hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dress code: a ruha teszi az embert

2012. 06. 14.
Míg Európában és az Egyesült Államokban évtizedek óta hagyomány megjelölni különböző rendezvények, alkalmak kötelező ruhaviseletét, addig nálunk még csak mosolyogva és értetlenül fogadjuk azokat az angol kulcsszavas kifejezéseket, dress code-okat, amelyekkel meghívók végén, apró betűs megjegyzésként találkozunk. Habár a magyar szólás azt tartja, hogy nem a ruha teszi az embert, ez csak bizonyos értelemben igaz. Léteznek ugyanis olyan öltözködési etikettek, írott és íratlan szabályok, amelyeknek betartása mindenkire érvényes, hiszen azok megszegése negatívan hathat megítélésünkre.

Egy rendezvény, ünnepi alkalom tartalomtól függetlenül tekintéllyel, karakterrel bír, így öltözékünkkel emelhetjük, de akár rombolhatjuk is annak színvonalát. Alkalomhoz illő megjelenésünkkel embertársaink felé is kifejezzük tiszteletünket, önbecsülésünk és magabiztosságunk növeléséről nem is beszélve. Így a szervezők a nyugati országok mellett hazánkban is egyre precízebben fogalmazzák meg elvárásaikat öltözetünkkel kapcsolatosan, amellyel meghatározzák az adott rendezvény stílusát, hangvételét, valamint a meghívottaknak is útmutatást, segítséget adnak ruházatuk tekintetében. Az öltözködési etikett évszázados hagyományra tekint vissza, bár a történelemben elsősorban rangbéli, majd vagyoni státuszt szimbolizált, hiszen egyes ruhadarabokat csak a kiváltságosok hordhattak. A polgári réteg megerősödésével azonban már különböző alkalmak és események kötelező viseletét írták elő, amelyet a meghívottaknak kötelességük volt betartani. Napjainkban is ezen írott és íratlan törvények maradványai élnek a dress code-okban, ahol a tömör angol kifejezések mögött komoly öltözködési szabályrendszert találunk, amelyek kötelező érvényűek, helytől, évszaktól és divattrendektől függetlenül.

A legexkluzívabb öltözködést a white tie kifejezés takarja (utalva a férfiak fehér csokornyakkendőjére), amely a legelegánsabb és egyben a legszigorúbb előírást tartalmazza. Általában királyi és állami ceremóniákon, estélyek alkalmával viselik a meghívottak. Férfiaknak kötelező a frakk, a fehér ing fehér mellénnyel, fehér, kézzel csomózott piké csokornyakkendővel, fehér selyemsállal és a frakkhoz illő, speciális cipővel kiegészítve. A hölgyek kötelező viselete a nagyestélyi és a hosszú kesztyű, és a ruha stílusához illő magas sarkú cipő, valamint kiegészítőként választható egy aprócska ékszertáska és egy elegáns selyem stóla.

Még ünnepélyes, de a white tie-nál jóval egyszerűbb a black tie (utalva a fekete csokornyakkendőre) öltözékegyüttes. Az uraknál a fekete szmoking, fehér ing, fekete csokornyakkendő és fekete lakkcipő az előírt öltözet, széles spanyol övvel. A hölgyek nagyestélyiben és koktélruhában is megjelenhetnek az alkalomtól és az időtől függően. Ennek egyszerűsítettebb és így árban szelídebb változata a black tie optional, black tie invited, amely az uraknak ad egy kis kedvezményt: a fekete szmoking mellett a fekete öltöny, a csokornyakkendő helyett pedig fekete vagy visszafogott színű nyakkendő is megengedett. A hölgyek estélyit vagy koktélruhát is magukra ölthetnek, de az ünnepélyesség, azaz a fényes anyagok, csillogó, gazdag részletek nem elvárás. Mindkét öltözködési stílus gyakoribb a ritkaságnak számító white tie-hoz képest, hiszen exkluzív estélyek és esküvők előírásait tartalmazza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!