Kereső toggle

Milyen mélyre ugorhatunk?

Hasznos tippek saját úszómedence építéséhez

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Napjainkban a saját kerti medence már nem olyan távoli, megvalósíthatatlan álom, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Rendkívül nagy a választék: már egészen olcsón, pár ezer forinttól lehet a gyerekeknek kerti pancsolót felállítani, a tehetősebbek pedig úszómedence építtetésébe is belevághatnak, amely mérettől és extráktól függően több millió forintba is kerülhet.

Ha medencevásárláson törjük a fejünket, a pénztárcánk vastagsága mellett az elsők között szokott felmerülni az a kérdés, hogy milyen célt fog betölteni az új szerzeményünk. Amennyiben a gyerekeknek szánjuk pancsolásra, akkor nem kell messzire menni, hiszen szinte minden hipermarketben és nagyobb barkácsáruházban találhatunk néhány ezer forinttól kezdődően felfújható vagy akár merev falú kerti medencét is, amely a szezon után szétbontható. Ezek általában kevesebb használat után is leengedhetnek, kilyukadhatnak, ám kitűnő móka a család legkisebb tagjai számára.

Ha úszásra tervezzük a medencét, elegendő 6-7 méter hosszúságú, 1,2-1,4 méter mélységű medencében gondolkodnunk. A szélessége nagyjából a hosszúságának a fele legyen. Ha nem akarunk egyedül úszni, akkor érdemes 4-5 méter szélesre tervezni. Ennél mélyebb és hosszabb medence szükségtelen pluszkiadást jelenthet. Az uszodákban látottak alapján a köztudatban a 2 méteres mélység van, így sokan azt hiszik, hogy a jó úszómedence minimum 2 méter mély. Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy úszáshoz elegendő 1,2 méter mélységű víz is. Ha pedig ennél mélyebbet, 1,4 méteres medencét készíttetünk, az már a mély víz érzését keltheti a használójában.

Folyamatos úszás érzetét eredményezi egy ellenáramoltató beszereltetése, amely már 200 ezer forint körüli összegtől megvásárolható. Akár utólag is a medence peremére csatlakoztathatjuk. Segítségével így már 3-4 méter hosszú medencében is folyamatosan helyben úszhatunk, hiszen az áramoltatók alkalmazásával lehetővé válik a folytonos egyhelyben úszás kisebb helyen is. Az ellenáramoltatók előnye, hogy akár hátmasszírozó gépként is funkcionálhatnak.

Fontos kérdés, hogy kültéri vagy beltéri medencét készíttessünk-e? A kültéri medencék építésekor figyelembe kell venni a környezeti adottságokat. Célszerű szélvédett, fáktól, bokroktól távol eső helyet választani, lévén, hogy a behulló falevelektől meg kell majd tisztítani a medencét. Továbbá érdemes a föld felszínétől kissé kiemelkedőre építtetni, így elkerülhető, hogy a csapadék, por gyűjtőhelyévé váljon medencénk. Ha beltéri medencét választunk, praktikus a háztól független, különálló létesítményt tervezni. A párátlanításról és a fűtésről előre gondoskodni kell, továbbá statikus és építész szakértelmét is érdemes igénybe venni.

Ha az alapvető kérdéseket sikerült eldönteni, a következő kérdés az, hogy milyen burkolatot válasszunk. Vízzáró burkolatnál - például PVC- fólia - a medence szerkezetének nem kell vízzárónak lennie. Ez fordítva is igaz: ha az alap vízzáró, akkor a burkolat lehet valami tetszetősebb - például üvegmozaik -, ami viszont többletkiadást jelent.

Fontos eldönteni, hogy a medence vizének a legfelsőbb rétege milyen módon legyen elvezetve a szűrőbe. A süllyesztett víztükrű medence vízszintje a medence pereme alatt helyezkedik el. Hazánkban a legtöbb medence így készül. Ez körülbelül 30 százalékkal olcsóbb, mint a feszített víztükrű, ahol a víz szintje egybeesik a medence peremével.

A kiszorított víz elvezetése hangos, ám a tetszetősebb küllemű medencében vidáman lehet lubickolni, hiszen a teljes terület ki van töltve vízzel. Kültéren nem praktikus az elhelyezése, mert a szennyeződések a túlfolyórácson gyűlnek össze, amelynek takarítása igen sok időt vesz igénybe. Figyelembe véve tehát a kivitelezési költséget, a működéssel járó zajt és a tisztítást, magáncélra célszerű süllyesztett víztükrű medencét választani. Egy 7 méter hosszú, 3,5 méter széles és 1,5 méter mély, süllyesztett víztükrű, PVC-fóliával bevont medence már 1,5 millió forinttól elérhető.

Fontos tudni, hogy az 50 köbméternél nagyobb vagy 1 méternél mélyebb kerti medencéknél bejelentési kötelezettség áll fenn a tulajdonos részéről a helyi önkormányzat felé. A 100 köbméternél nagyobb vagy 2 méternél mélyebb kerti úszómedence építésekor pedig engedélyt kell kérni az illetékes szervtől. Ha úszómedence-építést jelentünk be, akkor a papírok leadása után már hozzá is láthatunk a munkálatokhoz. Ám ha engedélyt kértünk az építéshez, akkor a dokumentumok benyújtását követően még néhány hetet várni kell, amíg az engedélyt megadják, és csak ezután lehet hozzáfogni az építéshez. Kulcsfontosságú az önkormányzattól információt kérni, hogy érvényben vannak-e olyan helyi rendeletek, amelyek meghatározzák, hogy hova, mekkora medence, milyen feltételekkel építhető, mivel ezeket egyes önkormányzatok szabályozhatják.

Ha felépült álmaink medencéje, megfelelő vízkezelő szereket és mechanikai eszközöket (szűrő, vízforgató) alkalmazva hosszú ideig megőrizhetjük a víz tisztaságát.

Olvasson tovább: