hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A teázás tudománya

2012. 02. 23.
Lehet fekete, fehér, zöld, ginszeng, oolong, meg lapacho, rooibos, honeybush, vagy akár puerh és mate. A lélekmelegítő, serkentő hatású tea kétségkívül az egyik legváltozatosabb és legegészségesebb ital. Egy kínai mondás úgy tartja: „Inkább étlen három napig, mint tea nélkül egy napig." Más felfogásban pedig: „A tea maga a folyékony bölcsesség."

Tea néven a Camellia sinensis cserje forró vízbe áztatott, szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzetet értjük - legalábbis a lexikonok szerint. Az örökzöld növény a kaméliák rendjébe tartozik, mely szubtrópusi őserdőben őshonos, és fává nő. Származásáról kínai és japán eredetű legendák keringenek. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják a felfedezését. Shen Nung kínai császár (Kr. e. 2700) egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe sodorta a szél a tealeveleket: a császár megkóstolta, és ízletesnek találta, így született meg a tea.

Ezután folyamatosan használták, de inkább csak fűszerként vagy ételekbe főzve. A tea kultusza csak a Han-dinasztia idején (Kr. u. 206-220) alakult ki, ekkor kezdték el gyógyszerként alkalmazni. Lassacskán megjelentek a teaházak is: először vándorárusok mérték ki a teát, majd felbukkantak apró teázók is. Marco Polo Kínába érkezésekor a teaházak már jellegzetes részét képezték a helyi kultúrának.

Európában fokozatosan terjedt el holland és portugál hajósok révén. Angliában a teadivat főleg női körökben volt népszerű, amit jelentősen elősegített, hogy a teázókba ők is beléphettek, a kávéházakba azonban nem. Anna brit királynő is nagymértékben hozzájárult a teakultusz kialakulásához azzal, hogy a szokásos ale sör helyett teát ivott reggelijéhez. Hasonlóan hódított Észak-Amerikában: itt a tea politikai vonatkozásai különösen jelentősek lettek. 1767-ben az angol gyarmati kormányzóság felemelte a teaadót: ez oda vezetett, hogy Bostonban egy 18 ezer font-sterling értékű teaszállítmányt a tengerbe dobtak. Sokak véleménye szerint ez volt a közvetlen indítóoka a gyarmat anyaországtól való elszakadásának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!