Kereső toggle

Dress code: a ruha teszi az embert

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg Európában és az Egyesült Államokban évtizedek óta hagyomány megjelölni különböző rendezvények, alkalmak kötelező ruhaviseletét, addig nálunk még csak mosolyogva és értetlenül fogadjuk azokat az angol kulcsszavas kifejezéseket, dress code-okat, amelyekkel meghívók végén, apró betűs megjegyzésként találkozunk. Habár a magyar szólás azt tartja, hogy nem a ruha teszi az embert, ez csak bizonyos értelemben igaz. Léteznek ugyanis olyan öltözködési etikettek, írott és íratlan szabályok, amelyeknek betartása mindenkire érvényes, hiszen azok megszegése negatívan hathat megítélésünkre.

Egy rendezvény, ünnepi alkalom tartalomtól függetlenül tekintéllyel, karakterrel bír, így öltözékünkkel emelhetjük, de akár rombolhatjuk is annak színvonalát. Alkalomhoz illő megjelenésünkkel embertársaink felé is kifejezzük tiszteletünket, önbecsülésünk és magabiztosságunk növeléséről nem is beszélve. Így a szervezők a nyugati országok mellett hazánkban is egyre precízebben fogalmazzák meg elvárásaikat öltözetünkkel kapcsolatosan, amellyel meghatározzák az adott rendezvény stílusát, hangvételét, valamint a meghívottaknak is útmutatást, segítséget adnak ruházatuk tekintetében. Az öltözködési etikett évszázados hagyományra tekint vissza, bár a történelemben elsősorban rangbéli, majd vagyoni státuszt szimbolizált, hiszen egyes ruhadarabokat csak a kiváltságosok hordhattak. A polgári réteg megerősödésével azonban már különböző alkalmak és események kötelező viseletét írták elő, amelyet a meghívottaknak kötelességük volt betartani. Napjainkban is ezen írott és íratlan törvények maradványai élnek a dress code-okban, ahol a tömör angol kifejezések mögött komoly öltözködési szabályrendszert találunk, amelyek kötelező érvényűek, helytől, évszaktól és divattrendektől függetlenül.

A legexkluzívabb öltözködést a white tie kifejezés takarja (utalva a férfiak fehér csokornyakkendőjére), amely a legelegánsabb és egyben a legszigorúbb előírást tartalmazza. Általában királyi és állami ceremóniákon, estélyek alkalmával viselik a meghívottak. Férfiaknak kötelező a frakk, a fehér ing fehér mellénnyel, fehér, kézzel csomózott piké csokornyakkendővel, fehér selyemsállal és a frakkhoz illő, speciális cipővel kiegészítve. A hölgyek kötelező viselete a nagyestélyi és a hosszú kesztyű, és a ruha stílusához illő magas sarkú cipő, valamint kiegészítőként választható egy aprócska ékszertáska és egy elegáns selyem stóla.

Még ünnepélyes, de a white tie-nál jóval egyszerűbb a black tie (utalva a fekete csokornyakkendőre) öltözékegyüttes. Az uraknál a fekete szmoking, fehér ing, fekete csokornyakkendő és fekete lakkcipő az előírt öltözet, széles spanyol övvel. A hölgyek nagyestélyiben és koktélruhában is megjelenhetnek az alkalomtól és az időtől függően. Ennek egyszerűsítettebb és így árban szelídebb változata a black tie optional, black tie invited, amely az uraknak ad egy kis kedvezményt: a fekete szmoking mellett a fekete öltöny, a csokornyakkendő helyett pedig fekete vagy visszafogott színű nyakkendő is megengedett. A hölgyek estélyit vagy koktélruhát is magukra ölthetnek, de az ünnepélyesség, azaz a fényes anyagok, csillogó, gazdag részletek nem elvárás. Mindkét öltözködési stílus gyakoribb a ritkaságnak számító white tie-hoz képest, hiszen exkluzív estélyek és esküvők előírásait tartalmazza.

A formal és semi-formal (hivatalos és félhivatalos) még elegáns, de kevésbé kötött rendezvények öltözködését jelöli. A formal viselet sötét öltönyt sötét nyakkendővel ír elő férfiak részére, hölgyeknek pedig az egyszerű, de elegáns ruhát. A semi-formal megjelölés uraknak akár világosabb öltönyt is jelenthet világosabb, színesebb nyakkendővel, hölgyeknek pedig egy szép ruhát, azonban mindkét előírásnál figyelembe kell venni, hogy este hat után ünnepélyesebb hangvételt kell öltözékünknek tükröznie: mindegyik kategória feljebb lép eggyel. Azaz a formal a black tie-hoz, míg a semi-formal a formalhoz igazodik. A stílusok ranglétráján lejjebb haladva már sokkal lazább és színesebb öltözékekkel találkozhatunk, alkalmazkodva az adott események lazább, közvetlenebb hangulatához.

Az informal (kötetlen) kifejezés alatt a férfiak hétköznapi, öltönyös viseletét értjük, színesebb nyakkendővel, hölgyeknél pedig az elegáns ruhát. Fontos, hogy amennyiben a rendezvény hat óra után kezdődik, a sötét szín és az ünnepélyesség domináljon, mindkét esetben. Üzleti tárgyalások és előadások meghatározott viselete a business formal, ami a férfiaknál azonos a semi-formallal, ahol a fekete és a sötét árnyalatú öltönyök nem kötelezőek. A hölgyek elegáns ruhát és kosztümöt is viselhetnek, azonban a mély kivágás és a térd fölé érő szoknya nem megengedett.

A casual szó szerint hétköznapi ruházatot jelöl, az előírt ruhadarabok tekintetében a formal előírásokhoz hasonlít, mégis színei és anyaghasználata miatt lazább, kötetlenebb hangulatú. Férfiak hordhatnak öltönyt, valamint zakó-nadrág kombinációt is. Hölgyeknek megengedett a nadrág viselete elegáns blúzzal, a legfontosabb, hogy az összhatás igényes legyen. A sportos részletek, ruhadarabok és a farmer azonban nem alkalmazhatóak.

Ennél még egyszerűbb és a legtöbbször megjelölt dress code a smart casual, amely bár kevésbé szigorú, mégis igényes ruhadarabokat jelent. Férfiak részéről színesedik a látvány: lehet öltönyt, de zakót is hordani, színben hozzá illő, hosszú nadrággal. Ing mellé megengedett a pulóver, illetve kardigán viselete, hölgyeknél a csinos nadrág vagy szoknya és blúz kombinációja is. Bármit bármivel lehet párosítani, a jó ízlés határain belül, azonban a sportos és farmer ruhadarabok itt sem megengedettek. Írásunk összegzése csak ízelítője az általános, előírt öltözködési szabályoknak, hiszen ezek alapvető meghatározásokat tartalmaznak minden részletre kitérően. Szerencsére, ma már rengeteg szakkönyv és az internet is segítségünkre van, így nemcsak általánosságban, de más kultúrájú országok, intézmények és munkahelyek egyedi előírásainak is utána nézhetünk, így nem tévedhetünk a stílusokban való eligazodásban.

Olvasson tovább: