcsös. Sőt, versenyeket is szerveznek köré, így már nyalhatjuk az év fagyiját is.

Ötezer évvel ezelőtt valószínűleg először a kínaiak fogyasztották a fagylalt ősét, mely hóból, tejből és gyümölcsökből állt. A jéggel való hűtés, a hűtőkamrák már i. e. 1000 környékén ismertek voltak Kínában, és innen már csak egy ugrás volt a fagyasztott nyalánkság: a főtt rizshez fűszereket és tejet adtak, majd ezt a keveréket fagyasztották le. Az egyiptomiak és a görögök is igyekeztek a nagy melegben némi hűvöset becsempészni: főleg hóval kevert italokkal vagy jégre tett gyümölcsökkel hűsítették magukat. Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor is rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához.

A római kor után a reneszánsz idején kapott új erőre a „nyalakodás", ami főként szicíliai cukrászoknak volt köszönhető. A kor leghíresebb szakácsa, Rugerri olyan jó hűsítőket készített, hogy Medici Katalin még Franciaországba is magával vitte. Aztán 1559-ben Bernardo Buontalentinek eszébe jutott, hogy tejjel és tojással is készíthető fagylalt. A Gelato Buontalenti alapja tej, méz, tojássárgája és egy kis bor, majd ehhez jön a citromlével ízesített gyümölcs. A firenzei krém a mai napig létező és kedvelt desszert. De a lapáttal való fagylaltkeverés technológiájának megalkotása is az ő nevéhez fűződik.

Újabb lépés volt a tökéletes fagylalt felé a tejszín felhasználása: Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai cukrász volt az, aki újabb szintre emelte a fagylaltkészítést. Ezért a krémes csodáért sokan elzarándokoltak az 1686-ban megnyílt és azóta is üzemelő párizsi kávézójába, a Le Procope-ba, ahol negyvenféle fagylalt közül választhattak a vendégek. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és sorbet közül válogathattak az édesszájú látogatók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!