Kereső toggle

Kövér bárányt könnyű nyírni

Helyszíni riport a Vajdaságból

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megjött a meleg, itt az ideje levágni a birkák bundáját. Nincs ez másképp a Délvidéken sem. A vajdasági Bácstopolyán immáron 11. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Birkanyíró Versenyt. Odafelé menet még eszembe jutott, hogy esetleg ez csak afféle mesterséges hagyományőrző rendezvény lesz, ahol örülhetek, ha a birka valódi. De nem így történt.

„Igazi nyírók, igazi juhászok komoly versenye folyik itt" - tudtam meg a házigazda Szabó Pósz Kingától. Bár Dél-Szerbiában a birkák száma csökken, a Vajdaságban fellendülőben van a juhtartás. A gazdák alacsony kamatú hiteleket kapnak az államtól, ezért most a birka jó befektetés, így vidáman telik a verseny.

„A birkanyírás komoly mesterség, nem is a juhász végzi, hanem a nyíró. A kettő nem ugyanaz" - tudom meg Novák Károlytól, aki Felsőhegyesről jött ide a versenyre. Károly juhász nyírókat fogad fel ilyenkor, hogy levágják a gyapjat. A nyírás díja egy euró körül van, de meg kell csinálni, mert különben elpusztulnak az állatok a nyári melegben.

Az idén jó az ára a gyapjúnak: három-négy euróért is átveszik a horvátok, úgy, ahogy van, koszosan, nagyobb labda méretű gombócokban. Volt olyan év, hogy nem tudták eladni, de a nyírást akkor is el kellett végezni. „Hát ez ráfizetés volt, de muszáj megcsinálni" - meséli Károly.

Vajda Tibor nyíró is bekapcsolódik a beszélgetésbe. Mint kiderül, tavaly 16 ezer birkát nyírt meg. Majd kisvártatva hozzáteszi: „No jó, hatan csináltuk."

Nem mindegy, hogy ollóval vagy a modern borotvával végzik a nyírást. Ollóval harminc birka a napi adag, elektromos borotvával akár száz is, de sok helyen még az előbbit használják. „Látszik is, hogy létrás a birka háta, ha ollóval vágják."

A zsűri nem csak a birkanyíró gyorsaságára figyel. Fontos, hogy a versenyző hogyan hozza ki a birkát a karámból, hogyan fogja le nyírás közben, milyen szépen vágja a bundát, tiszta marad-e utána a terep, szép gombolyag formájú-e a levágott gyapjú, és végezetül, hogyan történik a birka visszavezetése. Kétség nem fér hozzá, hogy a birkatürelem és a birkanyírás között van némi összefüggés. Jobban járnak azok a juhok, amelyek kövérek, mert feszül a bőrük és könnyebb a gyapjút vágni.

Akad egyébként női versenyző is. Szikár, izmos hölgy, látszik rajta, hogy nem a fitnesz miatt ilyen „kigyúrt". Feldobja az ég felé a gyapjúgombolyagot, amit előzőleg szakszerűen összetekert, ezzel is bizonyítva, hogy „ez bizony nem esik szét".

Vajda Tibor nyíró a kedvemért felvette a 25 kilós subáját, ami természetesen vízlepergető, nyáron pedig „klimatizált". Nehéz elhinni, de biztos úgy van, ahogy mondja, bár ma már nem használják. Az övé hétszélű és XXL méretű, mert hét bundából varrták. „A feleség is elfér benne" - teszi hozzá mosolyogva Tibor.

Hogy vannak-e még kint alvó juhászok, akik együtt alszanak a nyájjal? Kérdésemre mindenki rázza a fejét. Majd hirtelen eszükbe jut, hogy ha a bosnyák nomád juhászok jönnek ide dolgozni, azok bizony kint alszanak. Még mínusz húsz fokban is. A subában és összeeszkábált nejlonsátorban térnek nyugovóra, de ne tudjam meg, milyen szaguk van, amikor visszaérnek a nyájjal.

Ezen eszmecsere után egy kis egészségtudatos birkapörkölttel tettünk pontot a verseny végére.

Olvasson tovább: