hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kövér bárányt könnyű nyírni
Helyszíni riport a Vajdaságból

2012. 06. 07.
Megjött a meleg, itt az ideje levágni a birkák bundáját. Nincs ez másképp a Délvidéken sem. A vajdasági Bácstopolyán immáron 11. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Birkanyíró Versenyt. Odafelé menet még eszembe jutott, hogy esetleg ez csak afféle mesterséges hagyományőrző rendezvény lesz, ahol örülhetek, ha a birka valódi. De nem így történt.

„Igazi nyírók, igazi juhászok komoly versenye folyik itt" - tudtam meg a házigazda Szabó Pósz Kingától. Bár Dél-Szerbiában a birkák száma csökken, a Vajdaságban fellendülőben van a juhtartás. A gazdák alacsony kamatú hiteleket kapnak az államtól, ezért most a birka jó befektetés, így vidáman telik a verseny.

„A birkanyírás komoly mesterség, nem is a juhász végzi, hanem a nyíró. A kettő nem ugyanaz" - tudom meg Novák Károlytól, aki Felsőhegyesről jött ide a versenyre. Károly juhász nyírókat fogad fel ilyenkor, hogy levágják a gyapjat. A nyírás díja egy euró körül van, de meg kell csinálni, mert különben elpusztulnak az állatok a nyári melegben.

Az idén jó az ára a gyapjúnak: három-négy euróért is átveszik a horvátok, úgy, ahogy van, koszosan, nagyobb labda méretű gombócokban. Volt olyan év, hogy nem tudták eladni, de a nyírást akkor is el kellett végezni. „Hát ez ráfizetés volt, de muszáj megcsinálni" - meséli Károly.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!