Kereső toggle

Balra át!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bal lábbal kelt fel, kétbalkezes, balfácán - és még sokáig sorolhatnánk azokat a negatív jelen-tésű kifejezéseket, amelyeket a magyar nyelv a bal oldalhoz társít. Bár ma már egyre elfogadottabbá válik, a balkezesség évezredek óta kimeríthetetlen vitatéma a társadalomban.

A történelem során a balkezesség többnyire negatív megítélésben részesült. Míg a barlangrajzok közel fele még bizonyítottan bal kézzel készült, addig a sötét középkorban már egyenesen az ördög művének tartották, ha valaki ezt a kezét használta, bizonyos társadalmakban pedig különféle kegyetlen praktikákkal (bal kéz hátrakötése, testi fenyítés, esetenként halálbüntetés) vették rá az embereket arra, hogy a jobb kezüket részesítsék előnyben.  A negatív személyeket, mint például az áruló Júdást is, balkezesként ábrázolták a korabeli festményeken. Bizonyára ez az évezredeken át tartó elnyomás is közrejátszik abban, hogy napjainkban is a népesség csupán 10 százaléka balkezes.

A jobb vagy bal kéz használatának a kialakulására a tudomány mai állása szerint nincs pontos magyarázat, ám az erre irányuló kutatások érdekes eredményeket mutatnak. Tudósok felfedeztek egy LRRTM1 elnevezésű, apai ágon öröklődő gént, melyből a balkezesek szervezetében jóval több található, mint a jobbkezesekében. Ez a gén felelős azért, hogy míg a jobbkezesek esetében a bal agyfélteke domináns - amely a beszédkészséget és a logikus gondolkozást irányítja -, addig a balkezesek esetében ez többnyire fordítva működik: a jobb agyfélteke domináns, mely az érzelmeket és a kreativitást irányítja, valamint a térbeli tájékozódásért is felel. Ez utóbbi magyarázza, hogy a balkezesek kiemelkedően teljesítenek az olyan, gyors reakcióidőt és jó tájékozódást igénylő sportágakban, mint a tenisz, a labdarúgás vagy a vívás.

A legkorábbi felfedezés szerint a kézhasználat ugyanúgy öröklődik, mint például a szem színe. Az öröklődési törvényeket megalkotó tudós, Gregor Mendel megállapította, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő vagy nagyszülő balkezes, akkor nagy valószínűséggel az utód is a bal kezét részesíti majd előnyben - ez az elmélet azonban csak a balkezesek kevesebb mint felére (46 százalék) igaz.

A közelmúltban más elméletek is napvilágot láttak. Például Amar J. S. Klar genetikus szerint létezik olyan domináns gén, mely az emberek többségében a jobbkezességet eredményezi. Ezen elmélet szerint az emberiség körülbelül 20 százaléka nem rendelkezik ilyen jobbkezes génnel, akiknek így 50 százalék esélyük van arra, hogy vagy a jobb, vagy a bal kezüket részesítik előnyben. Ha létezik is jobbkezes gén, egyelőre nincs rá tudományos bizonyíték.

Mások úgy gondolják, a kézhasználat kialakulásában nem a gének vagy az öröklődés, sokkal inkább a születés előtti behatások játszanak szerepet. Tudományos megfigyelések alátámasztják, hogy a terhesség vagy a születés alatti trauma növeli a balkezesség esélyét, valamint a negyvenes éveikben szülő nők gyermeke is nagyobb eséllyel lesz balkezes, mint azoké, akik korábban válnak anyává. További érdekes adat, hogy a férfiak körében gyakoribb a balkezesség, mint a nőknél, amit a balkezesek esetében megfigyelhető megnövekedett tesztoszteronszintnek tulajdonítanak a tudósok. Azt is megfigyelték, hogy gyakran az ikerpárok egyik tagja a jobb kezét, a másik pedig a bal kezét használja.

Továbbá azt is kimutatták, hogy a balkezesek a gondolkodást igénylő feladatok elvégzésében gyorsabban és hatékonyabban teljesítenek. Ennek oka, hogy az alapvetően jobbkezes világban a balkezesek rákényszerültek, hogy jobban átgondolják a dolgokat, mielőtt cselekszenek, ez pedig mindennapos szokássá vált az életükben.

Az elmúlt évtizedekben a családokban és az oktatásban is bevett gyakorlat volt az eredetileg balkezes gyermekek átszoktatása jobb kézre, ami komoly károkat, például dadogást, neurológiai problémákat okozott. Pedig a történelem során sok híres ember bizonyította, hogy a balkezesség egyáltalán nem hátrány. Csak hogy néhány nevet említsünk: Julius Caesar, Picasso, Beethoven, Fred Astaire, Charlie Chaplin, John McEnroe, Barack Obama, Petőfi Sándor, valamint a leghíresebb magyar balkezes, Puskás Ferenc.

A múlt hibáiból okulva a társadalom egyre toleránsabb a balkezességgel szemben. Ezt mutatja, hogy egyre több, kifejezetten balkezes használati tárgy elérhető, valamint a minden évben augusztus 13-án megrendezik a Balkezesek Világnapját, amelyen az érintettek és az érdeklődők még többet megtudhatnak a jelenségről.

A legjobb tehát szabad kezet adni a kézhasználatban.

A kétkezesség

Az ambidexterek azok, akik mindkét kezüket majdnem vagy ugyanolyan ügyesen használják. A jelenség igen-igen ritka. A világ leghíresebb kétkezese Leonardo da Vinci, aki mindkét kezével tudott írni. A Montclair State University kutatói azt vizsgálták, mennyire függ össze a kezesség az érzésekkel és azok befolyásolhatóságának mértékével. Kísérletükben a kétkezesek vették át a legerősebben a környezet hangulatait, sűrűbben számoltak be a kísérlet alatt keletkező hangulatváltozásokról, mint az átlagos jobb- és balkezesek.

Az ókori Izraelben, Benjámin törzsében viszont igen gyakori volt a kétkezesség. Működött egy 700 fős kétkezes parittyás elitalakulat, illetve ugyanebből a törzsből származott Ehud, aki szintén ambidexter volt, így tudta csellel leszúrni Eglon moábi királyt.

 

Olvasson tovább: